Καραβίας (Eurobank): Στα τέλη του 2018 η πλήρης άρση των capital controls

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Καραβίας (Eurobank): Στα τέλη του 2018 η πλήρης άρση των capital controls

Η άρση των capital controls θα πραγματοποιηθεί σταδιακά όλο το 2017 και αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2018, δήλωσε την Πέμπτη ο ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβίας από το βήμα της Ετήσιας Συνόδου της EBRD στη Λευκωσία.

Όπως διευκρίνισε ο ίδιος, το Υπουργείο Οικονομικών και η Τράπεζα της Ελλάδος καταρτίζουν σε συνεργασία τον οδικό χάρτη της άρσης των κεφαλαιακών ελέγχων, ο οποίος αναμένεται να δημοσιοποιηθεί εντός των επόμενων εβδομάδων.

Δεν θα χρειαστούμε νέα ανακεφαλαιοποίηση

Οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν σήμερα την αναγκαία κεφαλαιακή επάρκεια και δεν θα χρειαστούν νέα ανακεφαλαιοποίηση, εκτιμά ο κ. Καραβίας.

Σημειώνεται ότι τον Ιούλιο του 2018 θα πραγματοποιηθούν τα τεστ αντοχής για όλες τις τράπεζες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως έχει εξαγγείλει η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA) και σε περίπτωση που οι ελληνικές τράπεζες δεν πληρούν τα κριτήρια θα αναγκαστούν να προβούν σε νέα άντληση κεφαλαίων.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο κ. Καραβίας επισημαίνει ότι ο τραπεζικός κλάδος σήμερα είναι πολύ πιο ισχυρός σε σύγκριση με το 2008 που εκδηλώθηκε η χρηματοοικονομική κρίση.

«Η συγχώνευση του τραπεζικού κλάδου θα συνεχιστεί»

Σημαντικό ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση έχει διαδραματίσει η συγχώνευση του κλάδου, ιδίως στην Ισπανία, την Ιταλία, την Ιρλανδία και την Ελλάδα. Ο CEO της Eurbank «βλέπει» μάλιστα ότι η ενοποίηση στην Ευρώπη θα συνεχιστεί, καθώς επιφέρει σημαντικές οικονομίες κλίμακας σε ένα περιβάλλον συρρικνούμενων περιθωρίων κέρδους. Προβλέπει, μάλιστα, ότι το επόμενο διάστημα θα έχουμε συγχωνεύσεις τραπεζών και σε διακρατικό επίπεδο –κάτι που δεν έχουμε δει να συμβαίνει σε μεγάλη κλίμακα προς το παρόν.

Επισήμανε ότι η ενοποίηση πρέπει να συνεχιστεί λόγω της συμπίεσης των περιθωρίων κέρδους και, μάλιστα, και με τη συμμετοχή μη τραπεζικών ιδρυμάτων που μπαίνουν στον τραπεζικό κλάδο διεθνώς.

Ο ίδιος σημείωσε στη διάρκεια του πάνελ με θέμα την ανάκαμψη του τραπεζικού κλάδου ότι τα έτη 2012-2014 σημειώθηκε μαζική συγχώνευση του τραπεζικού κλάδου στην Ελλάδα, όπου οι 12 τράπεζες μειώθηκαν σε 4 συστημικές τράπεζες σήμερα. Στο ερώτημα εάν απαιτείται περαιτέρω συγχώνευση, ο κ. Καραβίας απάντησε ότι δεν γνωρίζει και αυτό θα φανεί από την αγορά το προσεχές διάστημα, προειδοποιώντας ωστόσο ότι η περαιτέρω μείωση του αριθμού των τραπεζών εμπεριέχει κινδύνους όπως η μείωση του ανταγωνισμού και η ενίσχυση του συγκεντρωτισμού στον κλάδο.

Γιατί συρρικνώνεται η κερδοφορία των τραπεζών

Όσον αφορά στη συρρίκνωση της κερδοφορίας των τραπεζών στην ΕΕ, ο κ. Καραβίας εντοπίζει τις εξής αιτίες:

  • Ιστορικά χαμηλά επιτόκια
  • Ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών
  • Δραστική μείωση των χορηγήσεων. Στο σημείο αυτό, ο κ. Καραβίας τόνισε ότι η Eurobank θέλει να επενδύσει σε ελληνικές εταιρείες και έργα, ωστόσο δεν καλύπτονται οι προϋποθέσεις σε επίπεδο πιστοληπτικής ικανότητας καθώς υπάρχει ένδεια αξιόπιστων εταιρειών/έργων. Επικαλέστηκε, μάλιστα, το παράδειγμα της EBRD που έχει κάνει σημαντικές επενδύσεις ύψους 1 δισ. μέχρι σήμερα στην Ελλάδα, και ενώ θέλει να διαθέσει περαιτέρω πόρους, δυσκολεύεται να εντοπίσει τα έργα που πληρούν τις απαιτήσεις της επένδυσης.
  • Υψηλές απαιτήσεις κεφαλαιακής επάρκειας
  • Ανάγκη περαιτέρω μείωσης του λειτουργικού κόστους. Ειδικά σε επίπεδο συμπίεσης του λειτουργικού κόστους, ο κ. Καραβίας ότι μετά τα χρόνια της κρίσης στην Ελλάδα έχει σημειωθεί μείωση των τραπεζικών καταστημάτων κατά 40% και μείωση του προσωπικού κατά το 1/3.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider