«Πράσινο φως» και σε 4η εταιρεία κόκκινων δανείων

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Πράσινο φως» και σε 4η εταιρεία κόκκινων δανείων

Άδεια λειτουργίας και σε τέταρτη εταιρεία διαχείρισης επισφαλών δανείων αναμένεται να δώσει πολύ σύντομα η Τράπεζα της Ελλάδος, όπως αποκάλυψε αποκλειστικά στο insider.gr ο υποδιοικητής της, Θεόδωρος Μητράκος.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στο περιθώριο του συνεδρίου Πολιτικές και Χρηματοδοτικά Εργαλεία για την ανάπτυξη των ΜμΕ στην Ελλάδα που διοργανώθηκε την Πέμπτη, ο φάκελος της τέταρτης εταιρείας έχει ήδη προωθηθεί προς τυπική έγκριση στο Υπουργείο Οικονομικών και αναμένεται πολύ σύντομα να ανακοινωθεί το όνομα της εταιρείας.

Μέχρι στιγμής, τη σχετική άδεια έχουν λάβει η Cepal, που αποτελεί σύμπραξη της ισπανικής πρώην Aktua και της Alpha Bank, η FPS που είναι θυγατρική της Eurobank και, πρόσφατα, η Θεά Άρτεμις της Attica Bank που αναμένεται σύντομα να περάσει στα χέρια της Balbec Capital. Η Cepal αναμένεται να αναλάβει συνολικά επισφαλές χαρτοφυλάκιο 11 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 4 δισ. ευρώ εντός του έτους. Στη FPS θα περάσουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια συνολικού ύψους 15 δισ. ευρώ και η Θεά Άρτεμις προβληματικά δάνεια 1 δισ. ευρώ -που είναι το επισφαλές χαρτοφυλάκιο της Τράπεζας Αττικής.

Η ΤτΕ εξετάζει επιπλέον τους φακέλους οκτώ εταιρειών διαχείρισης κόκκινων δανείων. Ο κ. Μητράκος αποκάλυψε, μάλιστα, ότι γίνονται συζητήσεις με τους Θεσμούς με σκοπό τη «χαλάρωση» των προϋποθέσεων έγκρισης. Αυτό που θέλει η κεντρική τράπεζα είναι να επιταχυνθεί η διαδικασία της έκδοσης αδειών ώστε να διευκολυνθεί η διαχείριση των κόκκινων δανείων –που αποτελεί εξάλλου και θεμελιώδη απαίτηση των δανειστών για την εξυγίανση του ελληνικού τραπεζικού κλάδου.

Προς το παρόν, πάντως, η διαδικασία έγκρισης μπορεί να διαρκέσει έως και ένα εξάμηνο, σημειώνει ο κ. Μητράκος, επιρρίπτοντας την ευθύνη στις ίδιες τις αιτούσες εταιρείες, οι οποίες υποβάλλουν φακέλους που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις, με αποτέλεσμα να τους επιστρέφονται για προσθήκες/διορθώσεις.

Γεγονός είναι, βέβαια, ότι ούτε οι τράπεζες «βιάζονται» να πουλήσουν τα κόκκινα δάνεια σε τρίτους, λόγω των ιδιαίτερα υψηλών προβλέψεων που συνεπάγεται για τον ισολογισμό τους η μεταβίβαση αυτή. Σκοπεύουν, ωστόσο, να πωλήσουν ένα μικρό τμήμα των επισφαλειών τους, αρχικά, προκειμένου να χρησιμοποιήσουν τις εταιρείες διαχείρισης κόκκινων δανείων ως «μοχλό» πίεσης προς τους δανειολήπτες.

Όπως δήλωσε ο κ. Μητράκος, 1 στους 6 οφειλέτες είναι στρατηγικός κακοπληρωτής. Μιλώντας στο insider.gr, ο ίδιος διαβεβαίωσε, πάντως, ότι οι τράπεζες «έχουν την τεχνογνωσία να διακρίνουν τους εξ ανάγκης από τους στρατηγικούς κακοπληρωτές» και ήδη λαμβάνουν μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider