«Χαλάρωσαν» τα κριτήρια χορηγήσεων οι ευρωπαϊκές τράπεζες

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Χαλάρωσαν» τα κριτήρια χορηγήσεων οι ευρωπαϊκές τράπεζες

Με μεγαλύτερη «ευκολία» φαίνεται πως χορηγούν επιχειρηματικά και στεγαστικά δάνεια οι τράπεζες της Ευρωζώνης το 2017, όπως προκύπτει από σχετική έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Η χαλάρωση των όρων και προϋποθέσεων στα νέα δάνεια οφείλεται κυρίως στη συμπίεση των περιθωρίων κέρδους των τραπεζών λόγω των αρνητικών επιτοκίων που εφαρμόζει η ΕΚΤ. Μέσω του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE) και των αρνητικών επιτοκίων, η ΕΚΤ δίνει κίνητρα στις τράπεζες της Ευρωζώνης να αυξήσουν τις χορηγήσεις προς την πραγματική οικονομία και να μην «παρκάρουν» τη ρευστότητά τους στη Φρανκφούρτη.

Παρά τις προσπάθειες της, όμως, για ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά, οι τράπεζες φαίνεται πως κρατούν κλειστές τις στρόφιγγες των χορηγήσεων. Αντιθέτως, η ζήτηση δανείων συνέχισε να αυξάνεται για όλες τις κατηγορίες χορηγήσεων. Τα αποθέματα, το κεφάλαιο κίνησης και το γενικό επίπεδο επιτοκίων ήταν σημαντικοί παράγοντες που συνέβαλαν θετικά στη ζήτηση επιχειρηματικών δανείων στο πρώτο τρίμηνο. Η ζήτηση στεγαστικών δανείων συνέχισε να καθοδηγείται κυρίως από το χαμηλό γενικό επίπεδο επιτοκίων και τις ευνοϊκές προοπτικές για τη στεγαστική αγορά.

Οι τράπεζες, από την πλευρά τους, θεωρούν ότι τα σημερινά επίπεδα πιστωτικών κριτηρίων είναι πιο αυστηρά σε σχέση με αυτά που ίσχυαν μετά το 2003. Για το β’ τρίμηνο του 2017, οι τράπεζες εκτιμούν ότι τα κριτήρια χορηγήσεων θα γίνουν «ελαφρώς πιο αυστηρά».

«Καμπανάκι» στη Φρανκφούρτη

Η στάση αυτή των τραπεζών «κρούει» τον κώδωνα του κινδύνου στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ που είναι διχασμένο σχετικά με το πόσο ακόμη θα διατηρήσει τη χαλαρή νομισματική πολιτική. Σύμφωνα με τον αρθρογράφο της Wall Street Journal, Todd Buell, τα αποτελέσματα της έρευνας αναμένεται να ενισχύσουν τα επιχειρήματα υπέρ της διατήρησης της υφιστάμενης πολιτικής, σε πείσμα των «γερακιών» της ΕΚΤ που πιέζουν για απόσυρση του QE.

Μέχρι στιγμής, η υποστηρικτική πολιτική του Μάριο Ντράγκι φαίνεται πως έχει αρχίσει να αποφέρει καρπούς, τόσο σε επίπεδο πληθωρισμού που ενισχύεται τους τελευταίους μήνες, όσο και σε επίπεδο πιστώσεων που φαίνεται πως έχουν ενισχυθεί το περασμένο εξάμηνο. Πράγματι, οι τράπεζες που μετείχαν στην έρευνα, δήλωσαν ότι χρησιμοποίησαν την πρόσθετη ρευστότητα που απέκτησαν από το QE κυρίως για να χορηγήσουν δάνεια και αυτή ακριβώς την τάση είναι που θέλει να παγιώσει η ΕΚΤ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider