Οι μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου δεν είναι... αμερικανικές

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου δεν είναι... αμερικανικές

Πέντε ασιατικές τράπεζες φιγουράρουν στις πρώτες θέσεις της 23άδας με τους μεγαλύτερους τραπεζικούς κολοσσούς παγκοσμίως, σε όρους ενεργητικού, που έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα η S&P Global Intelligence.

Εντυπωσιακό είναι ότι τις τέσσερις πρώτες θέσεις καταλαμβάνουν κινεζικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, με κορυφαία την Industrial & Commercial Bank of China (βιομηχανική και εμπορική τράπεζα) που διαθέτει ενεργητικό 3,47 τρισ. δολαρίων.

Ακολουθούν η China Construction Bank (κατασκευαστική τράπεζα) με ενεργητικό 3 τρισ. δολαρίων, η Agricultural Bank of China (αγροτική τράπεζα) με ενεργητικό 2,82 τρισ. δολαρίων και η Bank of China (κεντρική τράπεζα της Κίνας) με στοιχεία 2,6 τρισ. δολαρίων. Στην πέμπτη θέση συναντάμε τη μεγαλύτερη ιαπωνική τράπεζα Mitsubishi UFJ Financial με ενεργητικό 2,6 τρισ. δολαρίων, ενώ η μεγαλύτερη αμερικανική τράπεζα, JPMorgan Chase, καταλαμβάνει μόλις την έκτη θέση με ενεργητικό 2,5 τρισ. δολάρια.

Στην κατάταξη έχουν συμπεριληφθεί 23 παγκόσμιες τράπεζες με ενεργητικό που υπερβαίνει το 1 τρισ. δολάρια από την Ασία, τη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη. Οι τράπεζες με διογκωμένες λιανικές υπηρεσίες καταλαμβάνουν τις υψηλότερες θέσεις της λίστας, ενώ οι επενδυτικές τράπεζες –όπως Goldman Sachs και Morgan Stanley– απουσιάζουν από αυτή.

Όσον αφορά στα ευρωπαϊκά ιδρύματα, την υψηλότερη θέση κατέχει η βρετανική HSBC (7η), με ενεργητικό 2,37 τρισ. δολαρίων. Όπως σημειώνουν οι συντάκτες της έκθεσης της S&P Global Intelligence, το 2016 ήταν μια «δύσκολη χρονιά» για τις τράπεζες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κυρίως λόγω της δραστικής υποτίμησης του ευρώ και της λίρας που είχε ως αποτέλεσμα να συρρικνωθούν τα στοιχεία των ιδρυμάτων σε ονομαστικούς όρους.

Παρ’ όλα αυτά, στην πρώτη 10άδα έχει παρουσία και η Γαλλία με την BNP Paribas (2,19 τρισ. δολάρια), ενώ στη συνολική λίστα των 23 τραπεζών περιλαμβάνονται συνολικά τέσσερις γαλλικές (BNP Paribas, Credit Agricole, Societe Generale, Groupe BPCE), τρεις βρετανικές, μία ισπανική (Banco Santander) και μία γερμανική τράπεζα (Deutsche Bank).

Από τις Ηνωμένες Πολιτείες, εκτός από την JPMorgan Chase, στην κορυφαία κατάταξη περιλαμβάνονται επίσης η Bank of America (9η), η Wells Fargo (10η) και η Citigroup (13η).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider