«Μαξιλάρι ρευστότητας» 4,3 δισ. ευρώ για τις ελληνικές τράπεζες

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Μαξιλάρι ρευστότητας» 4,3 δισ. ευρώ για τις ελληνικές τράπεζες

Ένα «ακριβό μαξιλάρι ρευστότητας» που κυμαίνεται από 3,2 έως 4,3 δισ. ευρώ έχουν στη διάθεση τους από την αρχή του 2017 οι τράπεζες, προκειμένου να αντιμετωπίζουν τις πιέσεις από τις εκροές καταθέσεων.

Στις 22 Μαρτίου 2017 το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ είχε καθορίσει το ανώτατο όριο παροχής έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα (ELA) προς τις ελληνικές τράπεζες στο ποσό των 46,6 δισ. ευρώ.

Δεδομένου ότι οι πιέσεις στις καταθέσεις συνεχίστηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα αυτό το ανώτατο όριο διατηρήθηκε μέχρι και σήμερα. Αλλά το γεγονός ότι η ΕΚΤ και η Τράπεζα της Ελλάδος δίνουν πρόσβαση σε ρευστότητα 46,6 δισ. ευρώ στα πιστωτικά ιδρύματα, αυτό δεν σημαίνει πως αυτά εξαντλούν το όριο αυτό.

Ο ELA έχει υψηλότερο επιτόκιο κατά 150 μονάδες βάσης σε σύγκριση με τις τακτικές πράξεις χρηματοδότησης της ΕΚΤ και ως εκ τούτου η πρόσβαση σε αυτόν επιβαρύνει πρόσθετα τα πιστωτικά ιδρύματα.

Οι λογιστικές καταστάσεις της Τράπεζας της Ελλάδος που δημοσιεύτηκαν σήμερα κατέδειξαν πως τα πιστωτικά ιδρύματα είχαν στις 31 Μαρτίου 2017 αντλήσει 42,3 δισ. ευρώ από τον ELA, από το σύνολο των 46,6 δισ. ευρώ.

Έτσι, τους απέμενε ένα «μαξιλάρι ασφαλείας» 4,3 δισ. ευρώ το οποίο θα μπορούσαν να χρησιμοποιούσουν σε περίπτωση που η διαπραγμάτευση Κυβέρνησης – θεσμών «στράβωνε», κάτι που ενδεχομένως να οδηγούσε σε μεγαλύτερες πιέσεις τις τραπεζικές καταθέσεις.

Να σημειωθεί πως το αντίστοιχο «μαξιλάρι ασφαλείας» στα τέλη Φεβρουαρίου ήταν μόλις 3,2 δισ. ευρώ, κάτι που δείχνει πως η ΕΚΤ είχε προνοήσει, ώστε να αντιμετωπίσει πιθανές προκλήσεις στη ρευστότητα των τραπεζών εάν το Eurogroup της Μάλτας δεν οδηγούσε σε συμφωνία.

Και τα προληπτικά αυτά μέτρα δεν μπορούν να θεωρηθούν υπερβολικά, καθώς η παρατεταμένη διαπραγμάτευση και η αβεβαιότητα που τη συνοδεύει έχουν οδηγήσει σε εκροές καταθέσεων ύψους 4 δισ. ευρώ τις πρώτες 100 ημέρες του 2017.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider