Φθηνότερα δάνεια σε «λίγους και εκλεκτούς» δίνουν οι τράπεζες

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Φθηνότερα δάνεια σε «λίγους και εκλεκτούς» δίνουν οι τράπεζες

Στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους «κλείνουν το μάτι» οι τράπεζες, οι οποίες μειώνουν δραστικά το κόστος δανεισμού για ποσά άνω του 1 εκατ. ευρώ, ενώ κρατούν ερμητικά κλειστές τις πόρτες τους για τους μικρούς και μικρομεσαίους επιχειρηματίες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε την Παρασκευή η Τράπεζα της Ελλάδος για τον Φεβρουάριο, το επιτόκιο στα νέα δάνεια έως 250.000 μειώθηκε μόλις 10 μονάδες βάσης, από 5,27% σε 5,17%, ενώ για τα εταιρικά δάνεια άνω του 1 εκατ. ευρώ το κόστος σημείωσε «βουτιά» 86 μονάδων βάσης, από το 4,72% στο 3,89% σε μηνιαίο επίπεδο.

Αυτό σημαίνει ότι οι ελληνικές τράπεζες θέλουν μεν να κάνουν πιο ελκυστικά τα δάνειά τους –αλλά μόνο για τους μεγάλους και ισχυρούς. Απευθύνονται, δηλαδή, στους ισχυρούς εγχώριους ομίλους που έχουν ούτως ή άλλως πληθώρα επιλογών χρηματοδότησης, όπως δάνεια από τράπεζες του εξωτερικού ή έκδοση ομολογιακού δανείου, ή διαθέτουν πολύ ισχυρές ταμειακές ροές.

Ένας βασικός λογος είναι οι ισχυρές εξασφαλίσεις (collaterals) που διαθέτουν οι μεγάλες επιχειρήσεις. Σε αντίθεση με τους μικρότερους δανειολήπτες, που συνήθως υποθηκεύουν κατοικίες και άλλα ακίνητα μικρότερης εμπορικής αξίας, οι μεγάλες εταιρείες παρέχουν πιο ισχυρές εγγυήσεις, με μεγαλύτερη δυνατότητα ρευστοποίησης από τις τράπεζες που δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να επιδεινώσουν το χαρτοφυλάκιιό τους με περισσότερα κόκκινα δάνεια.

Τα φτηνότερα επιτόκια δανεισμού είναι σημαντικό δέλεαρ για να παραμείνουν οι επιχειρήσεις στις τράπεζες, καθώς μπορούν να επιτύχουν πολύ πιο ευνοϊκούς όρους αναχρηματοδότησης των υφιστάμενων δανείων και πιστωτικών ορίων τους (credit lines).

Εκτός ρευστότητας οι μικροί επιχειρηματίες

Την ίδια ώρα, οι μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις –που αποτελούν την ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας– αντιμετωπίζουν σημαντικές δυσκολίες στην εξασφάλιση δανεισμού από τις τράπεζες, οι οποίες παραμένουν ιδιαίτερα επιφυλακτικές -τουλάχιστον μέχρι να διαχειριστούν σε επαρκή βαθμό τα κόκκινα δάνεια.

Η διαφορά στο κόστος δανεισμού με τους μεγάλους ομίλους (corporate banking) είναι ενδεικτική, αφού η «ψαλίδα» ανέρχεται σε 1,31 ποσοστιαίες μονάδες με βάση τα στοιχεία της ΤτΕ για τον Φεβρουάριο. Συγκεκριμένα, οι «μικροί» (έως 250.000 ευρώ) δανείζονται με μέσο επιτόκιο 5,17%, ενώ οι «μεγάλοι» (άνω του 1 εκατ. ευρώ) με 3,89.

Η αγορά ομολόγων «χτυπά» τις τράπεζες

Ιδίως μετά την αυξημένη κινητικότητα που παρατηρείται τους τελευταίες μήνες στην οργανωμένη δευτερογενή αγορά ομολόγων της ΕΧΑΕ, μέσω της οποίας έχουν αντλήσει πολλά εκατομμύρια ευρώ η Φουρλής, ο ΟΠΑΠ και τώρα η Motoroil, οι τράπεζες προσπαθούν «με νύχια και με δόντια» να κρατήσουν τους υφιστάμενους πελάτες τους και ταυτόχρονα να προσελκύσουν νέους, προκειμένου να βελτιώσουν την εικόνα του χαρτοφυλακίου τους.

Για να το πετύχουν αυτό στρέφονται στοχευμένα σε μεγάλα επιχειρηματικά σχήματα, τα οποία έχουν υψηλό σκορ πιστοληπτικής ικανότητας, αφού με αυτόν τον τρόπο θα καταφέρουν να αλλάξουν προς όφελός τους την ισορροπία εξυπηρετούμενων/επισφαλών δανείων στο χαρτοφυλάκιό τους.

Στον «χορό» μπαίνουν και τα κόκκινα δάνεια

Με την Τράπεζα της Ελλάδος και την ΕΚΤ να έχουν θέσει υψηλά τον πήχη της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) –στο 40% έως το 2019– τα πιστωτικά ιδρύματα δίνουν μάχη για να πιάσουν τους στόχους του 2017. Μετά από ένα δυσχερές πρώτο τρίμηνο, όμως, σφίγγει ο κλοιός για τους φετινούς στόχους.

Όπως επισήμανε πρόσφατα στο insider.gr υψηλόβαθμο στέλεχος του τραπεζικού κλάδου, εάν οι τράπεζες δεν κατορθώσουν να μειώσουν τον αριθμητή (κόκκινα δάνεια) θα προσπαθήσουν να αυξήσουν τον παρανομαστή (εξυπηρετούμενα δάνεια) προκειμένου να μειώσουν τον δείκτη των NPEs.

Έτσι, υπό τις παρούσες συνθήκες όπου την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και το QE εξακολουθούν να βρίσκονται σε εκκρεμότητα, οι τράπεζες βλέπουν τους στόχους των κόκκινων δανείων να απομακρύνονται και σπεύδουν να κάνουν επιλεκτικό άνοιγμα στους μεγάλους «παίκτες» της ελληνικής αγοράς για να παραμείνουν «σε τροχιά».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider