«Buy» για τις ελληνικές τράπεζες από τη Eurobank Securities

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Buy» για τις ελληνικές τράπεζες από τη Eurobank Securities

Μπορεί η καθυστέρηση της αξιολόγησης να ρίχνει τη σκιά της πάνω από τις τράπεζες, αλλά η μεγάλη έκπτωση (discount) με την οποία διαπραγματεύονται σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρωζώνη καθιστά ελκυστικά τα τραπεζικά χαρτιά για τους επενδυτές, σύμφωνα με τη Eurobank Equities.

Όπως αναφέρει σε έκθεσή της η χρηματιστηριακή, όσο καθυστερεί η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, οι ελληνικές τράπεζες υπολείπονται σε αποδόσεις σε σύγκριση με τις υπόλοιπες τράπεζες της Ευρωζώνης, αφού το βλέμμα των επενδυτών είναι στραμμένο στις διαπραγματεύσεις τις Αθήνας με τους Θεσμούς.

Ο χαμηλός βαθμός συσχέτισης με τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο είναι ιδιαίτερα εμφανής μετά τον Σεπτέμβριο, αφού οι παρατεταμένες διαπραγματεύσεις επηρεάζουν τόσο το επενδυτικό κλίμα στη χώρα, όσο και τα θεμελιώδη στοιχεία των τραπεζών.

Ενόψει της ανακοίνωσης των ετήσιων αποτελεσμάτων των τραπεζών τις προσεχείς ημέρες, οι αναλυτές της Eurobank Equities αναμένουν ελαφρώς βελτιωμένη κερδοφορία για το δ’ τρίμηνο. Όσον αφορά στον στόχο μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και ανοιγμάτων (NPLs/NPEs), θεωρούν ότι τα πιστωτικά ιδρύματα θα επιτύχουν τους στόχους του τελευταίου τριμήνου του έτους.

Το βλέμμα στραμμένο στο α’ τρίμηνο

Το ενδιαφέρον των επενδυτών, ωστόσο, στρέφεται στις τάσεις που διαφάνηκαν το α’ τρίμηνο του 2017. Αυτό είναι ακόμη πιο σημαντικό δεδομένης της ύφεσης που σημείωσε η ελληνική οικονομία το δ’ τρίμηνο του 2016. Δεδομένου ότι ακόμη κυβέρνηση και δανειστές δεν έχουν καταλήξει σε συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση, τα αποτελέσματα του α’ τριμήνου του έτους αναμένεται να αποτυπώνουν το έντονο κλίμα ανασφάλειας που επικρατεί.

«Παραμένουμε θετική παρά το αρνητικό ξεκίνημα»

Θετικοί όσον αφορά στις προοπτικές των ελληνικών τραπεζών για το 2017 παραμένουν οι αναλυτές της χρηματιστηριακής, παρά το κακό ξεκίνημα του έτους. Όπως εξηγούν, οι τρεις παράγοντες βελτίωσης των συνθηκών δεν έχουν ουσιαστικά επηρεαστεί. Σε αυτούς περιλαμβάνεται η βελτίωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος (ανάπτυξη έναντι ύφεση το 2016), η βελτίωση του πλαισίου διαχείρισης των NPLs και οι ποσοτικοί στόχοι των NPLς.

Επισημαίνουν, πάντως, ότι όσο καθυστερεί το κλείσιμο της αξιολόγησης, ενδέχεται να επηρεαστεί η μακροοικονομική προοπτική της οικονομίας, πιέζοντας προς τα κάτω τις αναθεωρημένες εκτιμήσεις της Eurobank που δημοσιοποιήθηκαν στα τέλη του 2016.

Παραμένουν ελκυστικά τα τραπεζικά «χαρτιά»

Δεδομένων της πολύ μεγάλης έκπτωσης (discount) με την οποία διαπραγματεύονται οι ελληνικές τράπεζες έναντι των ευρωπαίων ανταγωνιστών τους, παρουσιάζουν σημαντικό πλεονέκτημα ως επιλογή επένδυσης.

Επιπλέον, η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα βελτιώσει σημαντικά τις προοπτικές των ελληνικών ιδρυμάτων, οδηγώντας σε επαναξιολόγησή τους.

Μεταξύ των τριών συστημικών τραπεζών του εγχώριου κλάδου που εξετάζει, η Eurobank Securities προτιμά την Εθνική Τράπεζα χάρη στον συνδυασμό ισχυρών οικονομικών στοιχείων και ελκυστικής αποτίμησης που προσφέρει. Τη σύσταση «αγορά» διατηρεί πάντως και για τις άλλες δύο τράπεζες, Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider