Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τις εκκαθαρίσεις των τραπεζών

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τις εκκαθαρίσεις των τραπεζών

Το πώς θα αντιμετωπίζουν οι υπό εκκαθάριση τράπεζες όσους χρωστούν σε αυτές αλλά και τους τρόπους με τους οποίους θα εκποιείται η περιουσία τους καθορίζει μια σειρά αποφάσεων που έλαβε πρόσφατα η Επιτροπή Πιστωτικών και Ασφαλιστικών Θεμάτων της Τράπεζας της Ελλάδος.

Με την πρώτη απόφαση καθορίζεται ότι ο Κώδικας Δεοντολογίας για την διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων που ισχύει για τις εν λειτουργία τράπεζες θα ισχύσει και για τις υπό εκκαθάριση τράπεζες. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι οι ειδικοί εκκαθαριστές, «πάντοτε εντός του ειδικότερου κανονιστικού πλαισίου που διέπει την ειδική εκκαθάριση» θα πρέπει να επικοινωνούν με τους δανειολήπτες οι οποίοι θα χαρακτηρίζονται ως «συνεργάσιμοι» ή «μη συνεργάσιμοι».

Υπενθυμίζεται ότι ο Κώδικας Δεοντολογίας των Τραπεζών αφορά στους χειρισμούς και τις διαδικασίες που οφείλουν να ακολουθούν τα πιστωτικά ιδρύματα απέναντι σε δανειολήπτες που έχουν καθυστερήσει την αποπληρωμή των οφειλών τους, θέτοντας τα βήματα που ακολουθούνται σε αυτή την περίπτωση. Το πιστωτικό ίδρυμα εντάσσει τον οφειλέτη στη δομημένη - και υποχρεωτική - διαδικασία επίλυσης καθυστερήσεων, βάσει της οποίας, εντός συγκεκριμένων χρονικών προθεσμιών ζητά τα οικονομικά δεδομένα του οφειλέτη, τα επεξεργάζεται, και ύστερα από κοινού αναζητούν κατάλληλες λύσεις προκειμένου ο δανειολήπτης να παραμείνει συνεπής στις δανειακές του υποχρεώσεις σύμφωνα με τις οικονομικές του δυνατότητες που ενδεχομένως να έχουν σημαντικά αλλάξει και να χρειάζεται διαθρωτική ρύθμιση τους.

Προκειμένου να ρυθμιστούν ή να μειωθούν οι υποχρεώσεις του δανειολήπτη, είναι απαραίτητο αυτός να συνεργαστεί με την τράπεζα, να απαντά στα συγκεκριμένα αιτήματα του που προβλέπονται από τον νόμο και να ανταποκρίνεται σε εκκλήσεις της για την ταχύτερη επίλυση του προβλήματος του.

Με την δεύτερη απόφαση καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για την διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων των υπό ειδική εκκαθάριση ιδρυμάτων. Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΤτΕ, αφενός εμπλουτίζεται το περιεχόμενο του επιχειρησιακού σχεδίου, ώστε να περιλαμβάνει τις πολιτικές διαχείρισης και εκποίησης των περιουσιακών στοιχείων των ιδρυμάτων υπό ειδική εκκαθάριση. Ο ειδικός εκκαθαριστής το υποβάλλει προς έγκριση στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Αφετέρου «ενισχύεται το πλαίσιο των ρυθμίσεων και συμβιβασμών οφειλών, στη βάση των διεθνών βέλτιστων πρακτικών και εισάγονται οι παράμετροι που πρέπει να λαμβάνει υπόψη του ο ειδικός εκκαθαριστής κατά την ανάπτυξη εναλλακτικών λύσεων διαχείρισης της εκάστοτε οφειλής».

Τέλος, με την τρίτη απόφαση τροποποιείται ο Κανονισμός της ειδικής εκκαθάρισης, καθορίζοντας πλειοδοτική διαδικασία εκποίησης των περιουσιακών της στοιχείων εντός του ειδικότερου κανονιστικού πλαισίου της ειδικής εκκαθάρισης.

Σημειώνεται πως οι παραπάνω αποφάσεις εκτός από τις τράπεζες ισχύουν και για τις ασφαλιστικές εταιρείες αν και αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποια ασφαλιστική υπό ειδική εκκαθάριση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.