Στην Τράπεζα του Κατάρ η Finansbank - Στα 3,5 δισ. το deal

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στην Τράπεζα του Κατάρ η Finansbank - Στα 3,5 δισ. το deal

Στα χέρια των Καταριανών της Qatar National Bank πέρασε η Finansbank της Εθνική Τράπεζας.

Το συμφωνημένο τίμημα για τη συναλλαγή ανέρχεται σε 2,75 δισ. ευρώ, ενώ 910 εκατ ευρώ θα αποπληρώσει το Qatar ομολογιακό δάνειο μειωμένης εξασφάλισης.

Μετά την ολοκλήρωση της Συναλλαγής, ο proforma δείκτης CET1 της ΕΤΕ για το 3ο τρίμηνο του 2015 θα αυξηθεί κατά περίπου 600 μονάδες βάσης σε 19,6% μη συμπεριλαμβανομένων των μετατρέψιμων ομολογιών (CoCos). Μαζί με τα CoCos θα ανέρχεται σε 24,6%. Επίσης, η κεφαλαιακή ενίσχυση θα συμβάλει στην αποπληρωμή της κρατικής ενίσχυσης ύψους Euro2δισ. που έλαβε η ΕΤΕ με τη μορφή ομολόγων ESM μέσω της έκδοσης των CoCos στις 9 Δεκεμβρίου 2015, κατόπιν έγκρισης από τον SSΜ.

Παράλληλα, όπως τονίζεται σε ανακοίνωση, με τη διατήρηση της ηγετικής της θέσης από πλευράς ρευστότητας μεταξύ των Ελληνικών τραπεζών (δείκτης εγχώριων δανείων προς καταθέσεις 96%), η ΕΤΕ θα αξιοποιήσει τη ρευστότητα που θα δημιουργηθεί από τη Συναλλαγή για να μειώσει σημαντικά τα έξοδα χρηματοδότησής της μέσω της αποπληρωμής των ομολόγων του πυλώνα ΙΙ και τη σχετική μείωση της έκθεσης της Τράπεζας στον ELA.

Η πώληση της Finansbank, επισημαίνεται στην ανακοίνωση, επιβεβαιώνει τη δέσμευση της Διοίκησης της ΕΤΕ να εφαρμόσει με συνέπεια το σχέδιο αναδιάρθρωσης της Τράπεζας καθώς και τη μακροπρόθεσμη στρατηγική να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά τα κεφάλαιά της προς όφελος της ελληνικής οικονομίας, και να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στην ανάκαμψη της χώρας.

Ο Λεωνίδας Φραγκιαδάκης, Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΤΕ, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Έπειτα από σχεδόν 10 χρόνια επιτυχούς παρουσίας στην Τουρκία, η ΕΤΕ αποεπενδύει από τηFinansbank ώστε να πραγματοποιήσει τη δέσμευσή της προς τους μετόχους της και τις ευρωπαϊκές αρχές. Με την ολοκλήρωση της συναλλαγής αυτής, η ΕΤΕ θα είναι η ισχυρότερη τράπεζα στην ελληνική τραπεζική αγορά από πλευράς κεφαλαίων και ρευστότητας.

Στόχος μας είναι να κατευθύνουμε, από νέα βάση, τους πόρους μας προς την ανάταση της οικονομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα. Χαίρομαι που ο νέος ιδιοκτήτης της Finansbank, η Εθνική Τράπεζα του Κατάρ, έχει μακροπρόθεσμο στρατηγικό ενδιαφέρον για την Τουρκία, και θα συνεχίσει να αναπτύσσει και να ενισχύει την τράπεζα».

Η ολοκλήρωση της Συναλλαγής υπόκειται στην έγκριση των εξής φορέων: (i) του Εποπτικού Φορέα των Τουρκικών Τραπεζών (BRSA), (ii) της Κεντρικής Τράπεζας του Κατάρ, (iii) του Συμβουλίου Ανταγωνισμού της Τουρκίας, (iv) της Επιτροπής της Τουρκικής Κεφαλαιαγοράς και (v) του Τουρκικού Υπουργείου Οικονομικών.

Οι Σύμβουλοι της Συναλλαγής

Η Goldman Sachs International και η MorganStanley & Co. International plc, ενεργούν εν κοινώς οικονομικοί σύμβουλοι για την ΕΤΕ. ΗFreshfields Bruckhaus Deringer, ενεργεί ως νομικός σύμβουλος για την ΕΤΕ.

-Η συμμετοχή της ΕΤΕ περιλαμβάνει (i) συμμετοχή 0,2% στη Finans Yatırım Menkul Değerler A.Ş. ("Finans Invest") (99,6% κατέχει η Finansbank και 0,2% η Finans Leasing), (ii) συμμετοχή 0,02% στη Finans Portföy Yönetimi A.Ş. ("Finans Portfolio Management") (99,6% κατέχει η Finans Invest και 0,01% η Finansbank και η FinansLeasing), καθώς και συμμετοχή 29,87% στη Finans Leasing.

-Συναλλαγματική αξία: Tουρκική Λίρα 3,3903 = EUR 1 κατά τις 30 Σεπτεμβρίου 2015).

Να σημειωθεί ότι η επένδυση στην Τουρκία στοίχισε πριν από περίπου 12 χρόνια στην Εθνική Τράπεζα περίπου 5 δισ. δολάρια.

Αποτέλεσε την πιο ακριβή πώληση τράπεζας στη γείτονα χώρα. Ίσως δεν είναι άσχετο το γεγονός με το ότι σήμερα ο πρώην ιδιοκτήτης και ιδρυτής της Finansbank, Τούρκος μεγιστάνας Husnu Ozyegin ηγείται στη μία εκ των δύο κοινοπραξιών - της Fiabanka As - που διεκδικούν την Τράπεζα.

Στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης η τράπεζα διαπραγματεύεται με κεφαλαιοποίηση η οποία κυμαίνεται στα 17,7 δισ. τουρκικές λίρες περίπου 5,5 δισ. ευρώ.

Τα κεφάλαια που θα αντλήσει η Εθνική όπως έχει δεσμευτεί θα διατεθούν για την αποπληρωμή των μετατρέψιμων ομολόγων (CoCos) με τα οποία το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κάλυψε το μεγαλύτερη μέρος της συμμετοχής του στην τελευταία αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου (περίπου 2,040 δισ. ευρώ).

Υπενθυμίζεται ότι τα ομόλογα αυτά έχουν εκδοθεί με επιτόκιο 8%, προκαλώντας σημαντική πίεση στα αποτελέσματα του 2016.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider