Το QE κρίνει τα δάνεια των τραπεζών

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το QE κρίνει τα δάνεια των τραπεζών

Το πόσο σημαντική είναι για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα η συμμετοχή των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου στο πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας υπογραμμίστηκε ακόμα μια φορά σήμερα από τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα.

Όπως ανέφερε ο κ. Στουρνάρας στη Γενική Συνέλευση των μετόχων του ιδρύματος, αν τελικώς δεν καταστεί δυνατή η συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στο QE η αβεβαιότητα θα οξυνθεί και οι επενδυτές θα αποθαρρυνθούν.

Με βάση τις εκτιμήσεις επενδυτικών τραπεζών, το μέγιστο θεωρητικό ποσό ελληνικών ομολόγων που θα μπορούσε να αγοραστεί από την ΕΚΤ σε ενδεχόμενο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης εντός του 2017 είναι περίπου 3,9 δισ. ευρώ ή το 11% της τρέχουσας αξίας των κυκλοφορούντων εμπορεύσιμων ομολόγων. Αυτό το ποσό θεωρείται πολύτιμο από τις τραπεζικές διοικήσεις και τους μετόχους των τραπεζών, καθώς θα καλύψει κεφαλαιακές αδυναμίες και κυρίως ζημίες που σχετίζονται με τις συνεχιζόμενες διαγραφές κόκκινων δανείων.

Όπως ανέφερε σήμερα ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος η επίτευξη του στόχου μείωσης των «κόκκινων δανείων» κατά σχεδόν 40 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2019 τελεί υπό μεγάλη αβεβαιότητα, δεδομένου ότι τον Ιανουάριο υπήρξε επιτάχυνση της εισροής νέων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και μείωση της ανταπόκρισης των οφειλετών στις προτεινόμενες ρυθμίσεις.

Προβληματισμό δημιουργεί το γεγονός ότι το ήμισυ σχεδόν των δανείων με καθυστέρηση άνω των 90 ημερών αφορούν σε περιπτώσεις με καθυστέρηση μεγαλύτερη των δύο ετών και σημαντικό ποσοστό των δανείων που είχαν τεθεί σε καθεστώς ρύθμισης εμφανίζουν εκ νέου καθυστέρηση.

Σε κάθε περίπτωση αυτή η εξέλιξη καθιστά δύσκολη την επίτευξη των στόχων του έτους για μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κατά 7,6 δισ. ευρώ.

Εάν επιτευχθεί συμμετοχή των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας το όφελος για τις τράπεζες θα είναι διπλό. Αφενός θα αξιοποιήσουν τη ρευστότητα για να καλύψουν ταχύτερα τις «τρύπες» των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στους ισολογισμούς τους, αφετέρου θα ωφεληθούν από τη βελτίωση του κλίματος στην αγορά, καθώς η ευφορία που θα προκληθεί τόσο από τη μείωση του ρίσκου χώρας, όσο και με την προοπτική άρσης των capital controls, θα μειώσει σημαντικά το ρυθμό εισροής νέων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider