Με 20 εκατ. «μπαίνει» στην ΑΜΚ της Attica Bank η ΕΥΔΑΠ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Με 20 εκατ. «μπαίνει» στην ΑΜΚ της Attica Bank η ΕΥΔΑΠ

Τη συμμετοχή της ΕΥΔΑΠ στην Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της Τράπεζας Αττικής με το ποσό των 20 εκατ. ευρώ αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας την Παρασκευή. Η ΕΥΔΑΠ συγκαταλέγεται σε μια σειρά ΔΕΚΟ που αναμένεται να βάλουν «πλάτη» για να παραμείνει η Τράπεζα Αττικής αυτόνομη.

Πήγες της αγοράς τονίζουν ότι η απόφαση αυτή δεν λήφθηκε εύκολα καθώς το διοικητικό συμβούλιο της ΕΥΔΑΠ ήταν διχασμένο για το αν θα έπρεπε να συμμετάσχει στην αύξηση της Τράπεζας Αττικής ή όχι.

Αξίζει να σημειωθεί πως ήδη το διοικητικό συμβούλιο της «Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών Α.Ε.» που διαχειρίζεται το Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος έδωσε το «πράσινο φως» για τη συμμετοχή στην αύξηση με ποσό 9,9 εκατ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες στην αύξηση θα συμμετάσχει και η ΔΕΗ.

Αντίστοιχες κρούσεις από κυβερνητικούς παράγοντες έχουν γίνει επίσης σε μια σειρά από άλλες ΔΕΚΟ, όπως για παράδειγμα τα ΕΛΤΑ, καθώς επίσης στον ΟΛΠ αλλά και στον ΟΛΘ. Γεγονός που αποδεικνύει ότι υπάρχει κεντρικό σχέδιο για μαζική συμμετοχή των ΔΕΚΟ ώστε να «σωθεί η παρτίδα» και να αποφευχθούν τα χειρότερα για την τράπεζα.

Σύμφωνα με πληροφορίες ενδιαφέρον για την συμμετοχή στην ΑΜΚ έχει εκδηλώσει αμερικανική επενδυτική εταιρεία Aldwych Capital Partners, η οποία εξειδικεύεται σε επενδύσεις προβληματικών στοιχείων και αναδιαρθρώσεων σε αναδυόμενες αγορές, κυρίως της Λατ. Αμερικής και της Αφρικής. Πηγές αναφέρουν πως ήδη διενεργείται το σχετικό due diligence.

Η Τράπεζα Αττικής βάσει τους δυσμενούς σεναρίου του stress test θα πρέπει να συγκεντρώσει περίπου 784 εκατ. ευρώ, ενώ το βασικό σενάριο προβλέπει κεφαλαιακές ανάγκες 584 εκατ. ευρώ.

Σε περίπτωση που δεν καταφέρει να συγκεντρώσει τα απαραίτητα κεφάλαια ενδιαφέρον για την «τράπεζα των μηχανικών», που διαθέτει καταθέσεις περίπου 2,5 δισ., έχει εκδηλώσει σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr η Eurobank.


Ωστόσο, πρόθεση της κυβέρνησης είναι η Τράπεζα Αττικής, που έχει ως βασικό μέτοχο το ΤΣΜΕΔΕ, να παραμείνει αυτόνομη. Για αυτό το λόγο φαίνεται ότι «επιστρατεύει» τις ΔΕΚΟ για να συμμετάσχουν στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου.

Ακόμη και έτσι, όμως, τραπεζικοί κύκλοι σημειώνουν πως η συμμετοχή των εταιρειών του δημοσίου μπορεί να προκαλέσει την αντίδραση της Επιτροπής Ανταγωνισμού της Ε.Ε (DGCom).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider