Πρωτοχρονιά και το 2017 με τα capital controls

Χρήστος Ζιώτης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πρωτοχρονιά και το 2017 με τα capital controls

Η πλήρης απόσυρση των ελέγχων στη κίνηση κεφαλαίων στο δεύτερο εξάμηνο του 2016 αποτελεί μάλλον ευσεβή πόθο της Κυβέρνησης, το οποίο συμμερίζεται και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος δεν στηρίζεται σε πραγματικά δεδομένα. Στην Φρανκφούρτη τουλάχιστον υπολογίζουν ότι στην καλύτερη περίπτωση οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν τον περασμένο Ιούλιο θα κλείσουν "διετία" μέχρι να εξαλειφθούν πλήρως.

Η εκτίμηση αυτή της ΕΚΤ, η οποία για προφανείς λόγους δεν διατυπώνεται δημοσίως , στηρίζεται και στο παράδειγμα της Κύπρου. Στην Κυπριακή Κυβέρνηση η οποία απεδείχθη επιμελής και συνεργάσιμος συνομιλητής της Τρόικας στον τομέα των μεταρρυθμίσεων, της πήρε περίπου δύο χρόνια μέχρι να καταφέρει να άρει πλήρως τους περιορισμούς που ή ίδια είχε επιβάλει μετά την κρίση του 2013.

Τόσο η ΕΚΤ όσο και το ΔΝΤ συμφωνούν στο ότι για την επιστροφή στην ομαλότητα και την σταδιακή χαλάρωση των περιορισμών απαιτείται η οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης με την Κυβέρνηση. Η διαδικασία αυτή δεν μπορεί παρά να γίνει βήμα προς βήμα, με την υιοθέτηση των δεσμεύσεων που η τελευταία έχει αναλάβει στο νέο πρόγραμμα που συμφωνήθηκε με τους δανειστές το καλοκαίρι.

Από την πρόοδο της σχετικής διαδικασίας θα εξαρτηθεί όπως εκτιμούν στελέχη της ΕΚΤ και η συμμετοχή της Ελλάδος στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) από το οποίο προς το παρόν είναι αποκλεισμένη. Τα ελληνικά ομόλογα (μετά την εξόφληση από το Ελληνικό Δημόσιο των ομολόγων που κατείχε η ΕΚΤ το καλοκαίρι) πληρούν τις προδιαγραφές προκειμένου να συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα. Όμως η ΕΚΤ δεν πρόκειται να αγοράσει ελληνικά ομόλογα αν δεν υπάρχουν προηγουμένως σαφείς ενδείξεις για την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Σε κάθε περίπτωση η αξία των ομολόγων που θα είναι σε θέση να εξαγοράσει η ΕΚΤ στο πλαίσιο του συγκεκριμένου προγράμματος, όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες, θα είναι μάλλον συμβολικής αξίας. Ωστόσο η κίνηση αυτή σε μία αγορά ιδιαίτερα ρηχή όπως είναι αυτή των ελληνικών ομολόγων είναι πολύ πιθανόν να εκλάβει πολλαπλασιαστικές διαστάσεις.

Καλύτερες είναι οι προοπτικές για την χρηματοδότηση των τραπεζών απο το ευρωσύστημα. Στους κόλπους της ΕΚΤ επικρατεί κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας θεωρώντας ότι οι ελληνικές τράπεζες μπορούν ταχύτατα να απεξαρτηθούν από τον μηχανισμό έκτακτης ρευστότητας (τον ELA) και να καλύπτουν το σύνολο των αναγκών τους από τη φθηνότερη ρευστότητα που προσφέρεται απευθείας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Προϋπόθεση για αυτό αποτελεί η λήψη της απόφασης για την επιλεξιμότητα των ελληνικών ομολόγων στις πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης από την ΕΚΤ. Στη Φρανκφούρτη εκτιμούν ότι αν δεν υπάρξουν απρόβλεπτες εξελίξεις το δ.σ της ΕΚΤ μπορεί να λάβει τη σχετική απόφαση το αργότερο μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Φλεβάρη. Μια τέτοια εξέλιξη θα απελευθερώσει φθηνή ρευστότητα περίπου 25 δις.ευρω για τις ελληνικές τράπεζες. Σε ετήσια βάση η πλήρης εγκατάλειψη του Εla εκτιμάται ότι θα αποφέρει εξοικονόμηση τόκων της τάξεως των 300 εκατ. ευρω για τις ελληνικές τράπεζες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider