«Παιχνίδι για τρεις» στην Τράπεζα Πειραιώς

Δημήτρης Πεφάνης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Παιχνίδι για τρεις» στην Τράπεζα Πειραιώς

Με τρεις βασικούς υποψηφίους θα ξεκινήσει εκ νέου στα μέσα Φεβρουαρίου η διαδικασία για την ανάδειξη του Διευθύνοντος Συμβούλου της Τράπεζας Πειραιώς. Μετά το «θρίλερ» του Δεκεμβρίου, και την αποτυχία εξεύρεσης λύσης, πλέον η αρμόδια επιτροπή (nomination committee) θα ξεκινήσει να συνεδριάζει στις 15 Φεβρουαρίου. Εκτιμήσεις τραπεζικών κύκλων κάνουν λόγο για τουλάχιστον δύο με τρεις συνεδριάσεις μέχρι να καταλήξουν στα ονόματα των υποψηφίων και τοποθετούν τις εξελίξεις στα τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου. Μάλιστα, δεν αποκλείουν οι ανακοινώσεις να γίνουν στη Τακτική Γενική Συνέλευση της τράπεζας, η οποία είναι προγραμματισμένη για τα μέσα Απριλίου, αλλά ενδέχεται να γίνει και νωρίτερα.

Οι τρεις υποψήφιοι

Καθώς λοιπόν η διαδικασία επιλογής φαίνεται να ξεκινά εκ νέου, αυτή τη στιγμή –σύμφωνα με τραπεζικούς που γνωρίζουν τα εσωτερικά της Πειραιώς- τρία είναι τα ονόματα που «παίζουν» στο τραπέζι του nomination committee. Πρόκειται για τον κ. Άνθιμο Θωμόπουλο, τον κ. Νίκο Καραμούζη και τον κ. Χρήστο Μεγάλου, οι οποίοι, αυτή τη στιγμή είναι και τα φαβορί για τη θέση.

Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι η περίπτωση του κ. Χρήστου Παπαδόπουλου έχει «καεί» και, παρόλο που σε κάποια στιγμή θεωρούνταν το μεγάλο φαβορί, έχει τεθεί πλέον οριστικά εκτός διαδικασίας.

Αναφορικά με τους τρεις υποψηφίους, τα δεδομένα έχουν ως εξής:

Ο κ. Άνθιμος Θωμόπουλος, πρώην CEO της Τράπεζας Πειραιώς ήταν –μαζί με τον κ. Παπαδόπουλο- η δεύτερη πρόταση του nomination committee το Δεκέμβριο. Εντούτοις, ο ίδιος με επιστολή του ανακοίνωσε την αποχώρηση από τη διαδικασία, μεσούσης της κρίσιμης συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της τράπεζας, η οποία διακόπηκε λόγω επιστολής που έστειλε ο SSM. Ο κ. Θωμόπουλος παραιτήθηκε από τη θέση του CEO στις 15 Ιανουαρίου του 2016 και θεωρείται η υπ’ αριθμόν ένα επιλογή του Paulson Fund, δεύτερου μεγαλύτερου μετόχου της Πειραιώς, μετά το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Εντούτοις, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έχει εκφραστεί ανοικτά εναντίον της υποψηφιότητάς του.

Ο κ. Νίκος Καραμούζης, νυν Πρόεδρος της Eurobank είναι η δεύτερη επιλογή που συζητιέται έντονα για μεγάλο χρονικό διάστημα, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος έχει διαψεύσει το ενδιαφέρον του. Ο κ. Καραμούζης είχε διατελέσει στο παρελθόν σύμβουλος διοίκησης και μέλος της Επιτροπής Στρατηγικού Σχεδιασμού της Πειραιώς, καθώς και Διευθύνων Σύμβουλος στη Γενική Τράπεζα, η οποία ήταν θυγατρική της Πειραιώς. Μολονότι ο ίδιος έχει διαψεύσει πολλάκις και επισήμως το ενδιαφέρον του για τη θέση, το όνομά του βρίσκεται σε περίοπτη θέση στη λίστα των υποψηφίων. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η λύση Καραμούζη τυγχάνει της στήριξης εγχώριων κύκλων, τόσο από την πλευρά της κυβέρνησης όσο και ευρύτερα του Χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Τέλος, ο κ. Χρήστος Μεγάλου, πρώην Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank και πρώην στέλεχος της καναδικής Fairfax θεωρείται η πιο ουδέτερη και «συμβιβαστική» λύση ανάμεσα στην πλευρά Paulson και της υπάρχουσας διοικητικής ομάδας. Ο κ. Μεγάλου το τελευταίο διάστημα ζει στο Λονδίνο έχοντας τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου της Tite Capital Limited και προετοιμάζοντας τις νέες επιχειρηματικές του κινήσεις. Πάντως ο ίδιος τηρεί «σιγή ιχθύος», καθώς δεν αποκαλύπτει τα σχέδιά του ακόμη και στους πιο στενούς του συνεργάτες.

Σημειώνεται ότι την τελική απόφαση θα πρέπει να καταλήξουν από κοινού ο SSM, η Τράπεζα της Ελλάδος και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider