Θρίλερ με τη συμμετοχή των ΔΕΚΟ στην αύξηση της Attica Bank

Δημήτρης Πεφάνης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Θρίλερ με τη συμμετοχή των ΔΕΚΟ στην αύξηση της Attica Bank

Σε θρίλερ για γερά νεύρα έχει μετατραπεί η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank, καθώς πλέον στη «μάχη» μπαίνουν και μια σειρά από ΔΕΚΟ, τις οποίες το δημόσιο πιέζει να συμμετάσχουν.

Με βάση το τεστ κοπώσεως που πραγματοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος, η Attica Bank καλείται περίπου 784 εκατ.ευρω προκειμένου να θεωρείται επαρκώς κεφαλαιοποιημένη, δηλαδή να καλύψει και το δυσμενές σενάριο. Τα κεφάλαια που έχουν προκύψει από το λεγόμενο βασικό σενάριο ανέρχονται σε περίπου 584 εκατ.ευρώ και είναι τα ελάχιστα που πρέπει να αντληθούν, προκειμένου η τράπεζα να αποφύγει τα χειρότερα.

Έτσι, πέρα από το ΤΣΜΕΔΕ (το ασφαλιστικό ταμείο των μηχανικών) που ήταν βασικός μέτοχος και θα συμμετάσχει στην αύξηση, γίνεται αγώνας δρόμου για να βρεθούν «πρόθυμοι» επενδυτές, μεταξύ των οποίων και αρκετές ΔΕΚΟ.

Ήδη το διοικητικό συμβούλιο της «Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών Α.Ε.» που διαχειρίζεται το Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος έδωσε το «πράσινο φως» για τη συμμετοχή στην αύξηση με ποσό 9,9 εκατ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες στην αύξηση θα συμμετάσχει και η ΔΕΗ.

Παράλληλα, και σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες ιδιαίτερα τεταμένη είναι η ατμόσφαιρα στη διοίκηση της ΕΥΔΑΠ, καθώς το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας εμφανίζεται διχασμένο για το αν θα πρέπει ή όχι να συμμετάσχει στην αύξηση. Μάλιστα, για το σκοπό αυτό θα συνεδριάσει εκ νέου την Παρασκευή η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ, προκειμένου να αποφασίσει αν –έστω και την τελευταία στιγμή- θα συμμετάσχει στην αύξηση.

Αντίστοιχες κρούσεις έχουν γίνει επίσης σε μια σειρά από άλλες ΔΕΚΟ, όπως για παράδειγμα τα ΕΛΤΑ, καθώς επίσης στον ΟΛΠ αλλά και στον ΟΛΘ. Σε όλες αυτές τις περιπτώσης το αίτημα-παραίνεση έχει κρατική προέλευση. Γεγονός που αποδεικνύει ότι υπάρχει κεντρικό σχέδιο για μαζική συμμετοχή των ΔΕΚΟ ώστε να «σωθεί η παρτίδα» και να αποφευχθούν τα χειρότερα για την τράπεζα

Ερώτημα η στάση των Βρυξελλών

Εντούτοις, ακόμη και αν εν τέλει εξασφαλιστούν τα απαραίτητα χρήματα και καλυφθούν οι ανάγκες του βασικού σεναρίου, δεν είναι βέβαιο ότι η αύξηση θα στεφθεί με επιτυχία. Και αυτό γιατί, η μαζική συμμετοχή των ΔΕΚΟ ενδέχεται να προσκρούσει στην ευρωπαϊκή επιτροπή ανταγωνισμού (DG Com), η οποία να τη θεωρήσει ως έμμεση κρατική ενίσχυση προς την τράπεζα. Στην περίπτωση αυτή, ενδέχεται η DG Com να διερευνήσει ποιοι είναι συνολικά οι επενδυτές που συμμετείχαν στην αύξηση κεφαλαίου της Attica bank και αν υφίσταται θέμα κρατικής βοήθειας, η οποία κρίνεται παράνομη με βάση την τρέχουσα νομοθεσία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider