Κρίσιμες ώρες για τη διάσωση της Monte dei Paschi

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κρίσιμες ώρες για τη διάσωση της Monte dei Paschi

«Όχι» στο αίτημα της Μonte dei Paschi di Siena να παραταθεί ο χρόνος που έχει στη διάθεσή της για να αντλήσει νέα κεφάλαια και να καλύψει την «τρύπα» των 5 δισ. ευρώ ήταν η απάντηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Η διοίκηση της Monte dei Paschi di Siena είχε ζητήσει, από την περασμένη Τετάρτη, από την ΕΚΤ προθεσμία ως τις 20 Ιανουαρίου για να αντλήσει «φρέσκα» κεφάλαια από τις αγορές, όμως ο μηχανισμός εποπτείας (SSM) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας απέρριψε το αίτημα.

Μετά τη δυσμενή αυτή εξέλιξη, η αρχαιότερη τράπεζα του πλανήτη και η τρίτη μεγαλύτερη του πλανήτη βρίσκεται ένα βήμα ακόμη πιο κοντά στην κρατική στήριξη, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος κατάρρευσής της. Με βάση τα νέα δεδομένα, η ιταλική κυβέρνηση δεν έχει άλλο χρόνο για χάσιμο και θα πρέπει να παρέμβει άμεσα, προκειμένου να αποφύγει τη χρεοκοπία η Monte dei Paschi.

Όπως αναφέρει το Reuters, ο μηχανισμός εποπτείας της ΕΚΤ απέρριψε το αίτημα της ιταλικής τράπεζας για πίστωση χρόνου, υποστηρίζοντας πως δεν θα είχε καμία χρησιμότητα τη δεδομένη χρονική στιγμή ενδεχόμενη παράταση της προθεσμίας. Τραπεζικές πηγές αποκαλύπτουν πως η ιταλική κυβέρνηση αναμένεται να παρέμβει δραστικά εντός των επόμενων ημερών, χορηγώντας στην τράπεζα έκτακτη κρατική στήριξη, προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Στο άκουσμα της είδησης, η μετοχή της ιταλικής τράπεζας επιδόθηκε σε ελεύθερη πτώση, γεγονός που ανάγκασε την προσωρινή αναστολή της διαπραγμάτευσής της. Ενδοσυνεδριακά, η μετοχή της Monte dei Paschi έφτασε να υποχωρεί έως και 15%.

«Δεν πρέπει να ανησυχούμε» φέρεται να σχολίασε, σύμφωνα πάντα με το Reuters, σε μια λακωνική δήλωσή του ο πρόεδρος της τράπεζας, Alessandro Falciai.

«Πολιτικοί και τραπεζίτες επιθυμούν με κάθε τρόπο να αποφύγουν να μετακυλήσουν το βάρος των ζημιών στους ομολογιούχους της τράπεζας, όπως προστάζουν οι ευρωπαϊκοί κανόνες για τη χορήγηση κρατικής στήριξης. Ωστόσο, η ΕΚΤ εκφράζει φόβους πως εάν το πρόβλημα δεν επιλυθεί – μέσω της οδού της κρατικής διάσωσης – τότε η Monte dei Paschi μπορεί να προκαλέσει το ξέσπασμα μιας συστημικής κρίσης στο σύνολο του ιταλικού τραπεζικού συστήματος», αναφέρουν οι Financial Times.

Καθώς μια κρατική στήριξη της τράπεζας αποτελεί ένα εξαιρετικά ευαίσθητο πολιτικά θέμα, η πλειοψηφία των αναλυτών εκφράζει φόβους για την έκβαση των προσπαθειών της ιταλικής κυβέρνησης να σώσει από το χείλος της καταστροφής τη γηραιότερη τράπεζα του πλανήτη.

«Το ιταλικό τραπεζικό σύστημα χρήζει αναδιοργάνωσης και αυτό πρέπει να γίνει μέσα από ένα επιθετικό κύμα εξαγορών και συγχωνεύσεων», δηλώνει ο Alberto Gallo, manager στη βρετανική Algebris. «Αυτό είναι αναγκαίο, καθώς η Ιταλία έχει πιο πολλά τραπεζικά υποκαταστήματα από… πιτσαρίες», τονίζει.

Η ανάγκη για κρατική στήριξη της τράπεζας κρίθηκε επιτακτική όταν κατέρρευσαν τα σχέδια ανακεφαλαιοποίησής της, μέσω ιδιωτικών κεφαλαίων, που επεξεργάζονταν – ως σύμβουλοι της ανακεφαλαιοποίησής της – η JP Morgan και η Mediobanca. Τα σχέδια αυτά έκαναν λόγο για ένεση κεφαλαίων ύψους 1-2 δισ. ευρώ από το Κατάρ, ωστόσο δεν ευοδώθηκαν, καθώς οι Καταριανοί αποφάσισαν να μην επενδύσουν… ούτε ευρώ στην ιταλική τράπεζα, μέχρι να σχηματιστεί κυβέρνηση στη χώρα και να εξαλειφθεί η πολιτική αβεβαιότητα.

«Μετά την παραίτηση του Matteo Renzi από τον πρωθυπουργικό θώκο της Ιταλίας, η προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων ήταν απίθανη. Η Ιταλία βρίσκεται στη δίνη της πολιτικής αβεβαιότητας», υποστηρίζει ο Mujtaba Rahman της Eurasia Group.

Αυτή τη στιγμή, η κεφαλαιοποίηση της Monte dei Paschi φτάνει μετά βίας τα 635 εκατ. ευρώ, ενώ από τις αρχές του έτους έχει χάσει το 85% της αξίας της.

Σύμφωνα πάντα με τους Financial Times, στο σχέδιο κρατικής στήριξης της τράπεζας που βρίσκεται στα σκαριά υπάρχει πρόβλεψη για προστασία των πιο μικρών πιστωτών της.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.