Γιατί οι ξένοι αγαπούν τις ελληνικές τράπεζες

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γιατί οι ξένοι αγαπούν τις ελληνικές τράπεζες

Μετά την αναβάθμιση του ελληνικού τραπεζικού κλάδου σε «buy» από τη Citi την Πέμπτη, τη σκυτάλη παίρνει η Goldman Sachs που αναβαθμίζει με σημερινή της έκθεση τις εκτιμήσεις της για την κερδοφορία των τραπεζών τα έτη 2017-2020.

«Όσο πλησιάζουμε προς την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης, οι προοπτικές βελτιώνονται, ανοίγει ο δρόμος για ένταξη στο QE και το ελληνικό χρηματιστήριο καθίσταται πιο επενδύσιμο στα μάτια των ξένων επενδυτών», σχολιάζει στο insider.gr ο Γιάννης Χριστόπουλος, οικονομολόγος της Solidus. «Προάγγελος αυτής της αλλαγής κλίματος είναι οι τελευταίες θετικές εκθέσεις των διεθνών οίκων», τονίζει.

Όπως επισημαίνει η Goldman, και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες κατέγραψαν κέρδη, ενώ ενισχύονται οι ενδείξεις ότι η αιμορραγία κεφαλαίων από το τραπεζικό σύστημα έχει σταματήσει, ενώ σημειώθηκε ελαφρά βελτίωση των κεφαλαιακών δεικτών στα ελληνικά ιδρύματα. Τα χαμηλά επιτόκια καταθέσεων και η μειούμενη εξάρτηση από τον ELA βελτιώνουν, επίσης, την κερδοφορία του, αναφέρουν οι αναλυτές της επενδυτικής τράπεζας.

Ταυτόχρονα, όπως εξηγεί και η Citi στη χθεσινή της έκθεση, οι αποτιμήσεις των τραπεζικών τίτλων παραμένουν σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα –πολύ κάτω από τις τιμές της τελευταίας ανακεφαλαιοποίησης, παρά το ράλι που έχει σημειωθεί στον κλάδο τις τελευταίες ημέρες.

Καθοριστικό ρόλο στην αλλαγή του κλίματος διαδραματίζουν οι διαδικασίες διαχείρισης των κόκκινων δανείων (NPLs), σύμφωνα με τις επιταγές των δανειστών, μια διαδικασία που σύμφωνα με τον κ. Χριστόπουλο αποτελεί «μονόδρομο».

Όπως εξηγεί ο ίδιος, η αναβάθμιση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και οι συστάσεις για αγορά από τους διεθνείς επενδυτικούς οίκους παίζουν καθοριστικό ρόλο για την προσέλκυση νέων επενδυτών.

«Από τη στιγμή που οι ξένοι οίκοι βλέπουν ότι κάτι αρχίζει να αλλάζει, μεγάλοι παίκτες μπαίνουν στο παιχνίδι», αναφέρει ο κ. Χριστόπουλος. Σημειώνει, μάλιστα, ότι «ούτως ή άλλως οι εμπλεκόμενοι ξένοι μέτοχοι των τραπεζών προσδοκούν να παίξουν και διοικητικό ρόλο στις ελληνικές τράπεζες και δεν μπορεί αυτό να μας αφήσει αδιάφορους».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.