Θετική για τις ελληνικές τράπεζες η Citi

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Θετική για τις ελληνικές τράπεζες η Citi

Στην αναβάθμιση του ελληνικού τραπεζικού κλάδου σε «buy» προχώρησε η Citigroup σημειώνοντας ότι τρεις θετικοί καταλύτες υπερτερούν των κινδύνων που απειλούν το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Σύμφωνα με την Citi στα θετικά προσμετρούνται:

Το ότι ξεκαθαρίζει το τοπίο με τη ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών. Η έκθεση της ΤτΕ για τη μείωση των NPEs δίνει μεγαλύτερη σαφήνεια σχετικά με το πώς οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούσαν να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματά τους κατά 40% μέχρι το τέλος του 2019, και οι στόχοι είναι ρεαλιστικοί.

Το ότι μειώνονται οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων. Η Citi εκτιμά ότι η β' αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί στις αρχές του 2017 και αυτό θα οδηγήσει στην ένταξη αργότερα, των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ.

Το ότι οι αποτιμήσεις παραμένουν χαμηλές. Αν και οι ελληνικές τράπεζες έχουν ενισχυθεί κατά περίπου 30% σε σχέση με τα χαμηλά τους στις αρχές Νοεμβρίου, ο κλάδος διαπραγματεύεται ακόμη με αποτίμηση κρίσης, με P/ΤB στο 0,3 για το 2016 και τις τέσσερις τράπεζες να διαπραγματεύονται χαμηλότερα από τις τιμές των ανακεφαλαιοποιήσεων τον περασμένο Δεκέμβριο. Ο οίκος προβλέπει απόδοση ιδίων κεφαλαίων στο 5,2% το 2019.

Οι κίνδυνοι

Η Citi υπογραμμίζει την ότι η αναδιάρθρωση, η πώληση assets και οι διαγραφές θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πιέσεις στο επιτοκιακό περιθώριο των ελληνικών τραπεζών, οι οποίες ωστόσο θα μπορούσαν να αντισταθμιστούν από τη μείωση του κόστους χρηματοδότησης. Σήμερα, το 8%-20% των NIIs των ελληνικών τραπεζών είναι από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Μία μείωση 40%-45%

Επίσης, για την επίτευξη του στόχου της μείωσης των NPEs, οι ελληνικές τράπεζες ίσως χρειαστεί να προχωρήσουν σε μεγάλες διαγραφές, οδηγώντας σε αυξημένες ζημιές στο χαρτοφυλάκιο των δανείων τους τα επόμενα χρόνια. Η Citi εκτιμά πως η Πειραιώς θα έχει την υψηλότερη αθροιστική απώλεια και η Εθνική Τράπεζα τη χαμηλότερη, έως το 2019.

Τρίτος και πολύ σημαντικός κίνδυνος, είναι η μακροοικονομική και πολιτική αβεβαιότητα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider