Στο «μυαλό» του Draghi – Όλα τα σενάρια για τις αποφάσεις της ΕΚΤ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στο «μυαλό» του Draghi – Όλα τα σενάρια για τις αποφάσεις της ΕΚΤ

Στο «στρατηγείο» της ΕΚΤ στην Φρανκφούρτη στρέφεται πλέον η προσοχή των αγορών, ενόψει της νέας συνεδρίασης του Διοικητικού της Συμβουλίου την Πέμπτη.

Μετά τη σαρωτική νίκη του «όχι» στο ιταλικό δημοψήφισμα της Κυριακής και υπό το βάρος των ανησυχιών για νέα τραπεζική κρίση στην Ιταλία, οι αγορές εναποθέτουν, για μια ακόμη φορά, όλες τους τις ελπίδες στον Mario Draghi, στην κατεύθυνση θωράκισης της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Τι προτίθεται να πράξει ο «super Mario» την Πέμπτη; Οι αναλυτές της Morgan Stanley παρουσιάζουν σε νέα έκθεσή τους όλα τα πιθανά σενάρια, καθώς και τον αντίκτυπό τους στην πορεία του ευρώ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την αμερικανική επενδυτική τράπεζα, η ΕΚΤ την Πέμπτη:

- Δεν θα προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων.

- Θα προχωρήσει σε εξάμηνη παράταση του προγράμματος Ποσοτικής Χαλάρωσης (QE), το οποίο, βάσει των αρχικών σχεδιασμών, εκπνέει τον Μάρτιο του 2017.

Η αντίδραση του ευρώ σε όλα τα πιθανά σενάρια

1) Εάν η ΕΚΤ παρατείνει κατά έξι μήνες την ισχύ του QE – διατηρώντας ωστόσο αμετάβλητο στα 80 δισ. ευρώ το μηνιαίο ποσό των αγορών ομολόγων – ο αντίκτυπος στο ευρώ θα είναι περιορισμένος και αυτό γιατί μια τέτοια εξέλιξη έχει προεξοφληθεί από τις αγορές.

2) Εάν η ΕΚΤ επεκτείνει το QE και σε ομόλογα απόδοσης μικρότερης του καταθετικού επιτοκίου, προκειμένου να μην παρουσιαστεί καμία έλλειψη ομολόγων, το ενιαίο νόμισμα αναμένεται να δεχθεί πιέσεις.

c24.PNG

3) Εάν η ΕΚΤ αποφασίσει να προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων, κάτι το οποίο θα θεωρηθεί έκπληξη που θα ξαφνιάσει τις αγορές, το ευρώ εκτιμάται ότι θα επιδοθεί σε πτώση έως και 2-3%.

4) Εάν η ΕΚΤ παρατείνει την ισχύ του QE περισσότερο από έξι μήνες – εξέλιξη η οποία επίσης δεν έχει προεξοφληθεί από τις αγορές – τότε το ενιαίο νόμισμα θα δεχθεί πιέσεις.

5) Εάν η ΕΚΤ αποφασίσει να μην μεταβάλλει καθόλου το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων και δεν προχωρήσει ούτε σε αύξηση επιτοκίων, τότε το ευρώ εκτιμάται ότι θα κινηθεί ανοδικά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider