Ένα βήμα πριν το bail-in η Monte dei Paschi

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ένα βήμα πριν το bail-in η Monte dei Paschi

Με «βόμβα έτοιμη να σκάσει» και ικανή να παρασύρει στα «τάρταρα» την ιταλική οικονομία μοιάζει η Monte dei Paschi di Siena.

Η δεινή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας – και η αρχαιότερη του πλανήτη – υπό το ασφυκτικό βάρος των «κόκκινων» δανείων που φέρει στα χαρτοφυλάκιά της, απειλεί ευθέως, σύμφωνα με την πλειοψηφία των αναλυτών, τη φερεγγυότητα του ίδιου του ιταλικού κράτους.

Η σαρωτική «επικράτηση» του όχι στο ιστορικό δημοψήφισμα της Κυριακής στην Ιταλία εκτροχιάζει πλήρως τα σχέδια ανακεφαλαιοποίησης της Monte dei Paschi ύψους έως 5 δισ. ευρώ. Το επενδυτικό κλίμα έχει πληγεί και τα ιδιωτικά κεφάλαια δεν είναι εφικτό να εισρεύσουν.

Σύμφωνα με τους Financial Times, οι επενδυτές γυρίζουν την πλάτη στην ανακεφαλαιοποίηση του μεγάλου «ασθενή» του ιταλικού τραπεζικού συστήματος, γεγονός που αναζωπυρώνει τα σενάρια για κρατική διάσωση της Monte dei Paschi.

Στη σκιά της παραίτησης του πρωθυπουργού, Μatteo Renzi, κορυφαίοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού, με τους αναλυτές να προειδοποιούν την Ιταλία πως… η τραπεζική κρίση είναι εδώ.

Σύμφωνα πάντα με τους Financial Times, τα κυβερνητικά στελέχη βρίσκονται σε «ανοιχτή γραμμή» με τη διοίκηση της Monte dei Paschi di Siena, ενώ όλοι προετοιμάζονται για χορήγηση έκτακτης κρατικής στήριξης ακόμη και εντός του ερχόμενου σαββατοκύριακου.

«Εάν η ιταλική τράπεζα δεν καταφέρει να λάβει κρατική στήριξη, τότε θα απειληθεί ευθέως η φερεγγυότητα του ιταλικού κράτους», προειδοποιεί ο γνωστός αρθρογράφος των Financial Times, Gideon Rachman.

Οι πρώτες μέρες – της μετά το δημοψήφισμα εποχής – βρίσκουν την ιταλική οικονομία σε ακόμη πιο αβέβαιο mood, καθώς τα σχέδια για κρατική στήριξη της Monte dei Paschi αναμένεται, κατά πολλούς, να ανοίξουν τον Ασκό του Αιόλου των κρατικών διασώσεων στη γειτονική χώρα. Εάν μια προς μια οι ιταλικές τράπεζες στραφούν στο κράτος για χορήγηση έκτακτης ρευστότητας, τότε το ντόμινο θα λάβει τέτοιες διαστάσεις, ικανές να απειλήσουν με κατάρρευση την ίδια την οικονομία της χώρας.

Πως θα μπορούσε να εξελιχθεί το ντόμινο; Η Deutsche Bank αναλύει:

- Εάν η Monte dei Paschi δεν υλοποιήσει τα σχέδια ανακεφαλαιοποίησής της μέσω των αγορών, τότε θα χρειαστεί κρατική στήριξη ύψους 5 δισ. ευρώ.

- Αυτόματα η κατάσταση θα επιδεινωθεί και η προσοχή θα στραφεί στη μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας, τη Unicredit, για την οποία το πακέτο διάσωσης που θα απαιτηθεί, δύναται να φτάσει ως και τα 13 δισ. ευρώ.

- Εάν η κρίση επεκταθεί στο σύνολο του ιταλικού τραπεζικού συστήματος, τότε για τη διάσωσή του θα απαιτηθεί ποσό – μαμούθ ως και 52 δισ. ευρώ.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως το ιταλικό τραπεζικό σύστημα δίνει μάχη να απαλλαγεί από μη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους 360 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούν στο 20% του ιταλικού ΑΕΠ.

«Μπροστά στην επιδείνωση του κλίματος, η διαδικασία εξυγίανσης του ισολογισμού των ιταλικών τραπεζών από τον βραχνά των κόκκινων δανείων πιθανότατα θα καθυστερήσει», επισημαίνουν οι αναλυτές της γερμανικής τράπεζας.

«Η συντριπτική νίκη του όχι στο δημοψήφισμα πλήττει την εμπιστοσύνη προς το ιταλικό τραπεζικό σύστημα. Η αύξηση της αβεβαιότητας είναι γεγονός», σχολιάζουν από την πλευρά τους οι αναλυτές της UBS.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider