Ορατός ο κίνδυνος κρατικής στήριξης των ιταλικών τραπεζών

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ορατός ο κίνδυνος κρατικής στήριξης των ιταλικών τραπεζών

Τρεις μεγάλους «χαμένους» αφήνει πίσω του το ιταλικό δημοψήφισμα της 4ης Δεκεμβρίου.

Η επόμενη μέρα της συντριπτικής επικράτησης του «όχι» στην ιταλική κάλπη αποκαλύπτει τους πραγματικούς «χαμένους» της ετυμηγορίας των Ιταλών ψηφοφόρων. Πέραν του «ναι», που ηττήθηκε κατά κράτος από το «όχι» και του βασικού υποστηρικτή του, του πρωθυπουργού Μatteo Renzi, που οδηγείται σε παραίτηση, υπάρχει ένας ακόμη «χαμένος». Πρόκειται για το ιταλικό τραπεζικό σύστημα.

Η σαρωτική νίκη του «όχι» στο δημοψήφισμα έρχεται σε μια εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία για τις τράπεζες της χώρας, καθώς, υπό το ασφυκτικό βάρος των «κόκκινων» δανείων ύψους 360 δισ. ευρώ, δίνουν μάχη με τον χρόνο για την ανακεφαλαιοποίησή τους από τις αγορές, ήτοι μέσω ιδιωτικών κεφαλαίων.

Ωστόσο, όπως προειδοποιούν οι Financial Times, το σκηνικό πολιτικής κρίσης που «στήνεται» στην Ιταλία ενόψει της παραίτησης του Matteo Renzi, είναι ικανό να πλήξει το επενδυτικό κλίμα και τελικά οι ιταλικές τράπεζες να μην κατορθώσουν να αντλήσουν φρέσκα κεφάλαια από ιδιώτες επενδυτές, προκειμένου να ανταπεξέλθουν στο δυσθεώρητο ύψος των «κόκκινων» δανείων που φέρουν στα χαρτοφυλάκιά τους. Αν αυτό συμβεί, τότε μπροστά στον εφιάλτη της κατάρρευσης, οι ιταλικές τράπεζες θα πρέπει να στραφούν στην κυβέρνηση, ζητώντας κρατική στήριξη. Κάτι το οποίο δεν είναι εφικτό, δεδομένου του υπέρογκου δημόσιου χρέους που «κουβαλά ήδη στις πλάτες του» το ιταλικό κράτος.

«Όλοι προτιμούν οι ιταλικές τράπεζες να αντλήσουν νέα κεφάλαια μέσω ιδιωτών. Η κρατική στήριξη είναι μια επιλογή που βρίσκεται στο πίσω μέρος του μυαλού μας, όχι μπροστά», δήλωσε, σύμφωνα με το Reuters, τη Δευτέρα η επικεφαλής του Ενιαίου Συμβουλίου Εκκαθάρισης (Single Resolution Board, SRB), Elke Koenig. «Ελπίζω πως πάντα οι τράπεζες θα βρίσκουν ιδιωτικού χαρακτήρα λύσεις», σημείωσε χαρακτηριστικά, προειδοποιώντας ωστόσο πως θα απαιτηθεί χρόνος ώστε να επιλυθούν τα προβλήματα του ιταλικού τραπεζικού κλάδου.

«Εάν οι ιδιωτικού χαρακτήρα λύσεις δεν είναι τελικά εφικτές, οι ευρωπαϊκοί κανόνες είναι ξεκάθαροι. Τις ζημιές θα πρέπει να υποστούν οι μέτοχοι, πιστωτές και καταθέτες των τραπεζών, σε περίπτωση που οι τράπεζες λάβουν κρατική στήριξη. Πρόκειται για τη γνωστή μέθοδο του bail-in», έσπευσε να εξηγήσει η Koenig.

«Η έκβαση του ιταλικού δημοψηφίσματος είναι αρνητική για τον τραπεζικό κλάδο της χώρας», προειδοποιούν από την πλευρά τους και οι αναλυτές της Deutsche Bank, προβλέποντας πως οι ιταλικές τράπεζες θα υπό-αποδώσουν βραχυπρόθεσμα έναντι των άλλων ευρωπαϊκών τραπεζών.

«Οι ιταλικές τράπεζες είναι οι πρώτες που κινδυνεύουν από την έκβαση του ιταλικού δημοψηφίσματος», προειδοποίησε ο Neil Wilson, στρατηγικός αναλυτής της Spreadex, μιλώντας στο Μarketwatch. «Η πιθανότητα οι ιταλικές τράπεζες να χρειαστούν κρατική στήριξη αυξάνεται, καθώς θα πρέπει να αποφευχθεί ο κίνδυνος μετάδοσης στο υπόλοιπο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα», τόνισε.

Τα «βαθιά» προβλήματα του ιταλικού τραπεζικού κλάδου καθρεφτίστηκαν έντονα τη Δευτέρα στο χρηματιστηριακό ταμπλό, με τις ιταλικές τραπεζικές μετοχές να επιδίδονται σε ελεύθερη πτώση έως και -7%, υπό το φόβο εκτροχιασμού των σχεδίων ανακεφαλαιοποίησής τους.

Φόβοι για την τύχη της Banca Monte dei Paschi di Siena

Ο μεγαλύτερος φόβος των Ιταλών αφορά την επόμενη μέρα της Banca Monte dei Paschi di Siena, της τρίτης μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας και της αρχαιότερης τράπεζας του πλανήτη.

Πρόκειται για τον «μεγάλο ασθενή» του ιταλικού τραπεζικού συστήματος. Δεν είναι τυχαίο πως από τις αρχές του έτους, το… 84% της χρηματιστηριακής της αξίας έχει «εξανεμιστεί».

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που μεταδίδουν οι Financial Times, η Monte dei Paschi, που χρειάζεται νέα κεφάλαια ύψους 5 δισ. ευρώ, αναζητά «σανίδα σωτηρίας» στο Κατάρ. Με βάση τις ίδιες πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο της ιταλικής κυβέρνησης δίνει μάχη για να πείσει την Επενδυτική Αρχή του Κατάρ (QIA) – ένα από τα μεγαλύτερα κρατικά επενδυτικά ταμεία – να συμμετάσχει με 1 δισ. ευρώ στην ανακεφαλαιοποίηση της αρχαιότερης τράπεζας του πλανήτη, ώστε στη συνέχεια να ανοίξει ο δρόμος για τη συμμετοχή και άλλων επενδυτών.

Χρέη συμβούλου του υπουργού Οικονομικών στα σχέδια ανακεφαλαιοποίησης της ιταλικής τράπεζας έχουν αναλάβει οι JP Morgan και Mediobanca.

Ο χρόνος μετρά σε βάρος της Monte dei Paschi, καθώς οι σχετικές αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν εντός των ερχόμενων ημερών.

Σε δύσκολη θέση και η Unicredit

Σε εξαιρετική δύσκολη θέση βρίσκεται την επομένη του δημοψηφίσματος και η μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας, η Unicredit. H τράπεζα – η μετοχή της οποίας δέχθηκε ισχυρότατες πιέσεις τη Δευτέρα – ανακοίνωσε πως βρίσκεται σε συζητήσεις με τη γαλλική Amundi, προκειμένου να πουλήσει περιουσιακά της στοιχεία ύψους 3 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο εφαρμογής ενός ευρύτερου σχεδίου αναδιάρθρωσης και αναδιοργάνωσής της.

«Οι συζητήσεις της ιταλικής τράπεζας με την Amundi έχουν στόχο την εφαρμογή ενός σχεδίου περιορισμού του κόστους», εξηγεί, μιλώντας στο πρακτορείο CNBC, o James Hughes, στρατηγικός αναλυτής της GKFX.

«Απαιτείται ένα ριζοσπαστικό σχέδιο αναδιάρθρωσης των ιταλικών τραπεζών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα», σημειώνει ο Claudio Scardovi, γενικός διευθυντής της AlixPartners, κάνοντας λόγο για την ανάγκη είτε κρατικής στήριξης, είτε ακόμη και ενός νέου γύρου εξαγορών και συγχωνεύσεων στο ιταλικό τραπεζικό σύστημα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider