Πωλητήριο σε ασφαλιστική και θυγατρικές βάζει η Εθνική

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πωλητήριο σε ασφαλιστική και θυγατρικές βάζει η Εθνική

Επισπεύδει την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής η διοίκηση της Τράπεζας.

Σύμφωνα με πληροφορίες ήδη έχουν προσληφθεί ως σύμβουλοι η Goldman Sachs και η Morgan Stanley προκειμένου να αναζητήσουν ενδιαφέρομενους αγοραστές στη διεθνή αγορά. Η πώληση της κερδοφόρου εταιρείας έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις στο εσωτερικό της. Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι η Εθνική Ασφαλιστική εμφάνισε αυξημένα κέρδη 100 εκατ.ευρω.

Η ΕΤΕ είχε αναλάβει την υποχρέωση, στο πλαίσιο του σχεδίου ενίσχυσης των κεφαλαιακών που έχει καταθέσει ο όμιλος της ΕΤΕ στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού (DGCom) το οποίο περιγράφει τις δεσμεύσεις του ομίλου μέχρι το 2018, να διαθέσει τουλάχιστον το 75% της μεγαλύτερης θυγατρικής της. Ειδικά για την Εθνική Ασφαλιστική το σχέδιο αρχικώς προέβλεπε την ολοκλήρωση της πώλησης της μέχρι τον Ιούνιο του 2017. Ωστόσο, μετά την πρόσληψη των δύο συμβούλων είναι προφανές ότι η σχετική διαδικασία επισπεύδεται.


Οι πρώτες εκτιμήσεις ανεβάζουν το τίμημα για την ασφαλιστική εταιρεία στα 500 εκατ. ευρω τουλάχιστον. Πάντως εκτός της Ασφαλιστικής η διοίκηση της Εθνικής έχει δεσμευτεί ότι μέχρι το τέλος του έτους θα πωλήσει και τις δύο θυγατρικές τράπεζες που διαθέτει σε Βουλγαρία και Ρουμανία. Από τις πωλήσεις αυτές συνολικά η Εθνική, όπως ανέφερε πρόσφατα ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Π. Μυλώνας, προσδοκά να συγκεντρώσει περίπου τα 8 δισ. ευρω. Τουλάχιστον το ποσό αυτό θα αφαιρεθεί από το ενεργητικό του Ομίλου το οποίο σήμερα ανέρχεται σε 40 δισ. ευρω. Στην περίπτωση που το τίμημα για τις θυγατρικές είναι μικρότερο της λογιστικής τους αξίας, όπως συνέβη και στην περίπτωση της Finansbank, τότε η Εθνική θα υποχρεωθεί να εγγράψει ζημιές. Ενώ στην αντίθετη περίπτωση η πώληση των περιουσιακών αυτών στοιχείων θα ενισχύσει την κερδοφορία της Τράπεζας.

Εκτός από την πώληση των θυγατρικών η ενίσχυση των κεφαλαίων θα προέλθει από την πρόωρη αποπληρωμή των υπό αίρεση μετατρέψιμων ομολογιών, ονομαστικής αξίας 2,03 δισ. ευρώ, που έχει εκδώσει πριν από ένα χρόνο η τράπεζα και κάλυψε κατά 100% το ΤΧΣ και, με βάση τις δυνατότητες της τράπεζας, πραγματοποιεί τη δέσμευση αυτή συντομότερα από το αρχικό χρονοδιάγραμμα. Η Τράπεζα έχει ήδη καταθέσει ε αίτημα πρόωρης εξόφλησης στον SSM και η διοίκηση εκτιμά ότι θα γίνει δεκτό καθώς ήδη η τράπεζα έχει δείκτη Common Equity Tier I (CET I) 16,9%, χωρίς τα CoCos.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.