Κρίσιμη η Δευτέρα για τις διοικήσεις των τραπεζών

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κρίσιμη η Δευτέρα για τις διοικήσεις των τραπεζών

Καθοριστικό θα είναι το πρώτο διήμερο της ερχόμενης εβδομάδας για τις τραπεζικές διοικήσεις, αφού τα χρονικά περιθώρια για ανάδειξη διοικήσεων στην Εθνική και την Πειραιώς τυπικά εξαντλούνται τη Δευτέρα -τελευταία ημέρα του μήνα- σύμφωνα και με τις δεσμεύσεις του Γιάννη Στουρνάρα έναντι των Θεσμών.


Όπως αναφέρουν στο insider.gr καλά πληροφορημένες πηγές, τη Δευτέρα θα κορυφωθούν οι διεργασίες τόσο για τις διοικήσεις των δύο τραπεζών, όσο και για τις εξελίξεις στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Στο σχετικό ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε σήμερα, Σάββατο, ανακοινώθηκε η νέα σύνθεση της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΤΧΣ, η οποία περιλαμβάνει τον Βασίλη Κατσικιώτη στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, τον Eric Henri Paul Tourret ως αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο και τον Δημήτρη Φραγγέτη ως μέλος και εκπρόσωπο της Τράπεζας της Ελλάδος.

Παραμένει, όμως, μια βασική εκκρεμότητα, όπως επισημαίνουν στο insider.gr κύκλοι του Ταμείου, καθώς αυτή τη στιγμή πρακτικά κανείς δεν ασκεί εκτελεστικές εξουσίες, αφού η προσωρινή θητεία του μεταβατικού CEO Χριστόφορου Στράτου έχει λήξει από τις 18 Οκτωβρίου και ο κ. Κατσικιώτης δεν είναι βέβαιο ότι θα είναι σε θέση να αναλάβει άμεσα τα ηνία λόγω των υποχρεώσεών του στην Credit Suisse όπου εργάζεται.

Οι ίδιες πηγές εκφράζουν, ωστόσο, την εκτίμηση ότι τη Δευτέρα θα «ξεκαθαρίσει το τοπίο» προκειμένου να αντιμετωπιστεί αυτό το κενό εξουσίας που έχει επανειλημμένα ταλανίσει τη διοίκηση του ΤΧΣ τους τελευταίους μήνες, μετά και τη σύσσωμη παραίτηση της προηγούμενης Εκτελεστικής Επιτροπής υπό τον Άρη Ξενόφο τον Ιούλιο.

Την Τρίτη έχει προγραμματιστεί η συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου του ΤΧΣ υπό τον πρόεδρο Γιώργο Μιχελή. Στην κρίσιμη αυτή συνεδρίαση θα τεθούν τα ζητήματα των διοικήσεων σε Εθνική και Πειραιώς αλλά και οι εκκρεμότητες στην ηγεσία του ίδιου του Ταμείου.

Είναι πολύ πιθανό στη συνεδρίαση αυτή να επικυρωθούν από το ΤΧΣ αποφάσεις που θα έχουν ληφθεί τη Δευτέρα, ιδίως όσον αφορά τη νέα διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς που αποτελεί και το μεγαλύτερο «αγκάθι», αφού ο SSM είναι έτοιμος να παρέμβει «επιβάλλοντας» το πρόσωπο της επιλογής της μετά το αδιέξοδο που φαίνεται πως έχει προκύψει στο Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας Πειραιώς.

Στην Εθνική Τράπεζα η κατάσταση είναι «υπό έλεγχο», καθώς το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας δεν φαίνεται να αντιμετωπίζει πρόβλημα μεταξύ της εκλογής των κκ. Παναγιώτη Θωμόπουλου και Δημήτρη Τσιτσιράγκου, για τη θέση του προέδρου. Σύμφωνα με πληροφορίες και οι δύο υποψήφιοι τυγχάνουν της αποδοχής του SSM, επομένως η έγκριση της όποιας απόφασης λάβει το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας θα πρέπει να θεωρείται μάλλον τυπική.

Την Τρίτη, πάντως, αμέσως μετά τη συνεδρίαση του ΤΧΣ, θα συγκληθεί το Διοικητικό Συμβούλιο της Πειραιώς, πιθανότατα για να επικυρώσει της ειλημμένες αποφάσεις –σενάριο που, εάν επιβεβαιωθεί, θα βάλει οριστικά τέλος στο σίριαλ των τραπεζικών διοικήσεων που έχουν δοκιμάσει τις αντοχές των εμπλεκομένων, εντός και εκτός συνόρων, τους τελευταίους μήνες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider