«Χρυσές» προμήθειες για τις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών

Ελένη Μπότα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Χρυσές» προμήθειες για τις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών

Το ιλιγγιώδες ποσό των 338,5 εκατ. ευρώ σε αμοιβές και προμήθειες, κόστισαν οι πρόσφατες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, οι οποίες κατά γενική ομολογία πραγματοποιήθηκαν έναντι «πινακίου φακής».

Παρά το γεγονός ότι οι τιμές που προσέφεραν οι διεθνείς επενδυτές στα βιβλία προσφορών ήταν σχεδόν συμβολικές, τα κόστη για τις αμοιβές και τις προμήθειες όσων ενεπλάκησαν, μόνο φειδωλά δεν μπορούν να χαρακτηριστούν.

Την μερίδα του λέοντος απέσπασαν οι χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι, οι αμοιβές των οποίων και για τέσσερις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου ανήλθαν στα 235,6 εκατ. ευρώ.

Το ποσό των 62,4 εκατ ευρώ θα εισρεύσει στα ταμεία του κράτους, ως φόρος από τις αυξήσεις, ενώ σημαντικά κερδισμένη βγαίνει η Επιτροπή Ανταγωνισμού (η οποία ενέκρινε τις αυξήσεις) και πληρώθηκε με το ποσό των 7 εκατ. ευρώ.

Τι πλήρωσε η κάθε τράπεζα

Ειδικότερα η Alpha Bank έδωσε για αμοιβές 64,5 εκατ. ευρώ για την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου η οποία ανήλθε στα 2,563 δισ. ευρώ. Από τις παραπάνω αμοιβές, τα 53,9 εκατ. ευρώ θα δοθούν ως προμήθεια σε επενδυτικές τράπεζες και χρηματιστηρικαές για τη διάθεση των μετοχών.
Επίσης οι νομικοί σύμβουλοι θα πάρουν 2 εκατ. ευρώ και άλλα 2 εκατ. ευρώ οι χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι. Σε 500.000ευρώ ανέρχονται οι αμοιβές των ορκωτών ελεγκτών, ενώ τα δικαιώματα Χρηματιστηρίου και ΕΧΑΕ και ο πόρος υπέρ της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ανέρχονται σε 1,4 εκατ ευρώ συνολικά. Τέλος στις 400 χιλ. ευρώ ανέρχονται οι αμοιβές της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και στα 3,8 εκατ ευρώ οι φόροι συγκέντρωσης κεφαλαίου.

Αντίστοιχα, στα 84,8 εκατ ευρώ ανέρχονται οι προμήθειες που έδωσε η Eurobank για την πρόσφατη αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου οι οποία ανήλθε στα 2,185 δισ. ευρώ. Από τα 84,8 εκατ. ευρώ, τα 71,7 εκατ. ευρώ είναι αμοιβές επενδυτικών τραπεζών και χρηματιστηριακών εταιρειών που συμμετείχαν στη διαδικασία συγκέντρωσης προσφορών από ειδικούς επενδυτές και στη διαδικασία διαχείρισης των στοιχείων του παθητικού και μετατροπής του σε μετοχές. Οι αμοιβές των νομικών συμβούλων της αύξησης ανήλθαν σε 4,5 εκατ. ευρώ, ενώ οι αμοιβές των ορκωτών ελεγκτών ανήλθαν σε 700.000 ευρώ. Επίσης τα δικαιώματα του Χρηματιστηρίου Αθηνών και τα δικαιώματα ΕΧΑΕ ανήλθαν συνολικά σε 700.000 ευρώ (500.000 ευρώ και 200.000 ευρώ, αντίστοιχα).

Το κόστος για την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ανήλθε στις 400.000 ευρώ ενώ η εισφορά στην Επιτροπή Ανταγωνισμού ανήλθε στις 600.000 ευρώ. Τέλος τα χρήματα που πήγαν στο δημόσιο ως φόρος, ανέρχονται στα 6,1 εκατ ευρώ, ενώ 100.000 ευρώ διατέθηκαν για διάφορα έξοδα (ταξίδια, εκτυπωτικά κλπ).

Προμήθειες ύψους 68,4 εκατ ευρώ θα δώσει η Εθνική Τράπεζα για την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου ύψους 4,482 δισ. ευρώ. Τις μεγαλύτερες αμοιβές, συνολικού ύψους 32 εκατ ευρώ θα πάρουν οι χρηματοικονομικοί της σύμβουλοι. Οι ορκωτοί ελεγκτές της θα πάρουν 1,5 εκατ. ευρώ ενώ στα 2,2 εκατ. ευρώ ανέρχονται οι αμοιβές των νομικών συμβούλων. Περί τις 900.000 ευρώ θα δοθούν ως δικαιώματα Χρηματιστηρίου και ΕΧΑΕ, ενώ στις 600.000 ευρώ ανέρχεται ο πόρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Στα 2,7 εκατ ευρώ ανέρχονται οι αμοιβές της Επιτροπής Ανταγωνισμού, ενώ ο φόρος συγκέντρωσης κεφαλαίου ανέρχεται στα 26,5 εκατ ευρώ . Τέλος 2 εκατ ευρώ θα δοθούν προκειμένου να καλυφθούν για διάφορα έξοδα (ταξίδια, εκτυπωτικά κλπ)

Τις μεγαλύτερες αμοιβές από τις υπόλοιπες συστημικές τράπεζες (121,1 εκατ. Ευρώ) έδωσε η Τράπεζα Πειραιώς, λόγω και του μεγάλου ύψους της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου που πραγματοποίησε, ύψους 4,933 δισ. ευρώ. Οι αμοιβές των χρηματοοικονομικών συμβούλων ανήλθε στα 78 εκατ. ευρώ, ενώ 6,5 εκατ. ευρώ έδωσε ως αμοιβές για τους νομικούς συμνβούλους της αύξησης. Τα δικαιώματα Χρηματιστηρίου ανήλθαν στις 600.000 ευρώ, ενώ ο πόρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και το τέλος υπέρ αυτής ανήλθε συνολικά σε 3,2 εκατ ευρώ. Τέλος ο φόρος που απέδωσε η Τράπεζα στο Δημόσιο ανήλθε στα 26 εκατ. ευρώ, ενώ για διάφορα άλλα έξοδα που σχετίζονταν με την αύξηση, κατέβαλλε το ποσό των 6 εκατ ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider