Μάχη με τον χρόνο για την επιλογή νέου CEO στην Πειραιώς

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μάχη με τον χρόνο για την επιλογή νέου CEO στην Πειραιώς

Λύση στην Τράπεζα Πειραιώς είναι πιθανόν να κληθεί να επιβάλλει ο SSM στην περίπτωση που το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας δεν κατορθώσει την ερχόμενη Δευτέρα να καταλήξει σε Διευθύνοντα Σύμβουλο κοινής αποδοχής.

Έτσι, ενώ μέχρι χθες συνεχίζονταν ο «ακήρυχτος πόλεμος» των βασικών μετόχων της Πειραιώς - ο οποίος ευθύνεται και για την καθυστέρηση που έχει παρατηρηθεί στην επιλογή του Διευθύνοντος Συμβούλου, η «δράση μεταφέρθηκε στη Φρανκφούρτη» όπου βρίσκεται και η έδρα του Εποπτικού Μηχανισμού της ΕΚΤ, του SSM. Σύμφωνα, λοιπόν, με πληροφορίες που διέρρευσαν από τη Γερμανία ο SSM φέρονταν αποφασισμένος να δείξει «σιδηρά πυγμή» στην περίπτωση που αναγκαστεί να παρέμβει επιλέγοντας ο ίδιος το νέο Διευθύνοντα Σύμβουλο για την Τράπεζα.

Βέβαια πηγές τόσο του SSM όσο και της ΤτΕ έσπευσαν να ξεκαθαρίσουν ότι μία τέτοια επιλογή παρόλο που βρίσκεται στα όρια της δικαιοδοσίας του SSM, είναι η λιγότερο επιθυμητή. Ωστόσο ουδείς μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο αυτό στην περίπτωση που το Διοικητικό Συμβούλιο δεν κατορθώσει να ξεπεράσει τη διελκυστίνδα. Το πρόβλημα στην Πειραιώς φαίνεται να συνδέεται με τις αντικρουόμενες προτιμήσεις που δείχνουν στο πρόσωπο των υποψηφίων παλαιοί και νέοι (βλέπε Paulson) μέτοχοι της Πειραιώς. Τα πρόσωπα που φέρεται να προωθεί για τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου η μία πλευρά δεν γίνονται αποδεκτά από την άλλη, με αποτέλεσμα η κατάσταση να έχει περιέλθει σε αδιέξοδο λίγες μέρες πριν από την καταληκτική ημερομηνία. Υπενθυμίζεται ότι ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας δεσμεύτηκε στην Τρόικα ότι μέχρι τέλος του μήνα (ήτοι την ερχόμενη Δευτέρα) θα έχει κλείσει η σχετική εκκρεμότητα.

Πάντως προσπάθεια για να βρεθεί υποψήφιος κοινής αποδοχής έχει αναλάβει και η διοίκηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σαθερότητας (TXΣ) ο οποίος είναι και ο μεγαλύτερος μέτοχος της Τράπεζας (κατέχοντας το 25% των μετοχών της έναντι 9% που κατέχει μέσω των εταιρειών του ο Paulson). Στο πλαίσιο αυτό έχουν πραγματοποιηθεί διερευνητικά γεύματα εργασίας με υποψήφιους εκτός τραπέζης, οι οποίοι πληρούν τις προδιαγραφές για την περίοπτη θέση.

Στην Εθνική η κατάσταση είναι ομαλή καθώς το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας που θα συνεδριάσει αύριο δεν φαίνεται να αντιμετωπίζει πρόβλημα μεταξύ της εκλογής των κκ. Παν. Θωμόπουλου και Δημ. Τσιτσιράγκου, για τη θέση του προέδρου. Σύμφωνα με πληροφορίες και οι δύο υποψήφιοι τυγχάνουν της αποδοχής του SSM, επομένως η έγκριση της όποιας απόφασης λάβει το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας θα πρέπει να θεωρείται μάλλον τυπική.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider