«Καυτή εβδομάδα» για τράπεζες και ΤΧΣ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Καυτή εβδομάδα» για τράπεζες και ΤΧΣ

Κρίσιμη η εβδομάδα που ξεκινά σήμερα Δευτέρα για τράπεζες και ΤΧΣ μετά τη δέσμευση που ανέλαβε χθες ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας έναντι των δανειστών για το κλείσιμο των εκκρεμοτήτων μέχρι το τέλος Οκτωβρίου.

Η διοίκηση της ΤτΕ επιθυμεί να κλείσει άμεσα το μέτωπο των διοικήσεων καθώς για το άλλο μέτωπο, εκείνο που αφορά τη διαχείριση των κόκκινων δανείων, ο δρόμος προβλέπεται να είναι μακρύς.

Στην Εθνική επικρατέστερος για τη θέση του προέδρου φέρεται να είναι ο πρώην υποδιοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος και μετέπειτα πρόεδρος του ΤΧΣ Τ. Θωμόπουλος. Πάντως ο γρίφος θα λυθεί από το nomination committee της Εθνικής το οποίο πρόκειται να προτείνει στο διοικητικό συμβούλιο που θα συνεδριάσει στις 26 ή 27 Οκτωβρίου εναν εκ των δύο.

Πάντως αρκετά υψηλά στη λίστα εκτός από τον κ. Θωμόπουλο βρίσκεται και ο Δ. Τσιτσιράγκος (κορυφαίο στέλεχος του International Finance Corporation, IFC και είχε συμμετάσχει στη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών του 2015). Αντίθετα εκτός κούρσας τέθηκε ο Γιώργος Ζανιάς εξαιτίας παλαιότερης εμπλοκής του με την πολιτική ως υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών.

Στην Τράπεζα Πειραιώς το ακανθώδες θέμα παραμένει η επιλογή του νέου Διευθύνοντος Συμβούλου καθώς στην ουσία η Τράπεζα παραμένει «ακέφαλη» για ένα περίπου χρόνο (μετά την αποχώρηση του Ανθ. Θωμόπουλου).

Αντιθέτως για τη θέση του προέδρου φαίνεται ότι έχει κλείσει ο κ. Γιώργος Χατζηνικολάου, πρώην στέλεχος της ISDA (International Swaps and Derivatives Association), γνωστός στην Ελλάδα το 2012 όταν διακανονίστηκαν τα CDS (Credit Default Swaps). Σύμφωνα με πληροφορίες η υποψηφιότητα του κ. Χατζηνικολάου έχει εγκριθεί από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας

Στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας η κωλυσιεργία που παρατηρείται στην πλήρωση των κενών θέσεων αποδίδεται αποκλειστικώς στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τις εισηγήσεις που έχει δεχθεί από τον Κορεάτη σύμβουλο του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, με βάση τη λίστα, ο Βασίλης Kατσικιώτης, Ερίκ Τουρέ και Δημήτρης Φραγγέτης θα αποτελούν τη νέα Εκτελεστική Επιτροπή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και τα ονόματα τους αναμένεται να ανακοινωθούν επίσημα μέσα στην εβδομάδα.

Ο κ. Kατσικιώτης θα αναλάβει Διευθύνων Σύμβουλος, ο κ. Τουρέ αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος και ο κ. Φραγγέτης μέλος.

Ο διορισμός της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΤΧΣ αποτελούσε υποχρέωση της ελληνικής πλευράς και κανονικά οι διεργασίες θα έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί πριν από τις 18 Οκτωβρίου, όταν και έληξε η θητεία της προσωρινής διοίκησης του ΤΧΣ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider