Οι «χρυσές» αμοιβές των Ελλήνων τραπεζιτών

Χρήστος Ζιώτης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι «χρυσές» αμοιβές των Ελλήνων τραπεζιτών

Παρά τους περιορισμούς που ισχύουν στη μισθολογική πολιτική των τραπεζών που έχουν δεχθεί κρατική ενίσχυση, στην Ελλάδα φαίνεται ότι βρέθηκε τρόπος για να παρακαμφθούν τα όποια εμπόδια.

Τα ανώτατα στελέχη των ελληνικών τραπεζών συνέχισαν και το 2014 να αμοίβονται πλουσιοπάροχα, προσεκλύοντας έτσι το ενδιαφέρον ηχηρών ονομάτων του εξωτερικού. Τραπεζιτών από τη Μεγάλη Βρετανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία, οι οποίοι με αφορμή το νέο νόμο για την αξιολόγηση των διοικήσεων διαβλέπουν να ανοίγονται στη χώρα μας προοπτικές επικερδούς επαγγελματικής αποκατάστασης. Ο κλάδος όπως αποδεικνύεται, τουλάχιστον στα υψηλά διοικητικά κλιμάκια δεν επλήγη από την εσωτερική υποτίμηση και τη δραστική περικοπή των μισθών καθώς το σύνολο των αποδοχών για το 2014 ξεπέρασε τα 20 εκατ. ευρω.

Όπως καταδεικνύεται από τα στοιχεία που δημοσιοποίησαν οι ίδιες οι τράπεζες στα ενημερωτικά τους δελτία με αφορμη την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ακόμη και σήμερα συνεχίζουν να αμοίβουν στελέχη τους με μισθούς που υπερβαίνουν κατά πολύ εκείνον του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, αγγίζοντας μάλιστα σε ακραίες περίπτώσεις τα 18.000 με 20.000 ευρώ μηναιώς. Συνολικά, οι τέσσερεις συστημικές τράπεζες για τις αποδοχές της ανώτατης και ανώτερης διοίκησης διέθεσαν περίπου 20 εκατ.ευρώ. Το ποσό αυτό αφορά τις μεικτές αποδοχές όπερ σημαίνει ότι περιλαμβάνει και το φόρο που έχει παρακρατηθεί. Επίσης περιέχονται και οι εργοδοτικές εισφορές ύψους περίπου 1,9 εκατ.ευρω.

Το μεγαλύτερο κονδύλι για αυτού του είδους της αποδοχές φαίνεται να εχει διαθέσει η Εθνική Τράπεζα. Η Τράπεζα ανακοίνωσε ότι έχει καταβάλει περίπου 7,622 εκατ.ευρώ. Ωστοσο το ποσό αυτό δεν είναι απολύτως συγκρίσιμο με το αντίστοιχο των άλλων τριών τραπεζών. Και τούτο διότι η Εθνική στη λίστα των αμοιβών που έχει δημοσιοποίησει έχει συμπεριλάβει στελέχη που δεν ανήκουν στην κορυφή της διοικητικής πυραμίδας (ως του βαθμού του βοηθού γενικού διευθυντή. Ο τέως διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής είχε μεικτες αποδοχές 290.190 ευρώ ενω έλαβε επίσης πρόσθετα 27.000 ευρω για τις συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου της Τραπεζας. Συνολικά μάλιστα οι αμοιβές των μελών του διοικητικού συμβουλίου της Τράπεζας για τη συμμετοχή τους σε αυτό έφθασαν τα 492.450 ευρώ. Το σύνολο των εργοδοτικών εισφορών που κατέβαλε στα ασφαλιστικά ταμεία η Εθνική για τα στελέχη αυτά ξεπέρασε ελαφρώς το 1,4 εκατ.ευρω.

Ακολουθεί η Eurobank καταβάλοντας στα μέλη της διοίκησης της περίπου 4,8 εκατ.ευρω και άλλα 714.000 ευρω για τη συμμετοχή των μελών στις συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου. Ο τέως διευθύνων σύμβουλος έλαβε μεικτές αποδοχές 299.000 ευρώ ενω ο νυν περίπου 303.00 ευρω. Ήτοι 157.402 ευρω καθαρά που αντιστοιχούν περίπου σε περίπου 13.000 ευρω μηνιαίως.

Οι υψηλότερες αποδοχές, οι οποίες αγγίζουν τις 390.784 ευρω, και αποτελούν ρεκόρ για ολόκληρο τον κλάδο έλαβε ο επικεφαλής γενικής διεύθυνσης διεθνών δραστηριότητων (περίπου 246.147 ευρω καθαρά. Ο δεύτερος κατά σειρά καλύτερα αμοιβόμενος στην Εurobank εμφανίζεται με 352.500 ευρώ το μη εκτελεστικό μέλος, οποίος είναι διευθύνων σύμβουλος σε θυγατρική εταιρεία αξιοποίησης ακινήτων της Τράπεζας.

Στη συνέχεια έπεται η Αlpha Bank. H τράπεζα εντός του 2014 διέθεσε για την ανώτατη διοίκηση της 2,566 εκατ.ευρώ και άλλα 670.000 ευρώ για τη συμμετοχή των μελών στις συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου της τραπέζης. Η Alpha πλήρωσε επιπροσθέτως περίπου 13.316 ευρω για τα κινητά τους τηλέφωνα. Οι ετήσιες μεικτες αποδοχές του διευθύνοντος συμβούλου ανήλθαν σε 366.741 ευρω οι οποίες μεταφράζονται σε 199.680 ευρώ καθαρά.

Το μικρότερο κονδύλι για τις αποδοχές της διοίκησης έχει ανακοινώσει η Τράπεζα Πειραιώς. Το σχετικό κονδύλι έφθασε τα 1,719 εκατ.ευρω μεικτά. Ο ετήσιος μεικτός μισθός του προέδρου ήταν μηδενικός, ενω ο αντιπρόεδρος έλαβε περίπου 288.000 και άλλα 271.000 ευρω ο διευθύνων σύμβουλός της.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider