Draghi: Πρώτα λύση για το χρέος και μετά ένταξη της Ελλάδας στο QE

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Draghi: Πρώτα λύση για το χρέος και μετά ένταξη της Ελλάδας στο QE

«Σήμα» για την ανάγκη άμεσης ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, προκειμένου στη συνέχεια να ανοίξει ο δρόμος για ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων της ΕΚΤ, απέστειλε την Πέμπτη ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Mario Draghi, κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου που παραχωρεί μετά το πέρας της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε πάντως ότι η ελάφρυνση του χρέους αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης, διαψεύδοντας τις όποιες ελπίδες για άμεση παροχή φθηνής ρευστότητας από την ΕΚΤ.

Την ώρα που ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται στις Βρυξέλλες και ετοιμάζεται να επιδοθεί σε μπαράζ επαφών με τους Ευρωπαίους ηγέτες, προκειμένου να τους πείσει για την ανάγκη του ελληνικού χρέους, ο Mario Draghi τείνει χείρα βοηθείας στην Αθήνα, στέλνοντας το δικό του μήνυμα για την ανάγκη αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

«Οι συζητήσεις για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους συνεχίζονται», τόνισε χαρακτηριστικά ο κεντρικός τραπεζίτης, για να προσθέσει πως «μας ανησυχεί η βιωσιμότητά του» και για τον λόγο αυτό «πρέπει να ληφθούν μέτρα». «Όταν έρθει η ώρα, θα το συζητήσουμε το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους», σημείωσε.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης Τύπου, ο Mario Draghi έκανε λόγο για διατήρηση των επιτοκίων του ευρώ στα τρέχοντα ή και σε χαμηλότερα ακόμη επίπεδα. Όπως τόνισε, η οικονομία της Ευρωζώνης εξακολουθεί να επιδεικνύει «αντοχές» έναντι της διεθνούς αβεβαιότητας, γεγονός το οποίο ο ίδιος αποδίδει εν μέρει στην εξυπηρετική νομισματική πολιτική που ασκεί η ΕΚΤ. Ταυτόχρονα ο Draghi επανέλαβε τη δέσμευση της κεντρικής τράπεζας να κάνει χρήση όλων των εργαλείων που διαθέτει στη φαρέτρα της, με στόχο να επιτευχθούν οι στόχοι της νομισματικής πολιτικής.

«Αν και καθοδικοί, οι κίνδυνοι παραμένουν για την Ευρωζώνη και κατά κύριο λόγο συνδέονται με τις συνθήκες που επικρατούν στο διεθνές περιβάλλον», τόνισε χαρακτηριστικά ο κεντρικός τραπεζίτης.

Αποτιμώντας περαιτέρω τα στοιχεία για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας, ο Draghi αναγνωρίζει πως η ανάπτυξη κινήθηκε στους ίδιους ρυθμούς που είχε κινηθεί και στο τρίτο τρίμηνο, με τη ζήτηση να υποστηρίζεται σε μεγάλο βαθμό από το αποτελεσματικό «πέρασμα» των μέτρων νομισματικής πολιτικής στην πραγματική οικονομία.

Κατά τον Draghi, υποστηρικτικά στην οικονομία της Ευρωζώνης λειτουργούν επίσης οι σχετικά χαμηλές τιμές του πετρελαίου και η σταθερή βελτίωση που καταγράφει ο κλάδος της απασχόλησης.

Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό, ο κεντρικός τραπεζίτης προβλέπει πως θα «τσιμπήσει» ανοδικά τους προσεχείς μήνες, μένει όμως η τάση αυτή να διατηρηθεί, δεδομένου ότι για την ώρα ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη απέχει αρκετά από τον στόχο του 2% που έχει θέσει η ΕΚΤ.

Σε έμμεσο αλλά σαφές μήνυμά του προς τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, ο Mario Draghi εξέφρασε την ανάγκη τα ευρωπαϊκά κράτη να συνεχίσουν στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων και της δημοσιονομικής πειθαρχίας, με στόχο όμως «οι δημοσιονομικές πολιτικές που υιοθετούνται, να διευκολύνουν και την ανάπτυξη της οικονομίας». «Τα ευρωπαϊκά κράτη πρέπει να συμμορφώνονται με τους ευρωπαϊκούς δημοσιονομικούς κανόνες», διεμήνυσε ο επικεφαλής της ΕΚΤ.

«Οι αρχές πρέπει να κάνουν ό,τι τους αναλογεί, εφαρμόζοντας διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, με στόχο να μειώσουν τη διαρθρωτική ανεργία και να τονώσουν την παραγωγικότητα, να βελτιώσουν το επιχειρηματικό κλίμα και δη να στηρίξουν την ανάπτυξη της οικονομίας», πρόσθεσε.

Καμία συζήτηση για παράταση του QE μετά τον Μάρτιο του 2017

Ερωτηθείς αναφορικά με το ενδεχόμενο παράτασης του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων (QE) της ΕΚΤ, ο Draghi απάντησε πως «δεν συζητήσαμε την πιθανότητα παράτασης του QE».

«Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ δεν συζήτησε το ενδεχόμενο αλλαγών στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, κατά τη συνεδρίαση του Οκτωβρίου», πρόσθεσε, για να συμπληρώσει πως «συζητήσαμε ωστόσο τι θα μπορούσε να συμβεί εάν παρουσιαστεί έλλειψη διαθέσιμων προς αγορά ομολόγων σε κάποιες χώρες». «Η έλλειψη διαθέσιμων προς αγορά ομολόγων δεν αποτελεί πρόβλημα στην παρούσα φάση. Το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων συνεχίζεται κανονικά», εξήγησε.

«Δεν συζητήσαμε το ενδεχόμενο μείωσης του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων (tapering), ούτε ποιος θα μπορούσε να είναι ο ορίζοντας του QE», σημείωσε ακόμη.

«Όταν η ΕΚΤ αποφασίσει να τερματίσει το QE, κανείς δεν θα πρέπει να φαντάζεται ότι θα είναι ένα ξαφνικό στοπ», έσπευσε να διευκρινίσει ωστόσο, αφήνοντας να εννοηθεί πως το tapering μπορεί να μην έχει συζητηθεί, αλλά σίγουρα θεωρείται προτιμότερη επιλογή από ένα ξαφνικό φρένο του προγράμματος, το οποίο και θα μπορούσε να προκαλέσει αναταραχή στις αγορές.

Σε άλλη ερώτηση, ο Mario Draghi δήλωσε πως δεν απειλείται η ανεξαρτησία της ΕΚΤ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider