«Ψαλίδι» στις τράπεζες φέρνουν τα σχέδια αναδιάρθρωσης

Δημήτρης Πεφάνης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Ψαλίδι» στις τράπεζες φέρνουν τα σχέδια αναδιάρθρωσης

Λιγότερους εργαζόμενους, μικρότερο δίκτυο καταστημάτων και πωλήσεις θυγατρικών σε Ελλάδα και εξωτερικό φέρνουν –και επίσημα- τα σχέδια αναδιάρθρωσης των τραπεζών.

Μετά και την τυπική έγκριση που έλαβαν οι διοικήσεις των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού (DGCom) υπάρχουν πλέον «στο τραπέζι» συγκεκριμένα νούμερα και χρονοδιαγράμματα.

Περικοπές σε τρία μέτωπα

Ο πρώτος άξονας περικοπών που περιλαμβάνεται στα τραπεζικά σχέδια αναδιάρθρωσης αφορά το προσωπικό. Και στις τέσσερις συστημικές τράπεζες, εντός της επόμενης διετίας, θα γίνει σημαντική μείωση στον αριθμό των εργαζομένων, ώστε αυτός να ανταποκρίνεται στα νέα δεδομένα. Με βάση τα όσα έχουν συμφωνηθεί, σε πρώτη φάση, μέχρι το τέλος δηλαδή του 2017 οι μειώσεις προσωπικού στις τέσσερις τράπεζες θα ξεπεράσουν τις 6.000, χωρίς σε αυτές να συνυπολογίζονται οι πωλήσεις θυγατρικών εντός και εκτός συνόρων. Εν συνεχεία, και μέχρι το τέλος του 2018, ο αριθμός αναμένεται να φτάσει τους 10.000 εργαζόμενους.

Όπως αναφέρουν πάντως τραπεζικά στελέχη, σε πρώτη φάση δεν αναμένεται να γίνουν μαζικά προγράμματα εθελούσιων εξόδων, όπως αυτά του 2012 και του 2013. Αντίθετα, οι μειώσεις θα προκύψουν κυρίως από συνταξιοδοτήσεις αλλά και στοχευμένες παρεμβάσεις.

Ο δεύτερος άξονας αφορά το δίκτυο των υποκαταστημάτων, το οποίο αντίστοιχα θα μειωθεί σημαντικά μέσα στην επόμενη διετία. Όπως προκύπτει από τα σχέδια αναδιάρθρωσης, αναμένεται να κλείσουν ή και να συγχωνευθούν περισσότερα από 500, κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα. Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, αφενός ο όγκος των τραπεζικών εργασιών δεν απαιτεί τόσο μεγάλο αριθμό υποκαταστημάτων. Και αφετέρου, μετά τις συγχωνεύσεις των τελευταίων ετών, υπάρχουν ακόμα πολλές περιπτώσεις «πληθωρισμού» υποκαταστημάτων, σε ελάχιστη απόσταση μεταξύ τους.

Όσο για τις δράσεις που συμπληρώνουν το τρίπτυχο της αναδιάρθρωσης, αυτές αφορούν πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων, συμμετοχών αλλά και θυγατρικών εταιρειών στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της κατηγορίας αποτελεί η πώληση της Finansbank, θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας στην Τουρκία. Με βάση τις τρέχουσες εκτιμήσεις, η ελληνική τράπεζα μπορεί να αποκομίσει έως και 3 δισ. ευρώ, χρήματα με τα οποία θα αποπληρώσει τη συμμετοχή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην ανακεφαλαιοποίησή της.

Αντίστοιχα, ήδη η Τράπεζα Πειραιώς πούλησε τη θυγατρική της τράπεζα στην Αίγυπτο. Παράλληλα, πωλητήριο θα βάλουν οι τράπεζες και σε μη χρηματοπιστωτικές κτήσεις τους εντός συνόρων, όπως για παράδειγμα το ξενοδοχείο Hilton στην περίπτωση της Alpha Bank. Επίσης, στο «σφυρί» θα βγουν και μειοψηφικές συμμετοχές σε άλλες εταιρείες, είτε εισηγμένες στο χρηματιστήριο είτε όχι.

«Γρίφος» οι ασφαλιστικές

Τέλος, αβέβαιο παραμένει το μέλλον των ασφαλιστικών εταιρειών που ανήκουν σε τραπεζικούς ομίλους. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν πιέσεις προς τις τράπεζες να πουλήσουν και αυτά τα περιουσιακά τους στοιχεία. Πιέσεις όμως που αντιμετωπίζουν την άρνηση των διοικήσεων, οι οποίες θεωρούν ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες ανήκουν στον «σκληρό πυρήνα» των δραστηριοτήτων τους.

Σύμφωνα πάντως με τραπεζικές πηγές, η εξέλιξη αυτή δεν θα είναι άμεση και πολλά θα εξαρτηθούν από την πορεία της οικονομίας, αλλά και των ίδιων των τραπεζών μέσα στους ερχόμενους μήνες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider