Αναβάθμισε τις ελληνικές τράπεζες η Standard and Poor’s

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αναβάθμισε τις ελληνικές τράπεζες η Standard and Poor’s

Στην αναβάθμιση των αξιολογήσεων των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, Εθνική, Alpha Bank, Εurobank και Πειραιώς, προχώρησε την Τρίτη ο αμερικανικός οίκος Standard and Poor’s.

Ειδικότερα, ο οίκος αναβάθμισε σε CCC+/C τις αξιολογήσεις των τεσσάρων τραπεζών, από Selective Default (επιλεκτική χρεοκοπία) προηγουμένως. Επί της ουσίας, ο οίκος θέτει εκτός της κλίμακας της χρεοκοπίας τις ελληνικές τράπεζες. Σταθερό το outlook.

Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές του οίκου «στις 22 Ιουλίου η ελληνική κυβέρνηση προχώρησε σε μερική χαλάρωση των capital controls. Αναμένουμε ότι η χαλάρωση αυτή ενδεχομένως να οδηγήσει στην επιστροφή ορισμένων καταθέσεων στο σύστημα. Πιστεύουμε επίσης ότι η ελληνική οικονομία έχει σε μεγάλο βαθμό προσαρμοστεί στο καθεστώς των capital controls που βρίσκεται σε ισχύ για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους.

Συνεχίζοντας ο οίκος αναφέρει πως «το σταθερό outlook αντανακλά την πεποίθησή μας πως, παρά το εύθραυστο χρηματοοικονομικό προφίλ, δεν περιμένουμε οι ελληνικές τράπεζες να μην είναι σε θέση να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα», προσθέτει ο οίκος.

Εκτιμά παράλληλα ότι το όριο των 840 ευρώ στις καταθέσεις για διάστημα δύο εβδομάδων «αναμένεται να παραμείνει σε ισχύ για σημαντικό χρονικό διάστημα. Ωστόσο, έχουμε παρατηρήσει ότι η ελληνική οικονομία και ο πληθυσμός έχουν σε μεγάλο βαθμό προσαρμοστεί στο όριο αναλήψεων το τελευταίο έτος, αυξάνοντας τη χρήση ηλεκτρονικών πληρωμών».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider