Stress tests: Η Monte dei Paschi σημείωσε τη χειρότερη επίδοση

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Stress tests: Η Monte dei Paschi σημείωσε τη χειρότερη επίδοση

Η Monte dei Paschi, η Raiffeisen, η Banco Popular και δύο από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ιρλανδίας κατέγραψαν τις χειρότερες επιδόσεις στη διαδικασία των ευρωπαϊκών stress tests.

Όπως ανακοίνωσε το βράδυ της Παρασκευής, η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (European Banking Authority, ΕΒΑ), η οποία και υπέβαλλε στη διαδικασία των stress tests συνολικά 51 ευρωπαϊκές τράπεζες, απαιτείται ακόμη πολλή δουλειά, προκειμένου το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα να βρεθεί σε πιο στέρεο βηματισμό.

«Παρά το γεγονός πως αναγνωρίζουμε ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες μέχρι τώρα, προκειμένου να αντλήσουν κεφάλαια, αυτό δεν αποτελεί ξεκάθαρο σημάδι της υγείας (του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος)», δήλωσε το βράδυ της Παρασκευής, ο πρόεδρος της EBA, Andrea Enria. «Πρέπει να γίνει πολλή δουλειά ακόμη», επανέλαβε.

Τα αποτελέσματα των stress tests δόθηκαν στη δημοσιότητα λίγες ώρες μετά την πληροφορία πως η Monte dei Paschi, η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας και η παλαιότερη του κόσμου, έλαβε το πράσινο φως από την ΕΚΤ για σχέδιο διάσωσης ύψους 5 δισ. ευρώ, μέρος του οποίου προβλέπει και την πώληση μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Στις παραδοχές που έκανε χρήση η EBA για να αντιληφθεί την πραγματική κατάσταση των τραπεζών, συμπεριέλαβε μεταξύ άλλων ένα θεωρητικό οικονομικό σοκ διάρκειας τριών ετών. Σε αυτό το σενάριο, η ιταλική Monte dei Paschi δεν συγκέντρωσε δείκτη κεφαλαίων (core equity capital ratio) μεγαλύτερο του -2,44%.

Τα stress tests του 2016 ήταν τα τρίτα κατά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά το ξέσπασμα της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Σε αυτόν τον τελευταίο γύρο των stress tests δεν υπήρχε – όπως τις προηγούμενες φορές – πρόβλεψη για το ποιες περνούν και ποιες όχι τη συγκεκριμένη διαδικασία. Ανεπίσημα ωστόσο οι αναλυτές είχαν θέσει άτυπο όριο δείκτη κεφαλαίων – για επιτυχία στη διαδικασία – της τάξης του 5,5%, όπως είχε οριστεί στα stress tests της αμέσως προηγούμενης χρονιάς.

Η διαδικασία των «τεστ αντοχής» των ευρωπαϊκών τραπεζών περιείχε ακόμη σενάρια ύφεσης, αλλά και πτώσης του πραγματικού εισοδήματος ως και 20%.

Η ιρλανδική Allied Irish Banks δεν κατόρθωσε να εμφανίσει δείκτη κεφαλαίων μεγαλύτερο του 4,31%. Η ισπανική Banco Popular εμφάνισε δείκτη κεφαλαίων 6,62%, η Bank of Ireland 6,15% και η αυστριακή Raiffeisen 6,12%.

Στην έναρξη της διαδικασίας των stress tests, οι 51 τράπεζες που συμμετείχαν διέθεταν συνολικά βασικό δείκτη κεφαλαίων 12,6%, ενώ στο τέλος της διαδικασίας ο δείκτης υποχώρησε στο 9,2%, ήτοι κατά 340 μονάδες βάσης. Σε όρους κεφαλαίων, πρόκειται για ποσό της τάξης των 226 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider