Περνάνε όλες οι ευρωπαϊκές τράπεζες τα stress tests

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Περνάνε όλες οι ευρωπαϊκές τράπεζες τα stress tests

Με εξαίρεση την ιταλική Βankca Monte dei Paschi, οι υπόλοιπες 50 τράπεζες αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες να περάσουν το δυσμενές σενάριο των stess tests που πραγματοποίησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Τα αποτελέσματα πρόκειται να ανακοινωθούν την Παρασκευή το βράδυ, προκειμένου να μεσολαβήσει το διήμερο του Σαββατοκύριακου που είναι κλειστές οι αγορές. Ωστόσο απο τα αποτελέσματα - και κυρίως από τις γλωσσική διατύπωση τους - - δεν θα προκύψουν αρνητικές εκπλήξεις για τις 51 ευρωπαϊκές τράπεζες που μετείχαν σε αυτά.

Σε κάθε περίπτωση οι όποιες κεφαλαιακές ανάγκες θα προκύψουν από αυτά θεωρούνται απολύτως διαχειρίσιμες. Μάλιστα σε αντίθεση με την πρακτική που ακολουθήθηκε κατά τη διαδικασία των stress tests των ελληνικών τραπεζών, οι ευρωπαϊκές που μετείχαν σε αυτά δεν θα κληθούν από την ΕΚΤ να καλύψουν σε ορισμένο χρονικό ορίζοντα το όποιο κεφαλαιακό έλλειμμα έχει προκύψει.

Άλλωστε όπως φρόντισε έγκαιρα η ΕΚΤ να αποσαφηνίσει από αυτά τα stress tests δεν θα προκύψουν επιτυχημένες ή αποτυχημένες τράπεζες. Για το λόγο αυτό η ΕΚΤ για τους σκοπούς της συγκεκριμένης άσκησης δεν έχει θέσει κατώτατα αποδεκτά όρια στα εποπτικά τους κεφάλαια. Ωστόσο, τα ευρήματα του τεστ αντοχής θα αποτελέσουν στοιχείο για το συνεχή διάλογο που διεξάγεται μεταξύ των τραπεζών και των εποπτικών αρχών. Ως εκ τούτου, η ΕΚΤ θα χρησιμοποιήσει τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής στο πλαίσιο της συνολικής Διαδικασία Εποπτικής Εξέτασης και Αξιολόγησης (ΔΕΕΑ), η οποία θα κλείσει αργότερα αυτό το έτος.

Όπως έχει αποσαφηνίσει η ΕΚΤ ο καθορισμός των εποπτικών κεφαλαίων θα γίνει εξατομικευμένα με βάση το προφίλ κινδύνου της κάθε τράπεζας. Έτσι για πρώτη φορά κατά η διαδικασία του 2016 ΔΕΕΑ θα αποτελείται από δύο μέρη: απαιτήσεις του Πυλώνα 2 και κατευθύνσεις του Πυλώνα 2, οι οποίες θα είναι δεσμευτικές και παραβιάσεις μπορεί να έχουν άμεσες νομικές συνέπειες για τις τράπεζες.

Στην περίπτωη που μια τράπεζα δεν πληροί τις οδηγίες της Πυλώνα 2, οι εποπτικές αρχές θα εξετάσουν προσεκτικά τους λόγους και τις συνθήκες και μπορεί να επιβάλλει εποπτικά μέτρα. Σε περίπτωση που η κεφαλαιακή βάση μίας τράπεζας να μειωθεί περαιτέρω, οδηγώντας σε παραβίαση συγκεκριμένων δεικτών, τότε θα ενεργοποιούνται αυτόματες διαδικασίες (κόφτες)α που περιορίζουν τα διανεμητέα ποσά των τραπεζών (π.χ. μερίσματα ή μπόνους) . Αν παραταύτα η επιδείνωση συνεχιστεί, τότε θα επιβάλοονται Μια περαιτέρω μείωση της προσφοράς κεφαλαίου θα οδηγήσει πρόσθετα εποπτικά μέτρα.

Πάντως εκτός από το πρόβλημα με την Ιταλική τράπεζα, αμφιβολίες υπάρχουν στην αγορά κατά πόσο η Γερμανική Deutsche Bank κατορθώσει να ξεπεράσει το όριο του 6,5% (οn full loaded basis). Σύμφωνα με την Moody’s, οι πορτογαλικές τράπεζες είναι από τις πιο αδύναμες κεφαλαιακά στην ευρωζώνη και δεν βλέπει “σημαντικό περιθώριο βελτίωσης της κατάστασης μέσα στους επόμενους 12-18 μήνες”. Σύμφωνα με την Moody’s οι κίνδυνοι στο πορτογαλικό τραπεζικό σύστημα περιλαμβάνουν την πιθανότητα ότι η πώληση της Novo Banco θα οδηγήσει σε χαμηλότερα έσοδα από ότι αναμενόταν. Αντίθετα, οι έξι Ισπανικές τράπεζες που περιλαμβάνονται στα πανευρωπαϊκά stress tests, θα περάσουν εύκολα τα tests, σύμφωνα με πηγές της El Pais.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider