Τι έφερε την παραίτηση Σάλλα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι έφερε την παραίτηση Σάλλα

H παραίτηση του προέδρου της Τράπεζας Πειραιώς δεν είναι άσχετη με τις τελευταίες πράξεις του «Μνημονιακού δράματος» που ζεί η Ελλάδα τα επι έξι χρόνια.

Υπό την έννοια αυτή, παρόλο που ο επίτιμος πλέον πρόεδρος της Πειραιώς κ. Μιχάλης Σάλλας αποτελεί μία εμβληματική φυσιογνωμία με ισχυρές διασυνδέσεις στο πολιτικό - επιχειρηματικό κατεστημένο αλλά και στον κλάδο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, η παραίτηση του δεν αποτελεί ένα γεγονός αυστηρά προσωπικό.

Τους τελευταίους μήνες βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η βίαια αναδιάταξη του επιχειρηματικού τοπίου με την κατάρρευση τρανταχτών ονομάτων, η οποία συμπαρασύρει επιχειρήσεις από όλους τους κλάδους της οικονομίας, συμπεριλαμβανομένου και του Τύπου.

Το τοπίο αυτό που καθημερινά ολοένα και περισσότερο θυμίζει κινούμενη άμμο, συμπαρέσυρε τελικώς τον άνθρωπο που μετέτρεψε την Πειραιώς στην μεγαλύτερη τράπεζα στην επικράτεια.

Ο κ. Σάλλας δεν ήταν σίγουρα ο πιο αδύναμος κρίκος στην τραπεζική αγορά. Όμως για κάποιους από τους θεσμούς (της πρώην Τρόικας) αποτελούσε τον κατεξοχην εκπρόσωπο του συστήματος που είχε δημιουργηθεί στην Ελλάδα, μεταξύ πολιτικής - οικονομικής εξουσίας και ΜΜΕ. Το «αμαρτωλό» αυτό τρίγωνο όπως ισχυρίζονταν ανοικτά στελέχη της Τρόικας, ευθύνονταν σε σημαντικό βαθμό για την οικονομική χρεωκοπία της Χώρας.

Ωστόσο παρόλο που η Τρόικα είχε βάλει το τρίγωνο αυτό στο μάτι από πολύ νωρίς, οι θεσμικές μεταρρυθμίσεις που προώθησαν όλα αυτά τα χρόνια μέσω των Μνημονίων το άφησαν σχεδόν αλώβητο.

Όμως φαίνεται πλέον ότι η κατάσταση αυτή της αδράνειας αρχίζει να αλλάζει. Οι παρεμβάσεις πλέον δεν στοχεύουν στο τραπεζικό σύστημα αλλά κατευθείαν στις διοικήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων. Υπό το πρίσμα αυτό μπορεί να ανιχνευτεί και η «αιτία» για την αποχώρηση του κ. Μιχάλη Σάλλα.

Οι αφορμές υπήρξαν πολλές -και όχι μόνο στο πρόσφατο παρελθόν- οι οποίες συνοψίζονται στην κόντρα που είχε ξεσπάσει με τον μεγαλομέτοχο της τράπεζας John Paulson, επικεφαλής του ομώνυμου fund. Πριν από λίγα χρόνια ο πρόεδρος της Πειραιώς είχε βρεθεί και πάλι στο στόχαστρο των ξένων, εκείνη τη φορά του Reuters. Το διεθνές πρακτορείο με επιθετική αρθρογραφία είχε αναφερθεί σε μία σειρά από αμφιλεγόμενες επενδύσεις του κ. Σάλλα και μελών της οικογένειας του σε επενδύσεις σε ακίνητα. Τόσο αυτή η υπόθεση όσο και άλλες μικρότερες δεν έφθασαν ποτέ στις δικαστικές αίθουσες.

Παρόλο που οι Θεσμοί είχαν δείξει εμφανώς την ενόχληση τους για το λεγόμενο corporate governance της Πειραιώς η διοίκηση της Τράπεζας συνέχισε να κινείται προκειμένου να διασφαλίσει τη θέση της. Έτσι στην κόντρα που ξέσπασε με τον τότε διευθύνοντα σύμβουλο Άνθιμο Θωμόπουλο και παρά τη δημόσια στήριξη που του παρείχε ο μεγαλομέτοχος της τράπεζας Paulson, εν τέλει απομακρύνθηκε. Τα όσα διημείφθησαν γύρω από την αποπομπή του κ. Θωμόπουλου ενέτειναν το κλίμα δυσαρέσκειας Πειραιώς εντείνοντας ταυτοχρόνως τις πιέσεις.

Αποκορύφωμα των πιέσεων αυτών αποτέλεσε και ο έλεγχος του SSM γύρω από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Πειραιώς. Σύμφωνα με πληροφορίες από τον έλεγχο αυτό - παρόλο που δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί - προέκυψε ποσό περίπου 300 εκατ.ευρω στο μετοχικό κεφάλαιο το οποίο φέρεται να καλύφθηκε με μετοχοδάνεια που χορήγησε η ίδια η Τράπεζα. Τούτο δεν σημαίνει ότι ακυρώνεται η αύξηση, ωστόσο τα κεφάλαια αυτά αν όντως έχουν χορηγηθεί από δάνεια της Πειραιώς θα πρέπει να αφαιρεθούν κατά τον υπολογισμό των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας της τραπέζης.

Η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς, αλλά και οι διοικήσεις της Εθνικής Τράπεζας και της Alpha Bank, νοιώθοντας ολοένα και περισσότερο να σφίγγει ο έλεγχος από τα θεσμικά όργανα της Τρόικας, επιχείρησαν να περάσουν στην αντεπίθεση. Είναι χαρακτηριστικό το ξέσπασμα για τον επιχειρούμενο αφελληνισμό του τραπεζικού συστήματος λίγο μετά τις παραιτήσεις του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Ενώπιον του κινδύνου αυτού μία ετερόκλητη «συμμαχία» ανέλαβε να αναδείξει το θέμα. Στο εσωτερικό της χώρας όπου 43 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας προεξάρχοντος του πρωην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά υπέβαλαν σχετική ερώτηση, ενώ στην Ευρωβουλή ερώτηση προς τον πρόεδρο της ΕΚΤ Mario Draghi υπέβαλε ο ευρωβουλευτής της ΛΑΕ κ. Νίκος Χουντής. Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννης Στουρνάρας δεν συμμερίστηκε τον κίνδυνο αφελληνισμού των τραπεζών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider