Εθνική, Πειραιώς και Eurobank ξανά στο μικροσκόπιο της ΕΚΤ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εθνική, Πειραιώς και Eurobank ξανά στο μικροσκόπιο της ΕΚΤ

Στο μικροσκόπιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μπαίνουν ξανά τα ναυτιλιακά δάνεια της Εθνικής, της Πειραιώς και της Eurobank.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΕΚΤ έχει ξεκινήσει νέα διαδικασία ελέγχου προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσο έχει επιδεινωθεί η ποιότητα των ναυτιλιακών δανείων των συγκεκριμένων τραπεζών. Η ΕΚΤ μετά την ολοκλήρωση αυτού του νέου γύρου ελέγχου (Asset Quality Review) είναι πιθανόν να ζητήσει από τις συγκεκριμένες τράπεζες να προχωρήσουν σε πρόσθετες προβλέψεις, προκαλώντας έτσι νέα πίεση στην κεφαλαιακή τους θέση. Εντοίτοις, δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο αν αυτό θα γίνει εντός του έτους ή θα μετατεθεί για το 2017.

Η ναυτιλία τους τελευταίους μήνες βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, γεγονός που ανάγκασε την ΕΚΤ να προχωρήσει στον έλεγχο δανείων που συνδέονται με αυτήν και άλλων σαφώς μεγαλύτερων ευρωπαϊκών τραπεζών. Στην Ελλάδα η έκθεση των τριών αυτών στα ναυτιλιακά δάνεια κυμαίνεται περίπου στα 6,8 δισ. δολάρια. Πιο συγκεκριμένα το δανειακό χαρτοφυλάκιο της Τράπεζας Πειραιώς υπολογίζεται στα 3 δισ. δολάρια, της Εθνικής στα 2,65 δισ. δολάρια και της Εurobank στα 1,2 δισ. δολάρια.

Σε αντίθεση με τις ευρωπαϊκές τράπεζες, η μεγαλύτερη ανησυχία προκύπτει από το γεγονός ότι οι ελληνικές είχαν υποστεί πρόσφατα τη δοκιμασία του AQR και των stress tests. Μάλιστα στα αποτελέσματα των δύο αυτών δοκιμασιών στα οποία προσδιορίστηκαν και οι κεφαλαιακές τους ανάγκες (14 δισ. ευρώ) υπήρχε ιδιαίτερη αναφορά στα ναυτιλιακά δάνεια.

Στην έκθεση της ΕΚΤ η οποία είχε δοθεί στη δημοσιότητα τον περασμένο Οκτώβριο, υπήρχε η επισήμανση ότι κατά τη διαδικασία του ελέγχου της ποιότητας του ενεργητικού (Asset Quality Review) των τεσσάρων συστημικών τραπεζών «αναπροσαρμόστηκε η αξία του συνόλου των εγγυήσεων και των ενεχύρων που κατέχουν έναντι των ναυτιλιακών δανείων που έχουν χορηγήσει».

Επομένως η επανεξέταση όλων των δανείων και των εγγυήσεων με τις οποίες αυτά δόθηκαν οδηγεί ευθέως στο συμπέρασμα ότι η υποτίμηση της αξίας του που έγινε τον περασμένο Οκτώβριο δεν πλέον επαρκής για να καλύψει τις τράπεζες από ενδεχόμενους κινδύνους μετά από τις τελευταίες εξελίξεις στην αγορά. Υπενθυμίζεται ότι στον έλεγχο που είχε πραγματοποιήσει η ΕΚΤ τότε στο σύνολο των χορηγήσεων, είχε ως αποτέλεσμα το ενεργητικό των τριών παραπάνω τραπεζών να μειωθεί κατά περίπου 3,2 δισ. ευρώ στην περίπτωση της Τράπεζας Πειραιώς, 2,3 δισ. ευρώ της Eurobank, ενώ το ενεργητικό της Eurobank αναπροσαρμόστηκε κατά 1,9 δισ. ευρώ.

Η φθίνουσα πορεία της ναυτιλίας διεθνώς έχει αναγκάσει τις τράπεζες σε ολόκληρη την ευρωζώνη να αυξήσουν τις προβλέψεις έναντι ναυτιλιακών δανείων τους. Η Royal Bank of Scotland Plc, η οποία κατά κύριο λόγο εποπτεύεται από τις ρυθμιστικές αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου, αναγκάστηκε να πάρει πρόσθετες προβλέψεις 193 εκατ. λιρών (283 εκατ. δολάρια) που σχετίζονται με το χαρτοφυλάκιο της ναυτιλίας της κατά το πρώτο τρίμηνο, αντανακλώντας «δύσκολες συνθήκες». Τα μη εξυπηρετούμενα ναυτιλιακά δάνεια της εν λόγω βρετανικής τράπεζας σχεδόν διπλασιάστηκαν σε 827 εκατ. λίρες από 434 εκατ. λίρες στο τέλος του Δεκεμβρίου.

Η Commerzbank σκοπεύει να διαγράψει 8 δισ. ευρώ σε ναυτιλιακά δάνεια τα οποία βρίσκονται ακόμη στα βιβλία της μετά από απόφαση του 2012 για να αποχωρήσει εντελώς από τη συγκεκριμένη αγορά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider