Book building: Aνακούφιση για Εθνική, αγωνία για Πειραιώς

Χρήστος Ζιώτης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Book building: Aνακούφιση για Εθνική, αγωνία για Πειραιώς

Στο νήμα η Εθνική κατάφερε να συγκεντρώσει το ελάχιστο απαιτούμενο ποσό προκειμένου να αποφύγει την ταπεινωτική εκκαθάριση. Μόλις μία ώρα πριν κλείσει το βιβλίο προσφορών στο Λονδίνο η Μorgan Stanley με ένα μήνυμα ανακούφισης γνωστοποίησε στους πελάτες της ότι η Εθνική συγκέντρωσε τουλάχιστον 450 εκατ. ευρώ, το οποίο είναι το ελάχιστο απαιτούμενο ποσό προκειμένου η τράπεζα να μην υπαχθεί σε καθεστώς εκκαθάρισης (resolution), σύμφωνα πάντα με το μήνυμα της Μοrgan Stanley.

Υπενθυμίζεται ότι ο στόχος που είχε θέσει η διοίκηση της τράπεζας (Κατσέλη - Φραγκιαδάκης) ήταν να αντλήσει από ιδιώτες 1,4 δισ. ευρώ.

Αντιθέτως για την Πειραιώς η αγωνία θα κρατήσει μέχρι τέλους καθώς απ’ ότι φαίνεται η τράπεζα δεν μπορεί ακόμη να συγκεντρώσει τα 1,3 δισ. ευρώ που είναι το ελάχιστο ποσό που απαιτείται για να αποφύγει και αυτή το resolution. Σύμφωνα με πληροφορίες η τράπεζα αναζητά περίπου αλλά 600 εκατ.ευρώ προκειμένου να καλύψει το ανοικτό της βιβλίο.

Βέβαια τα περιθώρια πλέον έχουν περιοριστεί δραματικά καθώς όλες οι τράπεζες το αργότερο έως την Παρασκευή θα πρέπει και τυπικά να ανακοινώσουν τα αποτελέσματα από τα βιβλία των προσφορών, δηλαδή το ποσό κεφαλαίων που συγκέντρωσαν αλλά και την τιμή διάθεσης των νέων μετοχών. Έτσι αν αποσοβηθεί ο κίνδυνος της αποτυχίας για την Πειραιώς, ανοίγει ο δρόμος για τη δεύτερη φάση της ανακεφαλαιοποίησης η οποία θα αλλάξει άρδην τη μετοχική σύνθεση στις λεγόμενες συστημικές τράπεζες.

Το νέο μοντέλο διακυβέρνησης των τραπεζών

Παράλληλα δρομολογούνται οι διοικητικές ανακατάξεις τις οποίες προωθούν εδώ και πολλά χρόνια οι θεσμοί και πλέον φαίνεται να συμμερίζεται η κυβέρνηση. Είναι ενδεικτικό ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης μετά από συνάντηση που είχε την Τετάρτη το μεσημέρι με τους επικεφαλής των τραπεζών δήλωσε πως «στην παρούσα συγκυρία είναι ανάγκη να προωθηθεί ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης των τραπεζών που θα χαρακτηρίζεται από μεγαλύτερη διαφάνεια και δημόσια λογοδοσία».

Η κυβέρνηση για να προχωρήσει στο νέο αυτό μοντέλο έχει στη διάθεση της το νέο Νόμο 4340, ο οποίος της επιτρέπει να προχωρήσει στο εγχείρημα αυτό. Έτσι μπορεί να προχωρήσει και με τις ευλογίες των δανειστών οι οποίοι - κυρίως το ΔΝΤ - θεωρούν ότι το τραπεζικό σύστημα στην Ελλάδα στηρίζει το σύστημα διαπλοκής που έχουν αναπτύξει οι ολιγάρχες του πλούτου.

Βέβαια το εύρος των αλλαγών θα εξαρτηθεί από το ποσοστό που θα διαθέτει το Δημόσιο σε κάθε μία από τις τράπεζες μετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης.

Η θέση του Δημοσίου θα προσδιοριστεί με ακρίβεια μόλις θα ανακοινωθούν οι τιμές των νέων μετοχών. Η Εurobank ανακοίνωσε ότι η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών είναι μόλις 1 σεντς ή 1 ευρώ μετά το reverse split, επομένως η συμμετοχή του Δημοσίου από 35% που είναι σήμερα θα περιοριστεί κάτω από 3%. (περίπου 2,5%).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider