Μιχάλης Σάλλας: Ανάπτυξη 2% για το 2017

Δημήτρης Πεφάνης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μιχάλης Σάλλας: Ανάπτυξη 2% για το 2017

Την εκτίμηση ότι η ελληνική οικονομία θα παρουσιάσει στασιμότητα έως ήπια ύφεση 0,5%, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας, μιλώντας στην Γενική Συνέλευση των μετόχων.

Αισιόδοξες είναι οι προβλέψεις του για το 2017, όπου η ανάπτυξη εκτιμά ότι θα φτάσει το 2%.

Σύμφωνα με τον ίδιο, με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης αποκαταστάθηκε η σταθερότητα, ενώ η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων θα συμβάλλει στην αποκλιμάκωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

«Τα ιστορικά υψηλά των μη εξυπηρετούμενων δανείων, είναι πίσω μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σάλλας.

Επίσης τόνισε ότι θα δοθούν κίνητρα στους μετόχους, στους συνεπείς δανειολήπτες αλλά και στους καταθέτες. «Να στηρίξουμε και να ανταμείψουμε όσους στήριξαν την Τράπεζα». είπε.

Αναφερόμενος στο τελευταίο Eurogroup, το χαρακτήρισε θετική εξέλιξη, καθώς δημιουργούνται συνθήκες υψηλότερης ρευστότητας.

Όπως είπε ο κ. Σάλλας, «οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να γίνουν. Όσο γρηγορότερα, τόσο καλύτερα. Αυτό θα είναι το πιο δυνατό σήμα στις αγορές».

Αναφερόμενος στις τελευταίες φορολογικές μεταρρυθμίσεις, ο κ. Σάλλας τόνισε ότι «η αύξηση της φορολογίας έχει τις συνέπειες της. Το ζήτημα είναι να πάμε σε σταθερή φορολογική μεταρρύθμιση. Πάντα η αγορά είναι υπέρ του περιορισμού στο δημόσιο και όχι υπέρ της αύξησης φόρων».

Σχετικά με την κερδοφορία των τραπεζών προέβλεψε ότι θα είναι αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια φέτος, όμως ακόμη μεγαλύτερη θα είναι η μείωση των «κόκκινων» δανείων.

Σύμφωνα με τον ίδιο το πρώτο μέλημα της Τράπεζα Πειραιώς είναι τα «κόκκινα δάνεια» και η εξυγίανση εταιρειών. Αναφέρθηκε δε, στην Hellenic Seaways την οποία η Πειραιώς θα μεταβιβάσει τα επόμενα χρόνια.

Ιδιαίτερα θετικές αναμένει τις εξελίξεις και για το τραπεζικό σύστημα καθώς όπως επεσήμανε αναμένεται την επόμενη εβδομάδα η επαναφορά του waiver για τα ελληνικά χρεόγραφα, γεγονός που θα μειώσει την εξάρτηση των τραπεζών από τον ΕLA και θα βελτιώσει τα αποτελέσματα των τραπεζών.

Από την πλευρά του ο διεθύνων σύμβουλος της Πειραιώς Σταύρος Λεκκάκος τόνισε ότι η οικονομία το 2015 πήγε καλύτερα από το αναμενόμενο, ενώ όπως ανέφερε «το 2016 θα μειώσουμε σημαντικά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια».
«Αντιμετωπίζουμε με ευθύνη τις προκλήσεις. Στόχος μας είναι η επιστροφή στην κερδοφορία το 2016 και η βελτίωση της ρευστότητας της τράπεζας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται ότι τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί ο νέος διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider