Η επόμενη ημέρα για τα «κόκκινα» δάνεια

Δήμητρα Μάρκου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η επόμενη ημέρα για τα «κόκκινα» δάνεια

Τα ψέματα τελείωσαν και μαζί οι μεγάλες προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί τους προηγούμενους μήνες αναφορικά με την προστασία των δανειοληπτών με κόκκινα δάνεια.

Η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου την Κυριακή το βράδυ στη Βουλή φέρνει εντός δυο μηνών στην ελληνική αγορά τα ξένα funds, για την δραστηριοποίηση τους και τη δημιουργία μια δευτερογενούς αγοράς κόκκινων δανείων όλων των κατηγοριών. Μόνη εξαίρεση αναφορικά με τα δάνεια που θα πουληθούν είναι οι πρώτες κατοικίες που προστατεύονται από το πλαίσιο που θα ισχύει έως το τέλος του 2017 και αφορά εκείνες μόνο τις κατοικίες έχουν αντικειμενική αξία η οποία δεν θα ξεπερνά τις 140.000 ευρώ αλλά και των δανείων που έχουν την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.

Τι έφερε το πολυνομοσχέδιο για τους κόκκινους δανειολήπτες

Η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου βάζει πλέον στη ζωή των Ελλήνων τα funds χωρίς αυτό φυσικά να σημαίνει κατ' ανάγκη κάτι κακό καθώς οι ελληνικές τράπεζες θα μπορέσουν να απαλλαχθούν με τη διαδικασία της πώλησης από κόκκινα δάνεια τα οποία θεωρούν οριστικά χαμένα και παράλληλα να εισπράξουν κεφάλαια που θα αυξήσουν την ρευστότητα τους την οποία θα διοχετεύσουν με νέα δάνεια στην αγορά.

Φυσικά στον αντίποδα βρίσκονται οι χιλιάδες δανειολήπτες οι οποίοι θα δουν τα δάνεια τους να πωλούνται σε επιχειρήσεις οι οποίες σύμφωνα με τις διατάξεις του ψηφισθέντος νόμου μπορούν να έχουν την έδρα τους σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου (εκτός όσων έχουν χαρακτηριστεί φορολογικοί παράδεισοι και εκείνων που δεν ανταλλάσσουν οικονομικά στοιχεία με την Ελλάδα) και μάλιστα χαμηλότερα της αξίας τους. Και αυτό την ίδια στιγμή που οι δανειολήπτες δεν θα έχουν το δικαίωμα να τα αγοράσουν στην ίδια αξία με αυτή που θα αγοράσουν τα Funds.

Σύμφωνα με τις ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου η Τράπεζα της Ελλάδος έχει πλέον δυο μήνες προθεσμία για να δώσει ,σε οποίον ενδιαφέρεται να δραστηριοποιηθεί στην αγορά των κόκκινων δανείων, σχετική άδεια.Επιπλέον στα δάνεια που θα πωλούνται θα μπορούν να περιλαμβάνονται και εξυπηρετούμενα δάνεια .

Προηγείται προσπάθεια αναδιάρθρωσης των δανείων

Ωστόσο τα κόκκινα δάνεια θα μπορούν να πωλούνται μόνο υπό την προϋπόθεση ότι ο δανειολήπτης και ο εγγυητής θα έχουν προσκληθεί με εξώδικη πρόσκληση, 12 μήνες πριν από την έναρξη της διαδικασίας πώλησης για να διακανονίσουν τις όφειλες και πάντα με βάση γραπτή πρόταση με συγκεκριμένους όρους αποπληρωμής σύμφωνα με τον Κώδικα Δεοντολογίας της Τράπεζας της Ελλάδος.

Όσο για τις εταιρείες που θα αποκτούν απαιτήσεις από δάνεια αυτές πριν την πώληση κάθε δανείου θα υποχρεώνονται με τη σειρά τους να καταθέτουν εναλλακτικές προτάσεις αναδιάρθρωσης του δανείου. Με νομοτεχνικές βελτιώσεις της τελευταίας στιγμής προβλέπεται ότι όσες εταιρείες δραστηριοποιούνται και αδειοδοτούνται από την Τράπεζα της Ελλάδος στην αγορά κόκκινων δανείων υποχρεώνονται να παρουσιάζουν εναλλακτικές δυνατότητες αναδιάρθρωσης των δανείων αυτών «ώστε να μην προχωρούν σε αναγκαστικές εκτελέσεις πριν εξαντλήσουν όλες τις προϋποθέσεις».

Τα funds και οι εταιρείες διαχείρισης θα διέπονται από το ίδιο καθεστώς που προβλέπεται σήμερα για τις τράπεζες και δεν θα μπορούν σε καμία περίπτωση να επιδεινώνονται οι όροι για τους δανειολήπτες που τα δάνειά τους θα μεταβιβαστούν.

Μάλιστα για τα εξυπηρετούμενα δάνεια που θα μεταβιβαστούν υπάρχει ειδική πρόνοια όσα είναι με κυμαινόμενο επιτόκιο να μην έχει δικαίωμα η εταιρεία που θα αγοράσει να δυσχεράνει με αλλαγή του επιτοκίου τη θέση του δανειολήπτη.

Το πολυνομοσχέδιο προβλέπει μετοχικό κεφάλαιο 100.000 ευρώ για τις Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων που θα αδειοδοτηθούν. Οι εταιρείες αυτά θα μπορούν να είναι ανώνυμες εταιρείες ειδικού και αποκλειστικού σκοπού με έδρα την Ελλάδα ή εταιρείες που θα έχουν έδρα σε κράτος μέλος της ΕΟΧ υπό την προϋπόθεση ότι έχουν υποκατάστημα τους στην Ελλάδα.

Οι Εταιρείες Απόκτησης δάνειων και πιστώσεων θα πρέπει να έχουν μετοχικό κεφάλαιο 4,5 εκατ. ευρώ και θα μπορούν να έχουν έδρα και σε χώρα εκτός της ΕΟΧ υπό την προϋπόθεση ότι δεν βρίσκονται σε κράτος που έχει προνομιακό φορολογικό καθεστώς και συνεργάζεται στην ανταλλαγή οικονομικών στοιχείων με την Ελλάδα. Όλες θα παίρνουν ειδική άδεια από την Τράπεζα της Ελλάδος και θα εποπτεύονται από αυτήν ενώ οι εταιρείες που θα αποκτούν «κόκκινα» δάνεια θα λειτουργούν υπό την επιφύλαξη διατάξεων που ισχύουν στην Ε.Ε.

Παράλληλα ορίστηκε ότι το ποσό που καταβάλλεται στα Υποθηκοφυλακεία για τις μεταβιβάσεις πακέτων δανείων θα είναι στα 2.500 ευρώ και καταβάλλεται από την εταιρεία διαχείρισης δανείων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider