«Ανοχύρωτο» στους χάκερς το διεθνές τραπεζικό σύστημα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Ανοχύρωτο» στους χάκερς το διεθνές τραπεζικό σύστημα

Εάν το κακό… «τριτώσει», τότε κάτι μπορεί να θεωρηθεί επίσημο: Το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα δέχεται επίθεση.

Όπως υποστηρίζει σε νέο δημοσίευμά του το CNNMoney, οι μέθοδοι που χρησιμοποίησαν οι χάκερς για τις επιθέσεις στις τράπεζες του Βιετνάμ και του Μπαγκλαντές φέρεται πως είχαν χρησιμοποιηθεί και πριν από έναν χρόνο, σε μια ληστεία στο Εκουαδόρ.

Η επίθεση, τον Ιανουάριο του 2015, στην Banco del Austro, περιγράφεται σε μια μηνυτήρια αναφορά η οποία είχε κατατεθεί από την τράπεζα στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Νέας Υόρκης.

Η ληστεία ολοκληρώθηκε, με τους ληστές να μεταφέρουν ποσό ύψους 12 εκατ. δολαρίων σε τραπεζικούς λογαριασμούς στο Χονγκ Κονγκ, το Ντουμπάι, τη Νέα Υόρκη και το Λος Άντζελες, όπως επιβεβαιώνουν τα έγγραφα που κατατέθηκαν στο δικαστήριο.

Την κατάθεση της μηνυτήριας αναφοράς έκανε γνωστή δημοσίευμα της Wall Street Journal την Παρασκευή, μια μόλις εβδομάδα μετά τις συστάσεις του δικτύου επικοινωνιών του παγκόσμιου τραπεζικού κλάδου (SWIFT) προς τους πελάτες, ώστε να θωρακίσουν τα τοπικά δίκτυα των υπολογιστών τους.

Το SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication) προειδοποίησε τους πελάτες πως οι δύο προηγούμενες επιθέσεις έναντι των τραπεζών σε Μπαγκλαντές και Βιετνάμ φέρεται πως αποτελούν «μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής κυβερνοεπιθέσεων».

Οι μέθοδοι που χρησιμοποίησαν οι χάκερς ενάντια των ασιατικών τραπεζών βασίζονται στο σχέδιο που περιγράφεται στη μηνυτήρια αναφορά της Banco del Austro:

- Οι χάκερς χρησιμοποιούν κακόβουλο λογισμικό, προκειμένου να παρακάμψουν τα τοπικά συστήματα ασφαλείας μιας τράπεζας.

- Οι χάκερς αποκτούν πρόσβαση στο δίκτυο μηνυμάτων του SWIFT.

- Πλασματικά και δόλια μηνύματα αποστέλλονται μέσω του συστήματος SWIFT προκειμένου να δοθούν εντολές για μεταφορές κεφαλαίων από τραπεζικούς λογαριασμούς σε μεγαλύτερες τράπεζες.

Οι επιθέσεις αυτές – και δη οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται για την υλοποίησή τους – επιβεβαιώνουν την αδυναμία των μικρότερων, κατά κύριο λόγο, τραπεζών να χτίσουν άμυνες. Εάν οι χάκερς παραβιάσουν τα συστήματα ασφαλείας μιας μικρότερης τράπεζες, τότε εύκολα αποκτούν πρόσβαση και σε μια μεγαλύτερη τράπεζα.

«Δυστυχώς, οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν για το SWIFT δεν είναι καινούργιοι. Ωστόσο, καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται με ταχύτατους ρυθμούς, τόσο πιο ισχυροί καθίστανται οι χάκερς», σχολιάζουν οι δικηγόροι που έχουν αναλάβει την υπόθεση της Banco del Austro.

Σε ό,τι αφορά κυρίως την περίπτωση της τράπεζας στο Μπαγκλαντές, οι χάκερς μετέφεραν χρήματα στη Fed της Νέας Υόρκης, ενώ στην περίπτωση της Banco del Austro τα κεφάλαια μεταφέρθηκαν σε λογαριασμούς της Wells Fargo.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider