FT: Έρχονται άμεσες αλλαγές στις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών

Viber Whatsapp Μοιράσου το
FT: Έρχονται άμεσες αλλαγές στις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών

«Περισσότερο από το ένα τρίτο των μελών των διοικητικών συμβουλίων στις τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες της Ελλάδος, θα αντικατασταθεί μέσα σε λίγες εβδομάδες, στο πλαίσιο της αναθεώρησης των διοικήσεων του τραπεζικού τομέα», ισχυρίζεται σημερινό δημοσίευμα των Financial Times ενώ συμπληρώνει ότι ανάμεσα στα μέλη που θα αντικατασταθούν θα είναι και η πρόεδρος της ΕΤΕ, Λούκα Κατσέλη.

«Περίπου 20 από τα 55 άτομα των διοικητικών συμβουλίων αναμένεται να αποτύχουν στα τεστ αξιολόγησης που θα διεξάγει το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το «όχημα» που στηρίζεται από τους διεθνείς δανειστές της Αθήνας.» ισχυρίζεται το δημοσίευμα επικαλούμενο δύο ανώτερους Έλληνες αξιωματούχους τους οποίους δεν κατονομάζει.

Οι αξιολογήσεις αποτελούν μέρος της νέας στρατηγικής που επιβάλλει αυστηρότερα κριτήρια στην επιλογή των μελών των διοικητικών συμβουλίων σε Εθνική Τράπεζα,Alpha Bank, Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς. Στόχος, όπως διευκρινίζεται στο δημοσίευμα, είναι η ενίσχυση των διοικητικών συμβουλίων με μέλη που έχουν την κατάλληλη κατάρτιση, η βελτίωση της εταιρικής διακυβέρνησης αλλά και η αποκοπή των δεσμών μεταξύ κορυφαίων τραπεζιτών, υπουργών της κυβέρνησης και ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων - σύστημα γνωστό ως διαπλοκή.

Τα τεστ αυτά θα επιχειρήσουν να προλάβουν το ενδεχόμενο να θελήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να τοποθετήσει τα δικά της στελέχη στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών, στο πλαίσιο της πολιτικής του που στοχεύει σε μεγαλύτερο έλεγχο των τραπεζών από το κράτος. «Ακόμη και αν η κυβέρνηση θελήσει να τοποθετήσει τους δικούς της ανθρώπους σε κάποιες από αυτές τις θέσεις θα είναι δύσκολο για οποιονδήποτε υποψήφιο να περάσει τα συγκεκριμένα τεστ αξιολόγησης» δήλωσε ανώτερος τραπεζίτης στους Financial Times.

Μάλιστα «θύμα των αλλαγών που ετοιμάζονται φαίνεται πως θα είναι και η πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και της Εθνικής Τράπεζας, Λούκα Κατσέλη. Η σταδιοδρομία της κ. Κατσελλή στην πολιτική σκηνή της χώρας- υπηρέτησε ως υπουργός οικονομίας την περίοδο 2009 έως 2011 πριν ιδρύσει το δικό της κόμμα - παραβιάζει την απαιτούμενη «περίοδο υπαναχώρησης» για τους υποψηφίους με πολιτικές διασυνδέσεις. Ο Νίκος Καραμούζης, μη εκτελεστικός πρόεδρος της Eurobank, ο κ. Δημήτριος Μαντζούνης, διευθύνων σύμβουλος της AlphaBank, και ο κ. Μιχάλης Σάλλας, μη εκτελεστικός πρόεδρος της Πειραιώς, θα τεθούν σύμφωνα πάντα με τους Financial Times, επίσης υπό αξιολόγηση.

Σύμφωνα με τον Αριστείδη Ξενόφο, διευθύνοντα συμβούλου του ΤΧΣ, ο οποίος αρνήθηκε να επιβεβαιώσει τις εκτιμήσεις για το πόσοι αναμένεται να επιτύχουν ή όχι στη νέα «δοκιμασία», η οποία θα ολοκληρωθεί μέσα στον επόμενο μήνα, «προχωράμε σε μια ποιοτική προσέγγιση των αξιολογήσεων όπου θα εξετάζεται η σύνθεση, οι ικανότητες και η δυναμική του κάθε διοικητικού συμβουλίου».

«Πρέπει να εξετάσουμε εάν το διοικητικό συμβούλιο έχει το σωστό μείγμα, δεδομένων των σημερινών χρηματοοικονομικών συνθηκών και της στρατηγικής των τραπεζών σε διάφορα ζητήματα όπως αυτό των μη εξυπηρετούμενων δανείων και των προκλήσεων της ελληνικής οικονομίας»

Όπως συμπληρώνουν οι Financial Times, η Spencer Stuart, εταιρεία διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού με έδρα τις ΗΠΑ, έχουν αναλάβει την εύρεση των κατάλληλων υποψηφίων για τις αντικαταστάσεις.

Σύμφωνα με τις νέες απαιτήσεις το στέλεχος πρέπει να διαθέτει προϋπηρεσία στον τραπεζικό κλάδο εκτός Ελλάδος τουλάχιστον 15 χρόνια και να έχει διακόψει τις σχέσεις του με τον χρηματοπιστωτικό τομέα της χώρας, τουλάχιστον 10 χρόνια πριν.

Η νέα σύσταση των διοικητικών συμβουλίων αναμένεται να ανακοινωθεί πριν από τις ετήσιες συνελεύσεις των μετόχων των τεσσάρων τραπεζών τον Ιούνιο.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η εκκαθάριση των μελών των διοικητικών συμβουλίων των ελληνικών τραπεζών ήταν απαραίτητη εάν το κακοποιημένο χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας ήθελε να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των διεθνών επενδυτών.

Ο Ανδρέας Κούτρας, οικονομικός σύμβουλος στη Valere Capital, δήλωσε: «Μόνο αν η “παλιά φρουρά” αποχωρήσει και πραγματοποιηθεί μια σοβαρή αναμόρφωση θα μπορείτε να περιμένετε ένας ανώτερος αξιωματούχος μια διεθνούς τράπεζας να δανείσει το όνομά του σε ελληνική τράπεζα».

«Παρά την ανακεφαλαιοποίηση, οι ελληνικές τράπεζες πάσχουν από χρόνια έλλειψη ρευστότητας. Από τα 40 δισ. ευρώ των καταθέσεων που έβγαλαν φτερά από τις ελληνικές τράπεζες πέρυσι έχουν επιστρέψει λιγότερα από 5δισ. ευρώ ενώ τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αντιπροσωπεύουν πλέον πάνω από το ήμισυ των χαρτοφυλακίων των τραπεζών» συμπληρώνει το δημοσίευμα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider