Απόβαση στην Ελλάδα κάνουν οι μεγαλύτερες ξενοδοχειακές αλυσίδες

Viber Whatsapp Μοιράσου το

Την ώρα που η Ελλάδα χαράσσει φρενήρη πορεία στην τουριστική αγορά όλο και περισσότεροι ξενοδοχειακοί κολοσσοί φλερτάρουν με το άνοιγμα νέων μονάδων στη χώρα μας σε μια προσπάθεια να κερδίσουν μέρος των 32 εκατομμυρίων επισκεπτών που θα έρθουν στην χώρα μας φέτος.

Ποιοι είναι όμως οι μεγαλύτεροι ξενοδοχειακοί όμιλοι και πόσοι από αυτούς έχουν έρθει η προγραμματίζουν να έρθουν στη χώρα μας;

Marriot

Σύμφωνα με νέα έρευνα του Hotel News Now η πρώτη από τις πέντε κορυφαίους ξενοδοχειακούς ομίλους βάσει της κεφαλαιοποίησής τους είναι η Marriot International η αξία της οποίας φτάνει τα 45,8 δισ. δολάρια. Η ξενοδοχειακή εταιρεία συνεχίζει να αναπτύσσεται μετά και την εξαγορά της Starwood το 2016 όπου την βοήθησε να μετατραπεί στον μεγαλύτερο διαχειριστή ξενοδοχείων στον κόσμο.

Ο όμιλος δραστηριοποιείται εδώ και χρόνια στη χώρα μας ωστόσο τον τελευταίο καιρό φαίνεται να εντείνει τις δραστηριότητές τους. Ήδη από πέρυσι οι μηχανές για τα δύο ξενοδοχεία του ομίλου στην Αθήνα, λειτουργούν στο φουλ. Ήδη έχει ανοίξει το Athens Marriott hotel, της λεωφόρου Συγγρού και σε διαδικασία ανακαίνισης βρίσκεται και το έτερο του ομίλου στην πρωτεύουσα το Athens Academia Greece Autograph Collection στην οδό Ακαδημίας, το οποίο δρομολογείται για τοτέλος του 2018.

Το Athens Marriott Hotel, το οποίο σηματοδοτεί και την επιστροφή του ομίλου στην Αθήνα με το πλέον εμβληματικό του brand, κατόπιν της συμφωνίας προ διετίας με τον όμιλο Χανδρή του Μetropolitan Athens Hotel, θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, 341 δωματίων και 25 σουίτες, 1.068 τ.μ. συνολικών συνεδριακών χώρων με οκτώ αίθουσες.

Όσο για το το Αthens Academia Greece, Autograph Collection στη συμβολή των οδών Ακαδημίας και Ομήρου 19. Το ακίνητο, που ανήκει στο Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο, έχει μισθωθεί από την εταιρεία Υasbek Hotel Establishment, όπου συμμετέχουν λιβανέζικα κεφάλαια, για περίοδο 30 ετών με δυνατότητα παράτασης για 10 ακόμη χρόνια και ετήσιο μίσθωμα 100 χιλ. ευρώ αναπροσορμοζόμενο.

Η συνολική επένδυση για την αποκατάσταση και τη μετατροπή του σε πολυτελή μονάδα υπολογίζεται στα 7,2 εκατ. ευρώ και ο όμιλος Marriott βάζει την «υπογραφή» του στη νέα μονάδα μέσω της αλυσίδας Autograph Collection Hotels, η οποία έχει παρουσία και στην Κρήτη.

Σύμφωνα μάλιστα με τον Διευθυντής Ανάπτυξης της Marriott σε Ελλάδα και Κύπρο, κ. Νίκο Χάντζο ο όμιλος της Marriott εξετάζει τη δυνατότητα να εντάξει υπό την ομπρέλα του -που περιλαμβάνει 30 διαφορετικά brands φιλοξενίας - ένα ή δύο ξενοδοχεία και στη συμπρωτεύουσα ενώ στο πλάνο ανάπτυξης της εταιρείας βρίσκονται ακόμη η Κρήτη, η Ρόδος και η Κως, αλλά και προορισμοί της Β. Ελλάδος (Χαλκιδική, Καβάλα, Αλεξανδρούπολη, Ιωάννινα) και γενικότερα σε προορισμούς όπου έχει παρουσία και η Fraport. Τα ξενοδοχεία του ομίλου στη χώρα μας αναμένεται να φτάσουν τα 15.

Hilton

Δεύτερη στην λίστα με του κορυφαίους ξενοδοχειακούς ομίλους έρχεται η Hilton με κεφαλαιοποίηση που φτάνει τα 24,1 δις δολάρια.

Η εταιρεία που μετρά 90 χρόνια λειτουργίας έχει παρουσία σε 100 χώρες ανά τον κόσμο και όπως ήταν αναμενόμενο έχει μακροχρόνια παρουσία και στην ελληνική πρωτεύουσα. Μάλιστα το Hilton Αθηνών ετοιμάζεται να αλλάξει όψη με τα σχέδια για το lifting του να ξεκινούν από αυτό το φθινόπωρο. Να υπενθυμίσουμε ότι οι νέοι ιδιοκτήτες του ξενοδοχείου ο όμιλος Κωνσταντακόπουλου και η τουρκική Dogus, σχεδιάζουν εδώ και καιρό την ανάπλαση της εμβληματικής μονάδας με την ποιοτική αναβάθμιση του ξενοδοχείου και τη μερική αλλαγή της χρήσης του.

Να υπενθυμίσουμε ότι οι νέοι επενδυτές σχεδιάζουν σημαντικές επενδύσεις που θα απαιτήσουν κι επιπλέον χρόνο για αδειοδοτήσεις, όπως τη μετατροπή μέρους από την υπάρχουσα δομημένη επιφάνεια σε ιδιωτικές κατοικίες (condominia), στο πλαίσιο του νόμου 4276/2014 για τα ξενοδοχεία συνιδιοκτησίας, τη μετατροπή μέρους των χώρων συμπληρωματικών χρήσεων (δημόσιοι και συνεδριακοί χώροι) σε εμπορικά καταστήματα κι εγκαταστάσεις εστίασης και αναψυχής, ενώ στα πλάνα είναι και η μερική ή ολική εκμετάλλευση του υπολοίπου συντελεστή δόμησης για παρόμοιες χρήσεις εφόσον υπάρχει σχετική δυνατότητα.

Ωστόσο η μονάδα έχει επεκτείνει τη σύμβαση με την αλυσίδα Hilton έως το τέλος του επόμενου έτους, έναντι της 31ης Μαρτίου του 2018 και μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να έχουν καταλήξει ακόμα οι διαπραγματεύσεις για την οριστική συμφωνία με κάποια αλυσίδα διαχείρισης η οποία θα τρέξει τόσο την μονάδα όσο και τις ιδιωτικές κατοικίες που θα υπάρξουν εντός της.

Accor

Τρίτη στη λίστα είναι η Accor S.A. με κεφαλαιοποίηση που αγγίζει τα 14,8 δισ. δολάρια. Ο μεγάλος γαλλικός όμιλος έχει παρουσία σε 109 χώρες και διαθέτει στο δυναμικό του 4.586 ξενοδοχεία. Στη χώρα μας μετρά 30 χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα ενώ τον τελευταίο καιρό επεκτείνει τις δραστηριότητές του προς τα ελληνικά νησιά Να υπενθυμίσουμε ότι ο ξενοδοχειακός όμιλος έχει στο δυναμικό του πάνω από 20 αλυσίδες ξενοδοχείων (Sofitel, Novotel, Raffles, Swissotel, ibis κ.ά.).

Στη χώρα μας πρωτοήρθε το 1988 με την ανάληψη της διαχείρισης στο Novotel στο κέντρο της Αθήνας, έχοντας αποκτήσει και την ιδιοκτησία του 100% της μονάδας επί της οδού Μιχαήλ Βόδα από τις αρχές της δεκαετίας του '00. Το brand του ομίλου Sofitel συνδέθηκε στο παρελθόν με τον όμιλο της Nτίας Καψή και τα δύο ξενοδοχεία σε Ρόδο και Κρήτη, ενώ κατά τη δεκαετία του '90 είχε παρουσία και στην Ευβοια μέσω του Coralia Palmariva Eretria. Aπό τo 2001, το όνομα Sofitel συνδέθηκε με την 5άστερη ξενοδοχειακή μονάδα του αεροδρομίου απέναντι από το κτίριο του Κεντρικού Αεροσταθμού, του ομίλου Mitsis Hotels. Στη συνέχεια άνοιξε το «Sofitel» του αεροδρομίου της Αθήνας αλλά και «Ibis Styles» στο Ηράκλειο της Κρήτης Ο όμιλος της Accor είναι μάλιστα από τους λίγους που έχουν επενδύσει στη χώρα μας όχι μόνο στο κομμάτι της διαχείρισης αλλά και στο κομμάτι της ιδιοκτησίας ξενοδοχείων έχοντας υποστεί και τις συνέπειες της κρίσης.

Τον τελευταίο καιρό διευρύνει τα επενδυτικά του σχέδια έχοντας υπογράψει δύο σημαντικά προσύμφωνα για νέα ξενοδοχεία τόσο στον Πειραιά όσο και στην Μύκονο. ενώ τον Δεκέμβριο του τρέχοντος έτους θα ξεκινήσει την συνεργασία του με την Λάμψα για να αναλάβει τη διαχείριση του νέου ξενοδοχείου που θα δημιουργηθεί επί των οδών Πανεπιστημίου και Κριεζώτου στο Σύνταγμα. η Λάμψα προχώρησε σε συμφωνία με τον διεθνή ξενοδοχειακό όμιλο Accor Hotels, για την ανάληψη της διαχείρισης του ξενοδοχείου, με την εμπορική επωνυμία MGallery. Η σύμβαση έχει διάρκεια 25 ετών και περιλαμβάνει βασική αμοιβή διαχείρισης επί των εσόδων και αμοιβή επίτευξης στόχων.

Παράλληλα θα δημιουργήσει στον Πειραιά ένα νέο ξενοδοχείο υπό το brand της Novotel κατόπιν άδειας της Ειδικής Υπηρεσίας Προώθησης και Αδειοδότησης Τουριστικών Επενδύσεων (ΕΥΠΑΤΕ). Η νέα ξενοδοχειακή μονάδα θα έχει στοιχεία βιοκλιματικού σχεδιασμού, προβλέπεται να είναι 4 αστέρων και δυναμικότητας 510 κλινών και βρίσκεται επί της λεωφόρου Ομηρίδου Σκυλίτση 62. Πρόκειται για τη σχεδιαζόμενη επένδυση της Hatsios Development η οποία θα είναι εννιαόροφη α έχει συνολική επιφάνεια 15.236 τ.μ. ενώ θα διαθέτει και 85 θέσεις στάθμευσης. Το νέο ξενοδοχείο θα διαθέτει και συνεδριακούς χώρους αλλά και χώρους εστίασης με πισίνα στην ταράτσα και θέα στον Σαρωνικό.

Intercontinental Hotel Group

Τέταρτη στη λίστα των κορυφαίων ξενοδοχειακών ομίλων βρίσκεται η Intercontinental Hotel Group Η οποία έχει κεφαλαιοποίηση 11,7 δισ. δολάρια. Ο όμιλος μάλιστα ανακοίνωσε ότι από το 2018 θα εντάξει στο δυναμικό του και ξενοδοχεία με νέα επωνυμία avid hotels, παρουσιάζοντας μια καινούρια κατηγορία πιο προσιτών αλλά παράλληλα υψηλής ποιότητας ξενοδοχείων. Περισσότεροι από 150 ιδιοκτήτες έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον για το εμπορικό σήμα, δείχνοντας τη μεγάλη ζήτηση και τις μεγάλες δυνατότητες για τα avid hotels σε αυτό το τμήμα της αγοράς. Ο Όμιλος IHG αναμένει ότι οι πρώτες θέσεις των avid hotels θα αρχίσουν να κατασκευάζονται στις αρχές του 2018 και ότι το πρώτο ξενοδοχείο αναμένεται να ανοίξει στις αρχές του 2019. το brand έχει σχεδιαστεί για ταξιδιώτες που θέλουν μια διαμονή σε ξενοδοχείο που ανταποκρίνεται στις προσδοκίες τους για το είδος φιλοξενίας που εκτιμούν περισσότερο, δηλαδή οι βασικές υπηρεσίες να παρέχονται στον καλύτερο δυνατό βαθμό, σε τιμή που αναμένεται να είναι περίπου 10-15 δολάρια λιγότερο από τα IHG Express.

Στη χώρας μας δραστηριοποιείταιστη χώρα με 4 ξενοδοχεία που είναι ενταγμένα στις αλυσίδες Crowne Plaza, Holiday Inn και Intercontinental της οικογένειας Μουσαμά. Η ανακατασκευή του ξενοδοχείου Holiday Inn στη οδό Μιχαλακοπούλου και η εισαγωγή του brand name Crowne Plaza για πρώτη φορά στην ελληνική αγορά το 2008 και έπειτα η πλήρης ανακατασκευή και ο εκμοντερνισμός του Holiday Suites Arnis Street το 2017.

HUAZHU GROUP LIMITED

Τελευταία στη λίστα με τις κορυφαίες βρίσκεται η HUAZHU GROUP LIMITED

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider