«Χαμηλές πτήσεις» για τα κέρδη της Ryanair λόγω απεργιών

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Χαμηλές πτήσεις» για τα κέρδη της Ryanair λόγω απεργιών

Στην προς τα κάτω αναθεώρηση των εκτιμήσεων της για την χρήση του 2019 κατά 12% προχώρησε η Ryanair Holdings εξαιτίας των υψηλότερων τιμών του πετρελαίου αλλά και των απεργιών που έχουν πλήξει τον τελευταίο καιρό την αξιοπιστία της.

Συγκεκριμένα η μεγαλύτερη low cost αεροπορική εταιρεία της Ευρώπης ανέφερε πως υπολογίζει τα μετά φόρων κέρδη να κυμανθούν στα 1,10 -1,20 δισ. ευρώ, από τα 1,25 – 1,5 δις. ευρώ που ανέφερε στις προηγούμενες εκτιμήσεις της.

Βασικότερη αιτία για την προς τα κάτω αναθεώρηση των ετήσιων αποτελεσμάτων της αποτελούν οι απεργίες του Σεπτεμβρίου που οργάνωσαν τα συνδικάτα της σε Γερμανία, Ολλανδία, Βέλγιο, Ισπανία και Πορτογαλία και οι οποίες δημιούργησαν πρόβλημα στις μετακινήσεις περίπου 40.000 επιβατών. Εξαιτίας των απεργιών η ιρλανδική αεροπορική εταιρεία αναγκάστηκε να ακυρώσει τουλάχιστον 150 πτήσεις από και προς τις εν λόγω χώρες και να συγχωνεύσει άλλες. Η ανασφάλεια δε, που δημιούργησαν οι απεργίες στους επιβάτες της συνετέλεσε στο να μειωθούν οι κρατήσεις του τρίτου και τελευταίου τριμήνου. Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο, Michael O'Leary, επηρεάστηκαν ιδιαίτερα οι κρατήσεις Οκτωβρίου και Χριστουγέννων. Για να εξισορροπήσει μάλιστα την κατάσταση η Ryanair προχώρησε σε μείωση των ναύλων κατά 2% ώστε να κερδίσει και πάλι το μερίδιο αγοράς της.

Το πρόβλημα εντείνεται από το γεγονός ότι η διένεξη δεν έχει λυθεί. Όπως διευκρινίζεται σε ανακοίνωση του αερομεταφορέα δεν αποκλείεται ενδεχόμενο περαιτέρω απεργιακών κινητοποιήσεων γι' αυτό και η εταιρεία αποφάσισε να κλείσει τη βάση στο Αϊντχόφεν, στη Βρέμη και να προχωρήσει σε περικοπές στη βάση της Νιντερχάιν.

Εξίσου αρνητικό αντίκτυπο θα έχει στα έσοδά και η αύξηση της τιμής του πετρελαίου με τον λογαριασμό των καυσίμων να υπολογίζεται ότι θα φτάσει τα 460 εκατ. ευρώ ενώ υψηλό θα είναι το κόστος και από τις αποζημιώσεις που θα αναγκαστεί να δώσει.

Οι αναθεωρημένες προβλέψεις της έφεραν κλειδωνισμούς και στις μετοχές της εταιρείας. Μετά τις εκτιμήσεις για μείωση κερδών η μετοχή της Ryanair ξεκίνησε να διαπραγματεύεται κατά 8% χαμηλότερα.

Στον αντίποδα των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η εταιρεία, κερδισμένοι βγαίνουν οι ανταγωνιστές της. Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί η βρετανική EasyJet, η οποία επωφελήθηκε τόσο από τις απεργίες της Ryanair όσο κι από τις ανακατατάξεις του κλάδου με την χρεοκοπία των Monarch και Air Berlin και υπολογίζει τα ετήσια κέρδη της να κυμανθούν από 642 έως και 653 εκατ. ευρώ, εν συγκρίσει με τα 459,5 εκατ. ευρώ του 2017.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider