Με θετικό πρόσημο η τουριστική περίοδος στα Χανιά

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Με θετικό πρόσημο η τουριστική περίοδος στα Χανιά

Με θετικό πρόσημο αναμένεται να κλείσει και φέτος η τουριστική περίοδος στα Χανιά καθώς η περιοχή όπως και όλη η Κρήτη εξακολουθούν να προσελκύουν μεγάλο αριθμό ξένων και Ελλήνων επισκεπτών παρά το γεγονός ότι ο εγχώριος τουρισμός παρουσιάζει σημεία κάμψης, ενώ παράγοντες της τουριστικής αγοράς κυρίως από τον χώρο του εμπορίου κάνουν λόγο και για μείωση των εσόδων από τον τουρισμό σε σχέση με προηγούμενες χρονιές.

Παραδοσιακά ο μήνας Αύγουστος «κλείνει» την τουριστική αυλαία για τους Έλληνες επισκέπτες που επέλεξαν τα Χανιά για τις καλοκαιρινές τους διακοπές.

«Η κίνηση ήταν μεγάλη ωστόσο η εικόνα που υπάρχει είναι ότι δεν απέφερε τα αναμενόμενα έσοδα γενικά στον τουριστικό κλάδο», υποστηρίζει μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο τουριστικός επιχειρηματίας Σταύρος Πατεράκης.

Όπως ο ίδιος επισημαίνει, «φέτος κυρίως τον Αύγουστο δεχτήκαμε επισκέπτες νεαρής ηλικίας και παραδοσιακά οικογένειες Ελλήνων. Αυτό αποτιμάται θετικά δεδομένου ότι δημιουργείται μια νέα γενιά επισκεπτών».

Σύμφωνα με τον ίδιο η επανάκαμψη αγορών όπως η Τουρκία, η Τυνησία, το Μαρόκο και η Αίγυπτος δημιούργησαν γενικότερα για τον τουρισμό ένα περισσότερο ανταγωνιστικό περιβάλλον.Περιοχές όπως η πόλη των Χανίων, η Παλαιόχωρα, η Κίσαμος, ο Πλατανιάς, ο βόρειος άξονας μέχρι και το Κολυμπάρι, τα νότια παράλια από Σφακιά μέχρι και Σούγια, η Γεωργιούπολη και ο Αποκόρωνας, συγκέντρωσαν μεγάλο αριθμό επισκεπτών. Το Ελαφονήσι, ο Μπάλος και τα Φαλάσαρνα αναδείχθηκαν οι πλέον δημοφιλείς προορισμοί, ενώ ο μέσος όρος διακοπών, κυρίως για τους αλλοδαπούς επισκέπτες, ήταν εννέα μέρες.

Εν αναμονή των επίσημων στοιχείων της κίνησης επιβατών για τον μήνα Αύγουστο στο αεροδρόμιο Χανίων τα στοιχεία του Ιουλίου δείχνουν μια σταθερότητα καθώς μέσω του αεροδρομίου της πόλης διακινήθηκαν συνολικά 526.454 επιβάτες. Οι επιβάτες εξωτερικού ήταν 464.267 και οι επιβάτες εσωτερικού 62.187. Η τουριστική κίνηση ενισχύθηκε και από τους ημερήσιους επιβάτες της κρουαζιέρας που όπως εκτιμά ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Χανίων Δημήτρης Μπουντρογιάννης μέχρι το τέλος Αύγουστου θα φθάσουν στις 95.000.

Ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά καθώς μέχρι και τις αρχές Νοεμβρίου αναμένονται στα Χανιά 22 ακόμα προγραμματισμένες αφίξεις κρουαζιερόπλοιων. Κατά το φετινό καλοκαίρι και κυρίως για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο η κίνηση τονώθηκε και από τα έκτακτα ημερήσια δρομολόγια που προστέθηκαν στα τακτικά δρομολόγια των πλοίων της ΑΝΕΚ και συνοδεύτηκαν από σημαντικά πακέτα προσφορών. Τον Ιούλιο πραγματοποιήθηκαν 19 ημερήσια δρομολόγια, ενώ ο Αύγουστος θα «κλείσει», με 21 προγραμματισμένα ημερήσια δρομολόγια.

Η γραμμή των Χανίων από τις 15 Ιουλίου ενισχύθηκε και από το καθημερινό δρομολόγιο των Μινωικών Γραμμών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.