Νέα «5άστερα μαργαριτάρια» φτάνουν στη χώρα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέα «5άστερα μαργαριτάρια» φτάνουν στη χώρα

Έμφαση στα 5άστερα ξενοδοχεία μοιάζει να δίνει το τελευταίο διάστημα η χώρα με νέες μονάδες να ανοίγουν και φέτος ακόμα και εν μέσω θερινής περιόδου.

Από τις σημαντικές αφίξεις που πραγματοποιήθηκαν μέσα στη χρονιά ξεχωρίζει το Domes Miramare, a Luxury Collection Resort, που ξεκίνησε υπό την ομπρέλα του brand Domes Resorts να λειτουργεί μέσα Ιουλίου στην Κέρκυρα. Το ξενοδοχείο χτίστηκε αρχικά για την οικογένεια Ωνάση στα τέλη της δεκαετίας 1960, σχεδιασμένο με βάση τις γραμμές του μοντερνιστικού κινήματος, από τον αναγνωρισμένο αρχιτέκτονα Χαράλαμπο Σφαέλλο. Περνώντας σε μια νέα φάση, πλέον, το Domes Miramare ανανεώθηκε πλήρως και από την 1η Αυγούστου θα έχει και το brand The Luxury Collectionτης Marriott.

Σημειώνεται ότι το ιστορικό αυτό ξενοδοχείο της Κέρκυρας είναι η τρίτη μονάδα που εντάσσεται στην ξενοδοχειακή αλυσίδα Domes Resorts και η πρώτη που βρίσκεται εκτός Κρήτης

Το νησί των Φαιάκων καλωσόρισε φέτος και την δεύτερη ιδιοκτησία του ομίλου MarBella. Το μοναδικό MarBella Nido Suite Hotel & Villas για ενήλικες βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο του νησιού, στον Αγιο Ιωάννη Περιστερών και διαθέτει 70 σουίτες και βίλες κερκυραϊκής ομορφιάς με δύο εστιατόρια, beach bar και σπα να συμπληρώνουν την πολυτελή του εικόνα.

Στο νησί βέβαια ανοίγει κι ένα ακόμη ξενοδοχείο της αλυσίδας Ikos group. Το Ikos Dassia υπόσχεται μια μοναδική εμπειρία φιλοξενίας δίνοντας έμφαση στη γραστρονομία - όλα τα εστιατόρια συνεργάζονται με βραβευμένους με αστέρια Μισελέν σεφ η οποία συνδυάζεται με υπηρεσίες πολυτέλειας. Στην ακτή Δασσιάς, 15 λεπτά από την ιστορική πόλη της Κέρκυρας, διαθέτει 403 δωμάτια, σουίτες και βίλες μέσα σε πλούσιους κήπους με θέα στο Ιόνιο. Επτά από τα εννέα εστιατόρια θα προσφέρουν γεύματα a la carte, με εκλεκτά κρασιά και μενού από την ασιάτικη και τη γαλλική κουζίνα μέχρι τη βασκική και την κερκυραϊκή. Το Ikos Dassia θα διαθέτει, μεταξύ άλλων, ιδιωτική παραλία, γήπεδα τένις και μεγάλη επιλογή από δραστηριότητες γυμναστικής και θαλάσσιων σπορ.

Ένα ακόμα ξενοδοχείο πέντε αστέρων που άνοιξε περίπου την ίδια περίοδο στα όρια του νομού Χανίων και Ρεθύμνου. Επιπλέον στην Κρήτη άνοιξε ξανά τις πύλες του πλήρως ανακαινισμένο κι ένα από τα ιστορικότερα ξενοδοχεία της Ελλάδας, το Ammos Beach Resort στην παραλία των Μαλίων. Στόχος του ιδιοκτήτη και ταξιδιωτικού πράκτορα Κώστα Κουρκούνη είναι να επενδύσει στον ποιοτικό τουρισμό, αλλά και να συμβάλει μέσω επενδύσεων υψηλού κύρους και αισθητικής στη συνολικότερη αναβάθμιση του τουριστικού αποθέματος.

Η Κρήτη άλλωστε υποδέχτηκε μέσα στη χρονιά και το Cavo Spada Luxury Sports & Leisure Resort & Spa. Το ξενοδοχείο ξανάνοιξε τις πύλες του τον Μάρτιο μετά από εκτεταμένες ανακαινίσεις. Η γοητευτική παραθαλάσσια ιδιοκτησία έχει μινιμαλιστικό ντιζάιν με όλα τα δωμάτια να έχουν θέα στη Μεσόγειο.

Τέλος, το TUI Sensatori Resort Atlantica Rhodes, του ομίλου Atlantica, έρχεται να εμπλουτίσει περαιτέρω την υποδομή στη Ρόδο. Βρίσκεται σε μια μοναδική και λιγότερη αναπτυγμένη περιοχή της Ρόδου στα νότια, το Γεννάδι. Διαθέτει 304 δωμάτια και σουίτες ορισμένα εκ των οποίων διαθέτουν και ιδιωτική πισίνα.

Οι πεντάστερες μονάδες στην χώρα έχουν πράγματι τα τελευταία χρόνια την τιμητική τους. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος και του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) το 2000 τα πεντάστερα ξενοδοχεία αποτελούσαν μόλις το 6% του συνολικού ξενοδοχειακού δυναμικού. Το 2017 το ποσοστό των πεντάστερων ξενοδοχείων έχει τριπλασιαστεί και αποτελεί το 18,1% του συνολικού ξενοδοχειακού δυναμικού ενώ μειώνεται ταυτόχρονα το ποσοστό των ξενοδοχείων που ανήκουν στη χαμηλότερη κατηγορία, από 8,9% το 2000 σε 6,5% το 2017.

Πιο συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια των προηγούμενων δεκαπέντε ετών (2012-2017) άνοιξαν 498 νέα ξενοδοχεία στην Ελλάδα, συνολικής δυναμικότητας 17.153 δωματίων. Στο ίδιο διάστημα διέκοψαν τη λειτουργία τους 427 μονάδες συνολικής δυναμικότητας 11.715 δωματίων.

Το 86% των μονάδων που άνοιξαν –οι οποίες αντιστοιχούν στο 91% των νέων δωματίων– εντάχθηκαν στις τρεις υψηλότερες κατηγορίες ξενοδοχείων, ενώ από τις μονάδες που διέκοψαν τη λειτουργία τους, περίπου το 70% –και 54% σε όρους δωματίων– προερχόταν από τις 2 χαμηλότερες κατηγορίες. Το μέσο μέγεθος του ελληνικού ξενοδοχείου παραμένει πάντως για χρόνια σταθερό και κυμαίνεται περίπου στα 42 δωμάτια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.