Κουντουρά: Έκρηξη επενδυτικού ενδιαφέροντος για την Ελλάδα

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κουντουρά: Έκρηξη επενδυτικού ενδιαφέροντος για την Ελλάδα

Την άποψη πως θα έχουμε χρονιά ρεκόρ στον τουρισμό για ακόμα μια φορά με τις αφίξεις να εκτιμάται ότι θα φτάσουν τα 32,5 εκατ. εξέφρασε η υπουργός τουρισμού, Έλενα Κουντουρά, σε δηλώσεις της στο insider.gr στο πλαίσιο του δεύτερου μεγάλου ελληνο-ρωσικού φόρουμ για τον τουρισμό, με τίτλο «Διαπεριφερειακή Τουριστική Συνεργασία Ελλάδας-Ρωσίας» που λαμβάνει χώρα στο συνεδριακό κέντρο του ξενοδοχείου MiraggioThermal Spa Resort στο Παλιούρι.

Ικανοποιητική μάλιστα θα είναι και η αύξηση της τουριστικής κίνησης από την Ρωσία, η οποία θα κινθεί από 5%-10%, παρά τη δύσκολη χρονιά».

Παράλληλα η υπουργός τουρισμού έκανε λόγο για «έκρηξη» του επενδυτικού ενδιαφέροντος για το τουριστικό προϊόν της χώρας μας, η οποία προέρχεται κατά κύριο λόγο από έλληνες επενδυτές και αφορά σε ξενοδοχειακές μονάδες πολλών αστέρων.

«Όταν ανέλαβα το υπουργείο Τουρισμού, είχαν κατατεθεί δέκα επενδυτικές προτάσεις και μέχρι το τέλος της χρονιάς κατατέθηκαν άλλες 12. Τα δύο επόμενα χρόνια (2016-17) οι επενδυτικές προτάσεις για τετράστερα και πεντάστερα ξενοδοχεία, υφιστάμενα και νέα, έφτασαν τις 350 προτάσεις, με το 70% αυτών να προέρχονται από Έλληνες επενδυτές και το 30% απο ξένους. Ήδη στις υπάρχουσες κλίνες της χώρας έχουν προστεθεί άλλες 25.000» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφερθείσα ειδικά στην περίπτωση της Βόρειας Ελλάδας όπου και διοργανώνεται το ελληνορωσικό φόρουμ, η κα Κουντουρά σημείωσε πως 257 δομές έχουν δρομολογηθεί και κάποιες εκ των οποίων έχουν ήδη υλοποιηθεί στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας. Αναλυτικότερα σημείωσε πως για τη διετία 2016 – 2017, έχουν δρομολογηθεί και υλοποιηθεί 57 τετράστερα, πεντάστερα και σύνθετα καταλύματα άνω των 300 κλινών, υφιστάμενα που αύξησαν τις κλίνες τους αλλά και καινούρια, καθώς και 200, επίσης τεσσάρων και πέντε αστέρων, κάτω των 300 κλινών.

Από τις 57 δομές που ξεπερνούν τις 300 κλίνες, οι 29 έχουν ενταχθεί στον επενδυτικό νόμο με προϋπολογισμό 115 εκατ. ευρώ ενώ οι 200 δομές έχουν ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία».

Ωστόσο όπως σημείωσε χρειάζεται ισόρροπη και βιώσιμη ανάπτυξη ώστε να δημιουργηθεί η ζήτηση και να έρθουν οι επενδύσεις κι αυτός είναι ένας τομέας στον οποίο εργάζεται εντατικά το υπουργείο.

Αναφερθείσα στο δεύτερο ελληνορωσικό φόρουμ η κα Κουντουρά σημείωσε ότι μετά το αφιερωματικό έτος Ελλάδας-Ρωσίας 2017-2018 η πρόοδος είναι αισθητή και έχουν παγιωθεί οι καλές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών φέρνοντας αμφίδρομα αποτελέσματα. Ήδη το 2017 η χώρα μας υποδέχτηκε περί τους ένα εκατομμύριο Ρώσους τουρίστες, 900 χιλιάδες για την ακρίβεια, ενώ από το 2015 και μετά καταγράφεται ετήσια αύξηση της τάξης του 20%.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία του υπουργείου, έως και το τέλος Απριλίου το εισερχόμενο τουριστικό ρεύμα από Ρωσία παρουσιάζει αύξηση 45% ωστόσο η αύξηση στο σύνολο του έτους αναμένεται να κλείσει στα επίπεδα του 5% έως 10% παρά τις δυσχερείς συγκυρίες που διαμορφώνονται, όπως ο έντονος ανταγωνισμός από γειτονικές χώρες και η υποτίμηση που υφίσταται το ρούβλι.

«Οι σχέσεις έχουν χτιστεί και ο ανταγωνισμός δεν μας τρομάζει. Πάντα θα υπάρχουν τουρίστες για όλες τις χώρες. Αυτό που θέλουμε εμείς, είναι να χτίσουμε σχέσεις σταθερές ώστε να μην μπορούν να γκρεμιστούν από περιστασιακές συνθήκες και γεγονότα και να κρατήσουμε αλλά και να βελτιώσουμε το επίπεδο του τουρισμού μας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα η χρονιά ωστόσο δεν κινείται ικανοποιητικά μόνο από άποψη αφίξεων αλλά κι από άποψη εσόδων, όπως τόνισε η υπουργός Τουρισμού. «Μόνο στο πρώτο τρίμηνο του έτους είχαμε 14% αύξηση αφίξεων αλλά και εσόδων, γεγονός που αποδεικνύει ότι έχουμε επιτύχει την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Και η σεζόν συνεχίζεται. Το 2017 θα είναι μια μαγική χρονιά. Παρότι οι συγκυρίες ήταν εναντίον μας, η αύξηση αποδεικνύει ότι έχουν εργαστεί με στρατηγική και είμαστε πλέον σε θέση να φέρνουμε αποτελέσματα ανεξαρτήτως συγκυριών».

Μετά την καθιέρωση των ελληνορωσικών τουριστικών σχέσεων και με την σταθερή αύξηση των τουριστών της Μέσης Ανατολής που φτάνει ετησίως το 50%, η έμφαση δίνεται πλέον σε νέες αγορές όπως η Κίνα και η Ινδία.

Ήδη στην περίπτωση της Κίνας προγραμματίζονται visa centers, για να διευκολύνονται όσοι Κινέζοι τουρίστες θέλουν να επισκεφτούν την χώρα, ενώ γίνονται προσπάθειες για να καθιερωθεί και μια ακόμα απευθείας πτήση, Αθήνα - Σαγκάη, μετά την επιτυχία της πτήσης Αθήνα-Πεκίνο, η οποία θα εκτελείται τέσσερις φορές την εβδομάδα από τον Ιούλιο. Επόμενος στόχος είναι η καθιέρωση απευθείας πτήσεων από Θεσσαλονίκη προς Κίνα, στόχος που θέλει εντατική δουλειά τα επόμενα χρόνια, αλλά και η περαιτέρω αύξηση του πτητικού προγράμματος γενικότερα. «Οι πτήσεις της θερινής περιόδου ξεκίνησαν νωρίτερα φέτος και εμπλουτίστηκαν με πολλούς νέους προορισμούς - για το λόγο αυτό άλλωστε συνεργαστήκαμε τόσο με τις 13 περιφέρειες για να είναι έτοιμες, όσο και με λοιπούς φορείς - κι αυτό αναμένεται να συνεχιστεί. Με όλες αυτές τις προσπάθειες, αεροπορικές και οδικές αφίξεις σε συνδυασμό με την κρουαζιέρα θα κινηθεί λίγο καλύτερα από πέρυσι η Ελλάδα αναμένεται να υποδεχτεί φέτος περί τα 32,5 εκατ. τουρίστες, μια αύξηση δηλαδή της τάξης του 10%» κατέληξε η κα Κουντουρά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider