Σε επενδυτικό κρεσέντο στην τουριστική βιομηχανία ελπίζει η Ελλάδα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε επενδυτικό κρεσέντο στην τουριστική βιομηχανία ελπίζει η Ελλάδα

H έλλειψη επενδύσεων βαραίνει πολύ τον τουριστικό κλάδο ο οποίος κατά την διάρκεια της κρίσης φαίνεται να έχει στηρίξει την ελληνική οικονομία.

Η χώρα – η οποία είναι πλέον ο έκτος πιο επισκέψιμος προορισμός της ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2016 με βάση τα στοιχεία της Eurostat για τις διανυκτερεύσεις - θα μπορούσε να οδηγήσει τον τουριστικό κλάδο σε ένα νέο επίπεδο αρκεί να διέθετε περισσότερες πόρους και το κράτος να ήταν πρόθυμο να απομακρύνει τα εμπόδια που παρακωλύουν την είσοδο νέων κεφαλαίων τονίζει ο πρόεδρος του SETE, Γιάννης Ρέτσος.

«Ενώ οι πάνω από 30 εκατομμύρια τουρίστες που επισκέφτηκαν τη χώρα από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο αποτελούν ένα τεράστιο αριθμό θα μπορούσαν να φτάσουν εύκολα τα 40 εκατομμύρια σε εννέα μήνες εάν καταφέρναμε να επεκταθεί η τουριστική περίοδος», τονίζει ο κ. Ρέτσος σε συνέντευξή του. «Το στοίχημα πλέον μεταφέρεται στον αμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος αποκτώντας προστιθέμενη αξία, δηλαδή να αποκτήσουμε όχι απαραίτητα περισσότερους, αλλά πλουσιότερους τουρίστες, ώστε να καταφέρουμε να αυξήσουμε τα έσοδα.

Ο τουρισμός αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους κλάδους της Ελλάδας με τις αφίξεις να αυξάνονται κατά 10% το 2017 και τα έσοδα να ξεπερνούν τα 14,5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Τα ταξίδια και ο τουρισμός εισέφεραν 32,8 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομική παραγωγή το 2016, αντιπροσωπεύοντας το 18,6% του ελληνικού ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ), σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Τουρισμού. Ο οργανισμός του Λονδίνου μάλιστα αναμένει ότι το ποσοστό αυτό θα ανέλθει σε 23,8% της ελληνικής παραγωγής το 2027.

Προκειμένου να αυξηθούν οι αφίξεις στα 36 εκατ. και τα έσοδα στα 20 δισ. ευρώ έως το 2021, η Ελλάδα χρειάζεται επενδύσεις αξίας 6 δισ. ευρώ ετησίως, τονίζει ο Γιάννης Ρέτσος. «Ενώ πρόκειται για μεγάλο αριθμό, το ενδιαφέρον από το εξωτερικό υπάρχει» τονίζει.

Οι επενδυτές ενδιαφέρονται για τις υπάρχουσες τουριστικές μονάδες και τα κενά κτίρια, σύμφωνα με τον κ. Ρέτσο. «Υπάρχουν πολλά δημόσια κτίρια που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τουριστικούς σκοπούς ειδικά στην Αθήνα. Για παράδειγμα τα συνταξιοδοτικά ταμεία κατέχουν ιδιοκτησίες που παραμένουν άδειες και για τις οποίες υπάρχουν ήδη σχέδια εκμετάλλευσης» τόνισε.

Τον Οκτώβριο, για παράδειγμα, το Ταμείο Ασφάλισης της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας μίσθωσε για 40 χρόνια ένα κτίριο στην πλατεία Ομονοίας της Αθήνας. Η δομή στέγαζε ένα ξενοδοχείο μέχρι το 2008, όταν η κατάρρευση της Lehman Brothers προκάλεσε παγκόσμια οικονομική κρίση.

Οι ξένοι επενδυτές πλέον εξετάζουν τα ακίνητα των τραπεζών, και καταθέτουν ήδη προσφορές. Τρανό παράδειγμα το Athens Ledra όπου τον περασμένο Ιούνιο δημοπρατήθηκε από την Alpha Bank AE και αποκτήθηκε από εταιρεία που ελέγχεται από την αμερικανική εταιρεία ακινήτων Hines για 33 εκατομμύρια ευρώ.

Από την πλευρά του όμως το κράτος θα πρέπει να βελτιώσει τις υποδομές, όπως λιμάνια, μαρίνες και περιφερειακά αεροδρόμια, για να δημιουργήσει προστιθέμενη αξία κυρίως στα ελληνικά νησιά τονίζει ο κ. Ρέτσος.

«Η υποδομή στα νησιά έχει μείνει σε άλλη εποχή, της δεκαετίας του 1960 γι αυτό και κρίνεται απαραίτητη η ανανέωση των συστημάτων αποχέτευσης και ύδρευσης» υπογραμμίζει ο κ. Ρέτσος.

Παρόλα αυτά οι επενδύσεις συχνά καθυστερούν λόγω της υπερβολικής φορολογίας, του χωροταξικού σχεδιασμού και της ανασφάλειας που αισθάνονται οι επενδυτές όταν έρχονται στην Ελλάδα, εξηγεί ο κ. Ρέτσος, κυρίως λόγω των αδειών που απαιτούνται από διάφορους φορείς όπως το αρχαιολογικό συμβούλιο ή η δασική αρχή, θέματα που σε άλλες χώρες επιλύονται πριν την έναρξη της επένδυσης.

Το Ελληνικό, έργο ορόσημο που περιλαμβάνεται στη λίστα των ιδιωτικοποιήσεων ήδη από το πρώτο σχέδιο διάσωσης της χώρας το 2010, αποτελεί παράδειγμα τέτοιου είδους καθυστερήσεων. Η επένδυση επιβραδύνθηκε από τις περιβαλλοντικές ανησυχίες και τις συζητήσεις για την αρχαιολογική σπουδαιότητα του χώρου. Τον Φεβρουάριο, οκτώ χρόνια μετά τις αρχικές προσπάθειες, το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε τελικά ότι το προεδρικό διάταγμα για την προγραμματισμένη επένδυση στο χώρο του πρώην αεροδρομίου της Αθήνας νομικό και συνταγματικό.

Τροχοπέδη αποτελεί εξάλλου και οι υψηλοί φόροι στην Ελλάδα θέτοντας την χώρα σε μειονεκτική θέση έναντι του ανταγωνισμού.

«Είναι πολύ σημαντικό για την τουριστική βιομηχανία να μειώσει τον συντελεστή φόρου πωλήσεων και όχι τον εταιρικό φορολογικό συντελεστή» τόνισε ο κ. Ρέτσος. Αυτή τη στιγμή ο συντελεστής φόρου επί των πωλήσεων ανέρχεται στο 13% για τα ξενοδοχεία, από το 6% που ήταν το 2015 και στο 24% για τα εστιατόρια, από 13% που ήταν παλαιότερα. Συγκριτικά να αναφέρουμε ότι η Πορτογαλία έχει αντίστοιχο ποσοστό 6% για τα ξενοδοχεία και 13% για τα εστιατόρια.

Για τον Ρέτσο, η Ελλάδα πρέπει να επικεντρωθεί στην αλλαγή του αναπτυξιακού της μοντέλου ώστε να μπορέσει να προσελκύσει υψηλού βιοτικού επιπέδου τουρίστες.

«Έχουμε δει τον πάτο του βαρελιού κι έχουμε αρχίσει την ανοδική μας πορεία, αλλά για να συνεχιστούν οι χρονιές ρεκόρ η χώρα θα πρέπει να επικεντρωθεί στην υιοθέτηση ενός σωστού παραγωγικού μοντέλου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider