Στην Atlantica έναντι 62,9 εκατ. το συγκρότημα Lakitira στην Κω

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στην Atlantica έναντι 62,9 εκατ. το συγκρότημα Lakitira στην Κω

Ο ξενοδοχειακός όμιλος Atlantica Hotels του Κύπριου επιχειρηματία Ν. Νικολαΐδη απέκτησε τελικά το συγκρότημα Lakitira στην Κω αφότου πλειοδότησε μαζί με την TUI, στον πλειστηριασμό έναντι 62,9 εκατ. ευρώ και για τις τρεις μονάδες του συγκροτήματος.

Να υπενθυμίσουμε ότι και οι τρεις μονάδες του συγκροτήματος στην Κω, δηλαδή το τετράστερο «Lakitira Resort and Village» με 239 δωμάτια, το πεντάστερο boutique ξενοδοχείο «Lakitira Suites» με 83 δωμάτια και το πέντε αστέρων «Helona Resort» με 241 δωμάτια είχαν τεθεί σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης, με ειδικό εκκαθαριστή την Deloitte.

Η εταιρεία είχε δημιουργηθεί από την οικογένεια Ανδριόπουλου, το 1987 και το 1988 απορρόφησε την ΝΕΑ ΛΑΚΙΤΙΡΑ ΑΕ και το 2015 την ΑΚΤΗ ΧΕΛΩΝΑ ΑΕ, με μετόχους κατά 65% τον κ. Νικ. Ανδριόπουλου, κατά 25% τον κ. Ιωάννη ΑΝδριόπουλο και κατά 10% την κα. Μαρία Ανδριοπούλου. Η αρχική δανειοδότηση ήταν από την Τράπεζα Κύπρου, η οποία αποπληρώθηκε από την EUROBANK, η οποία «κατέχει» ποσοστό μεγαλύτερο του 80% των συνολικών χρεών της εταιρίας. Οι καθυστερήσεις στην αποπληρωμή των δανείων της ΛΑΚΙΤΙΡΑ ξεκίνησε το 2009 και η EUROBANK προχώρησε στην καταγγελία της δανειακής σύμβασης με την ΛΑΚΙΤΙΡΑ τον Απρίλιο του 2016. Η ξενοδοχειακή εταιρεία Λακιτίρα, είχε χρέη 37 εκατ. ευρώ στην Eurobank και περισσότερα από 2 εκατ. ευρώ στο Δημόσιο (από τα οποία περίπου 1,5 εκατ. είναι ληξιπρόθεσμα). Η εμπορική αξία των συγκεκριμένων μονάδων, που λειτουργούν κατά τη διάρκεια της θερινής σεζόν, αποτιμάται σε περίπου 50 εκατ. ευρώ.

Ο όμιλος Lakitira, ο οποίος ανήκει στην οικογένεια Ανδριοπούλου, τέθηκε σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης βάσει του νόμου 106. Ωστόσο στα μέσα Ιανουάριου είχε αναβληθεί προσωρινά ο πλειστηριασμός για τα τρία ξενοδοχεία του ομίλου έπειτα από αφαλιστικά μέτρα κατά της διαδικασίας πώλησης που κατέθεσαν οι εργαζόμενοι. Η απόφαση των εργαζομένων είχε κριθεί λαναθασμένη απο παράγοντες της αγοράς αφού σε περίπτωση πώλησης, ο αγοραστής θα αναλάμβανε το σύνολο των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων του απασχολούμενου εργατικού δυναμικού της υπό ειδική εκκαθάριση εταιρείας αλλά και αυτών που απορρέουν από συμβάσεις με tour operators. Ο δικαστής απέρριψε το αίτημα των εργαζομένων και η ειδική εκκαθαρίστρια Deloitte, επανεκκίνησε τη διαδικασία.

Ο πλειστηριασμός του ξενοδοχειακού ομίλου Lakitira πήρε ωστόσο την Τετάρτη νέα αναβολή, αμέσως μετά την κατάθεση των προσφορών, μετά την προσφυγή του ιδιοκτήτη της μονάδας, αυτή τη φορά. Το Εφετείο διέταξε ανακοπή της διαδικασίας μέχρι την οριστική εκδίκαση της υπόθεσης την Πέμπτη. Η προσφυγή και αυτή τη φορά απορρίφθηκε και έτσι προχώρησε η αποσφράγιση των προσφορών.

Να σημειώσουμε ότι το συγκρότημα απασχολεί περί τους 300 εργαζόμενους και το 2017 πραγματοποίησε κύκλο εργασιών περίπου 11,5 εκ. ευρώ ενώ έχει υπογράψει και για το 2018 συμβόλαια με tour operators του εξωτερικού. Στον πλειστηριασμό που πραγματοποιήθηκε χθες κατατέθηκαν συνολικά 7 προσφορές, μεταξύ των υποψηφίων της Χατζηλαζάρου των H Hotels του ομίλου Deli Touristic της πιστώτριας τράπεζας Eurobank, του ομίλου ATRIUM Hotels του Thomas Cook και του Bodbel ΦΑΣΟΥΛΗΣ.

Όσο για τον όμιλο Atlantica Hotels της Κυπριακής Οικογένειας Νικολαϊδη, δραστηριοποιείται σε Κύπρο, Ελλάδα και Αίγυπτο με σύνολο 47 ξενοδοχειακών μονάδων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider