Θεσσαλονίκη ψηφίζουν οι χώρες του Αραβικού Κόλπου

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Θεσσαλονίκη ψηφίζουν οι χώρες του Αραβικού Κόλπου

Ψήφο εμπιστοσύνης στο τουριστικό προϊόν της συμπρωτεύουσας δίνουν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κατάρ, καθιερώνοντας δύο απ' ευθείας αεροπορικές συνδέσεις με την Θεσσαλονίκη μέσα στη νέα χρόνια.

Όπως ανακοινώθηκε η μία από τις κρατικές αεροπορικές εταιρείες των ΗΑΕ, η Flydubai, θα ξεκινήσει απευθείας πτήσεις από το Ντουμπάι προς τη Θεσσαλονίκη από τις 16 Ιουνίου ενώ ήδη από τα τέλη Μαρτίου μια ακόμα εταιρεία του Κόλπου, η Qatar Airways θα συνδέει απευθείας την Ντόχα με την Θεσσαλονίκη και μάλιστα τέσσερις φορές την εβδομάδα.

Το γεγονός ότι Κατάρ και Εμιράτα προσεγγίζουν την Θεσσαλονίκη χαιρέτησαν φορείς κι επιχειρηματίες της πόλης κάνοντας λόγο για ποιοτική αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της συμπρωτεύουσας, η οποία θα δώσει την απαιτούμενη ώθηση στην τοπική αγορά που έχει πληγεί αρκετά τα χρόνια της ύφεσης. Μάλιστα είναι η πρώτη φορά που η Θεσσαλονίκη δέχεται απευθείας πτήσεις από την Αραβική Χερσόνησο, γεγονός που επιβεβαιώνει πως η πόλη της Θεσσαλονίκης μπαίνει σε νέα τουριστική τροχιά.

Άλλωστε δεν είναι μόνο ο κόσμος της αραβικής χερσονήσου που αποκτά πρόσβαση με την καθιέρωση των δύο αυτών πτήσεων αλλά και τουρίστες από πιο μακρινούς προορισμούς. Ήδη υπάρχουν κρατήσεις, και μάλιστα με δυναμικό τρόπο όπως αναφέρουν στο insider.gr παράγοντες της αγοράς από Αυστραλία, Ιαπωνία από λοιπές αγορές της γύρω περιοχής, στις οποίες δεν υπήρχε πρόσβαση μέχρι πρότινος. Για πολλούς, η Θεσσαλονίκη έχει τη «χρυσή συνταγή» για τις εν λόγω αγορές, συνδυάζοντας εξαιρετικές γαστρονομικές απολαύσεις, μεγάλη ποικιλία διασκέδασης, από πλήθος νυχτερινών κέντρων μέχρι και καζίνο, και πολύ καλό shopping. Τα παραπάνω συμβαδίζουν με υψηλής ποιότητας ξενοδοχειακές μονάδες – πολλά ξενοδοχεία έχουν αναβαθμιστεί και κάποια νέα έχουν ανοίξει – τόσο εντός πόλης όσο και στη γειτονική Χαλκιδική με τα ξενοδοχειακά θέρετρα διεθνούς φήμης όπως τα Sani Resort, Ikos Resorts και άλλα.

Άκρως ενθαρρυντική φαντάζει δε η έλευση της Fly Dubai, της αεροπορικής εταιρείας που ξεκίνησε ως low cost carrier, παρότι προσέθεσε αργότερα και business class στις πτήσεις της, αφού θα φέρει στην πόλη και τουρίστες χαμηλότερου εισοδηματικού επιπέδου οι οποίοι αποδεικνύονται ιδανικοί για την Θεσσαλονίκη. Ο λόγος είναι πως οι low budget τουρίστες μπορούν να διαμείνουν στα πλείστα καταλύματα λιγότερων των πέντε αστέρων που διαθέτει η πόλη, και να ενισχύσουν συνολικά την αγορά της. Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμα και οι χαμηλότερου επιπέδου τουρίστες από τις περιοχές αυτές, δεν καταγράφουν τις ίδιες συνήθειες με αυτών της Ευρώπης, αφού έχουν υψηλότερη μέση ημερήσια δαπάνη.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο τουρισμού η προσπάθεια για την απόκτηση των νέων συνδέσεων ήταν συλλογική και πιστώνεται τόσο στον δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη και στις επαφές του με την Αραβική Χερσόνησο όσο και στις προσπάθειες των επαγγελματιών του τουρισμού της περιοχής, ξενοδόχους, τουριστικούς πράκτορες και μεγάλα συγκροτήματα της περιοχής.

Αυτό που απομένει, όπως υποστηρίζουν οι φορείς της πόλεις, είναι να διατηρηθούν αλλά και να ενισχυθούν τα νέα δρομολόγια κατά παράδειγμα της Turkish Airlines. Να θυμίσουμε ότι η Turkish Airlines ξεκίνησε τις απευθείας πτήσεις στην συμπρωτεύουσα δειλά με δύο πτήσεις την εβδομάδα και κατέληξε σήμερα να έχει δύο πτήσεις την ημέρα.

Το νέο τουριστικό κύμα έρχεται να προστεθεί στην σταδιακή άνοδο που καταγράφουν οι αφίξεις, οι οποίες έχουν μετατρέψει την συμπρωτεύουσα σε εκθεσιακό και συνεδριακό πόλο αλλά και σε προορισμό city break. Η αύξηση αναμένεται να ενισχυθεί μετά και την αναβάθμιση του αεροδρομίου «Μακεδονία» αλλά και την πολυαναμενόμενη λειτουργία του Μετρό μέσα στα επόμενα τρία χρόνια. Ενδεικτικοί για την αύξηση του τουριστικού ρεύματος με αφορμή τις νέες πτήσεις είναι και οι αριθμοί της προηγούμενης χρονιάς. Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2017 (Ιανουάριος – Ιούνιος), σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, καταγράφηκαν 1.083.551 διανυκτερεύσεις έναντι των 1.047.161 διανυκτερεύσεων που είχαν σημειωθεί το πρώτο εξάμηνο του 2016 χάρη στους τουρίστες από αγορές όπως το Ισραήλ, η Σουηδία, η Ισπανία και η Πολωνία αλλά και των απευθείας πτήσεων που καθιερώθηκαν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider