Τα σημαντικότερα ξενοδοχειακά deals της χρονιάς που φεύγει

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα σημαντικότερα ξενοδοχειακά deals της χρονιάς που φεύγει

Την ώρα που η οικονομία κινείται με αργούς ρυθμούς προσπαθώντας να ξεπεράσει την πολυετή κρίση που έχει αλλάξει τόσο τις προοπτικές όσο και τις συνισταμένες της, ο ξενοδοχειακός κλάδος μοιάζει να ακολουθεί εντελώς διαφορετικούς ρυθμούς, έχοντας ήδη κάνει δυναμική επιστροφή και καταγράφοντας πέρα των προσδοκιών κρατήσεις και έσοδα.

Σε αντίθεση με την γενική ακινητοποίηση που καταγράφεται οι αυξημένες κρατήσεις και οι αισιόδοξες προβλέψεις έχουν αναζωπυρώσει και το επενδυτικό ενδιαφέρον διεθνών ξενοδοχειακών αλυσίδων για το ισχυρό τουριστικό προϊόν της χώρας αναδιαμορφώνοντας παράλληλα και τον τουριστικό χάρτη της πρωτεύουσας.

Ποιές ήταν όμως οι επιχειρηματικές συμφωνίες που έκλεισαν μέσα στο 2017 κι αναμένεται να ολοκληρωθούν με την νέα χρονιά σκιαγραφώντας ένα νέο πολυτελές ξενοδοχειακό τοπίο;



Στην Four Seasons το Astir Parace

Ήταν μόλις πριν λίγους μήνες, όταν ανακοινώθηκε η ανάληψη της διαχείρισης του Astir Palacce στην αθηναϊκή Ριβιέρα από την Four Seasons. Συγκεκριμένα, οι Four Seasons Hotels & Resorts και Αστήρ Παλάς Βουλιαγμένης κατέληξαν σε συμφωνία για τη λειτουργία της πρώτης ξενοδοχειακής μονάδας Four Seasons στην Ελλάδα, στον Αστέρα Βουλιαγμένης με το νέο ξενοδοχείο αναμένεται να λειτουργήσει μετά την ολοκλήρωση της εκτεταμένης αναβάθμισης των υφιστάμενων εγκαταστάσεων, τον Μάιο του 2018.

Για την ανακαίνιση των ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων και την επαναλειτουργία του ξενοδοχείου ως Four Seasons Astir Palace Hotel Athens, θα επενδυθούν πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ.

Το νέο στολίδι της Αθηναϊκής Ριβιέρας θα διαθέτει μεταξύ άλλων περίπου 300 δωμάτια, σουίτες και πολυτελή bungalows, spa και εγκαταστάσεις αναψυχής, χώρους συνεδρίων και εκδηλώσεων, πισίνες, παραλίες, ένα μοναδικό παραθαλάσσιο χώρο περιπάτου και πολλά ακόμη.

H επόμενη μέρα του Athens Ledra

Μετά από τέσσερις άγονους πλειστηριασμούς και πολλούς ενδιαφερόμενους το σήριαλ του ιστορικού ξενοδοχείου της Λεωφόρου Συγγρού έλαβε τέλος χωρίς ωστόσο να τελειώσει και ο γολγοθάς των απλήρωτων εργαζομένων.

Νέοι ιδιοκτήτες του πρώην Athens Ledra, προσφέροντας 33,05 εκατ. ευρώ, έγιναν η αμερικανική εταιρεία real estate Hines και διαχειριστής ο όμιλος Γιάννη Δασκαλαντωνάκη. Οι δυο τους έχουν εκπονήσει τα πρώτα σχέδια για την επαναλειτουργία του ξενοδοχείου ενώ σύμφωνα με πληροφορίες το πολύπαθο ξενοδοχείο της Λεωφόρου Συγγρού θα ενταχθεί και θα επαναλειτουργήσει στην ομπρέλα του ομίλου Hyatt, με την επωνυμία Hyatt Regency.

Νέα εποχή για το Hilton

Σε συζητήσεις με μεγάλους ξενοδοχειακούς ομίλους για το μέλλον του Hilton Αθηνών βρίσκεται και η νέα ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου, Home Holdings. Σύμφωνα ωστόσο με πληροφορίες είναι πολύ πιθανό το ξενοδοχείο να παραμείνει στην αλυσίδα της Hilton ανανεώνοντας τη σύμβαση διαχείρισης με τον διεθνή όμιλο, μετά τη λήξη της υφιστάμενης στο τέλος Μαρτίου του 2018.

Όμως τα πιθανότερα σενάρια θέλουν το Hilton να αποκτά στο μέλλον διαφορετική από την υπάρχουσα ονομασία με τα επικρατέστερα σενάρια να ακούν στις επωνυμίες Waldof Astoria ή Conrad Hotels.

Μέχρι ωστόσο να «τελεσιδικήσει» η απόφαση της εταιρείας τη νέα χρονιά προχωρούνο οι εργασίες ανακαίνισης που θα δώσουν σε συνδυασμό με το διαφορετικό όνομα και διαφορετικη όψη στο περίφημο ξενοδοχείο της πρωτεύουσας. Όπως προβλέπουν τα σχέδια η ανακαινισμένη μονάδα,, δυναμικότητας 500 δωματίων, θα περιλαμβάνει συν τοις άλλοις νέες ιδιωτικές κατοικίες και θεματικούς εμπορικούς και γαστρονομικούς χώρους εντός του συγκροτήματος.

Η Marriott επιστρέφει στην Αθήνα

Δυναμικό come back στην ξενοδοχειακή αγορά της πρωτεύουσας, μετά από πενταετή απουσία κάνει και η Marriott. Πριν από μερικούς μήνες η εταιρεία έλαβε την άδεια δόμησης για τις εργασίες ανακαίνισης που προέβλεπε η συμφωνία που είχε κλειστεί στο τέλος του 2016.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, οι εργασίες αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί το νέο έτος και το διεθνές ξενοδοχειακό σήμα να επιστρέψει το 2018 στην πρωτεύουσα μέσω του 5άστερου Metropolitan.

Να υπενθυμίσουμε ότι το επενδυτικό πρόγραμμα ύψους άνω των 15 εκατ. δολ. για τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων της ξενοδοχειακής μονάδας δυναμικότητας 366 δωματίων, περιλαμβάνει και τη δημιουργία δύο σύγχρονων εστιατορίων, μπαρ, γυμναστηρίων, πισινών και τελευταίας τεχνολογίας χώρων εκδηλώσεων , που ανταποκρίνονται στα στάνταρ της Marriott, Meetingsimagined.com.

Αναβιώνουν τα Αστέρια Γλυφάδας

Την νέα χρονιά ολοκληρώνεται και το επενδυτικό παζλ για το αττικό παραλιακό μέτωπο, μετά την υπογραφή δεσμευτικής προ συμφωνίας της Grivalia Properties REIC για την απόκτηση του 80% της Nafsika SA με στόχο την εμπορική εκμετάλλευση του συγκροτήματος «Αστέρια Γλυφάδας». H συμφωνία για τη μονάδα, ιδιοκτησίας της ΕΤΑ, θα οριστικοποιηθεί στις αρχές του 2018.

Στόχος της Grivalia Hospitality και των συνεταίρων της στο έργο αυτό είναι να αναβιώσουν το θρυλικό ξενοδοχείο, ανακατασκευάζοντάς το πρωτίστως με σεβασμό προς το φυσικό περιβάλλον και διαμορφώνοντάς το σε υπερπολυτελές ξενοδοχείο διεθνούς εμβέλειας (με bungalows και καμπάνες) διαχειριζόμενο από αναλόγου βεληνεκούς διεθνή ξενοδοχειακή αλυσίδα στα πρότυπα των επιτυχημένων city resorts του εξωτερικού.

Με την ολοκλήρωση αυτής της σημαντικής επένδυσης, θα δημιουργηθεί μία πρότυπη ξενοδοχειακή μονάδα με σαφή αναφορά στο παρελθόν του ιστορικού ξενοδοχείου "Αστέρια", η οποία θα αναδείξει το φυσικό πλούτο της περιοχής, θα αναβαθμίσει σημαντικά το παραλιακό μέτωπο της Αττικής και θα προσελκύει τουρισμό υψηλού επιπέδου με άμεσα οφέλη τόσο για την τοπική όσο και για την ευρύτερη οικονομία

Το πρώτο Ibis έρχεται στην πρωτεύουσα

Ο μεγάλος γαλλικός ξενοδοχειακός όμιλος AccorHotels, με πάνω από 20 αλυσίδες ξενοδοχείων (Sofitel, Novotel, Raffles, Swissotel, ibis κ.ά.) και περισσότερα από 4.100 ξενοδοχεία σε 95 χώρες, έκανε το ντεμπούτο του με την Ibis στο Ηράκλειο της Κρήτης, τονίζοντας ότι ακολουθούν κι άλλες μεγάλες επενδύσεις, σε Αθήνα, Πειραιά και Μύκονο.

Ο γαλλικός κολοσσός «πρωτοήρθε» στην Ελλάδα το 1988 με την ανάληψη της διαχείρισης του «Novotel» στην Αθήνα, έχοντας αποκτήσει και την ιδιοκτησία του 100% της μονάδας επί της οδού Μιχαήλ Βόδα από τις αρχές της δεκαετίας του 2000. 1. Τον Ιούνιο του 2017 άνοιξε το πρώτο «ibis Styles» στην Ελλάδα, στην «καρδιά» του ιστορικού και εμπορικού κέντρου του Ηρακλείου, σε συνέχεια της συμφωνίας που ανακοινώθηκε από την AccorHotels με την εταιρεία Polis H.M. S.A.

Προς το τέλος της νέας χρονιάς που έρχεται μια θυγατρική της εταιρείας αναμένεται να ανοίξει νέο ξενοδοχείο 377 κλινών στο κέντρο της Αθήνας, επένδυση που όπως εικάζεται θα ξεπεράσει τα 30 εκατ. ευρώ.

Το νέο ξενοδοχείο θα φέρει, πιθανότατα, την υπογραφή της αλυσίδας ibis, δεδομένου ότι την αξιοποίηση του ακινήτου επί των οδών Μάρνης 2 και Πατησίων 55, απέναντι από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, όπου στεγαζόταν στο παρελθόν το ιστορικό θέατρο Αθήναιον, ανέλαβε η μεγάλη γαλλική εταιρεία Boissée Finances, με δραστηριότητα στους τομείς της ανάπτυξης, χρηματοδότησης, επενδύσεων και διαχείρισης στον ξενοδοχειακό τομέα.



Λάμψα: η κυρίαρχος της πλατείας Συντάγματος

Σε κυρίαρχο της πλατείας Συντάγματος θα μετατραπεί με το νέο έτος και η ΛΑΜΨΑ του ομίλου Λασκαρίδη, ιδιοκτήτρια της Μεγάλης Βρεταννίας, μετά την μακροχρόνια μίσθωση του ακινήτου επί της Πανεπιστημίου που στέγαζε το ιστορικό ξενοδοχείο Kings Palace και την ολοκλήρωση της εξαγοράς του King George.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν ανακοινωθεί τo πρώην Kings Palace θα μετατραπεί σε τετράστερο ξενοδοχείο 180 δωματίων και θα λειτουργήσει το 2019.



Η αναμόρφωση της Ομόνοιας

Σε νέα εποχή περνά και το La Mirage, μετά την σύμβαση που υπέγραψε ο Στέλιος Ιωαννίδης με το Aviation Share Fund. Το 208 δωματίων δυναμικότητας ξενοδοχείο της πλατείας Ομονοίας νοικιάστηκε για 40 χρόνια με μηνιαίο μίσθωμα 28.000 ευρώ μηνιαίως, κι αναμένεται να ανοίξει τον Μάιο του 2018 ως τετράστερο ξενοδοχείο.

Μπουτίκ ξενοδοχεία «δια χειρός» Κόκκαλη





Δυναμική είσοδο στην ξενοδοχειακή αγορά μοιάζει να κάνει και ο όμιλος Κόκκαλη μέσω της Inestia Hospitality. Στα σχέδια για την νέα χρονιά περιλαμβάνεται η μονάδα απέναντι από την παλιά Βουλή για την οποία έχει υπογραφεί ήδη συμφωνία εκμίσθωσης με μηνιαίο μίσθωμα ύψους 40.000 ευρώ για την πρώτη 20ετία με την επιλογή επέκτασης για άλλα 20 χρόνια.

Στα σχέδια του ομίλου περιλαμβάνεται η μετατροπή του ακινήτου σε μπουτίκ ξενοδοχείο 45 δωματίων με έναρξη λειτουργίας στα τέλη του 2018 αρχές του 2019. Η Inestia Hospitality λειτουργεί ακόμα στην Αθήνα το O&B Boutique Hotel στο Ψυρρή και το MET34 Athens Hotel στη Μητροπόλεως.

Βέβαια ο όμιλος έχει βάλει στο στόχαστρο κι άλλο ένα ξενοδοχείο εντός Αθηνών. Από τις αρχές του έτους «κυνηγάει» την αναβίωση ενός από τα πρώτα, αν όχι το πρώτο ξενοδοχείο της ελληνικής πρωτεύουσας από το ...1835, ιδιοκτησίας του γνωστού επιχειρηματία του Μοναστηρακίου κ. Σπύρου Μπαϊρακτάρη. Να υπενθυμίσουμε ότι ο τελευταίος τους τελευταίους μήνες του έτους έλαβε το πράσινο φως για την μελέτη αποκατάστασης του χαρακτηρισμένου ως ιστορικού διατηρητέου μνημείου ξενοδοχείου Αίολος, επί της οδού Αιόλου 3 – 5 και Αδριανού στην Αθήνα και τη μετατροπή του σε ξενοδοχείου.

Ισχυροποιεί την παρουσία της η Wyndham

Στα νέα ξενοδοχειακά deal θα πρέπει να συμπεριλάβουμε και τις νέες μονάδες της Wyndham και Zeus International. Σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν το πρώτο τρίμηνο του 2018, θα λειτουργήσουν τα ξενοδοχεία Dolce Attica Riviera, Ramada Attica Riviera και Wyndham Grand Residences. Το Dolce Attica Riviera στη Βραυρώνα, με προσανατολισμό τον τουρισμό MICE και business, θα είναι το πρώτο ξενοδοχείο του brand Dolce της Wyndham στην Ανατολική Ευρώπη καθώς και το πρώτο Dolce franchise στον κόσμο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider