Ρέτσος: Στα 3 δισ. τα NPLs του τουρισμού

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ρέτσος: Στα 3 δισ. τα NPLs του τουρισμού

Στα 3 δισ. υπολογίζονται τα μη εξυπηρετούμενα δανεία στον τουρισμό (NPLs), σε σύνολο δανεισμού 8 δισ. του τουριστικού τομέα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, Γιάννη Ρέτσο, ποσοστό σχετικά μικρό αν λάβει κανείς υπόψη του τα συνολικά 40 δισ. των κόκκινων δανείων της χώρας.

Παρότι βέβαια υπερδανεισμένος, ο τουριστικός κλάδος έχει ελπίδα για ακόμα μικρότερα ποσοστά, ειδικά σήμερα σε μια περίοδο που οι τράπεζες μοιάζουν πιο διαλλακτικές σε εξεύρεση λύσης. «Εξαρχής υποστηρίζαμε ότι οι τράπεζες θα πρέπει να συζητήσουν με κάθε κλάδο ξεχωριστά, λαμβάνοντας υπόψη κάθε φορά την συνολική δυναμική και συνεισφορά του στην ελληνική οικονομία. Στην περίπτωσή μας, ο τουρισμός αντιπροσωπεύει ήδη το 20% του ΑΕΠ της χώρας, ενώ μελλοντικά υπολογίζεται να φτάνει το 27%» ανέφερε χαρακτηριστικά στην ειδική εκδήλωση του συνδέσμου ενόψει των εορτών.

Επιβεβαιώνοντας τις ευνοϊκές μετρήσεις για μια εξαιρετική τουριστική χρονιά και τις θετικές προβλέψεις για το νέο έτος, ο κ. Ρέτσος αναφέρθηκε και στην συνταγή της επιτυχίας για μακρόπνοο τουριστικό σχεδιασμό τονίζοντας ότι απαραίτητα συστατικά αυτής είναι τόσο οι συνέργειες όσο και τα προσεκτικά μελλοντικά βήματα.

Αναλυτικότερα, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ ανέφερε ότι η τρέχουσα χρονιά ήταν επιτυχημένη τόσο από άποψη αφίξεων όσο κι από άποψη εσόδων τα οποία υπολογίζονται να φτάσουν κοντά τα 14,5 δισ. Έκρουσε όμως τον κώδωνα του κινδύνου για μια «μονόπλευρη» ανάπτυξη. «Πρέπει να φιλοδοξούμε να ανεβαίνει ο τουρισμός αλλά παράλληλα με το ΑΕΠ της χώρας συμπαρασύροντας δηλαδή κι άλλες δραστηριότητες, διαφορετικά η Ελλάδα θα καταντήσει Ταϊλάνδη» σημείωσε.

Παρομοίως θετικό προβλέπεται και το νέο έτος, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ, με τις κρατήσεις να παρουσιάζουν εξακολουθητική δυναμική. Σε ό,τι αφορά στις αγορές, ο κ. Ρέτσος σημείωσε πως καταγράφηκε το Νοέμβριο αύξηση 4% του προγραμματισμού θέσεων για το 2018, έναντι του αντίστοιχου μήνα του 2016 και πως καταγράφεται στροφή της ρωσικής αγοράς προς την Τουρκία. Ωστόσο, όπως υποστήριξε καταγράφεται ισχυρή ανοδική δυναμική από άλλες αγορές, όπως της Πολωνίας, από τις οποίες πιθανότατα ισοσκελίζονται οι όποιες απώλειες.

Ενθαρρυντικό σημάδι είναι και το γεγονός πως οι προβλέψεις για την βελτίωση της παγκόσμιας οικονομίας είναι θετικές με τον δείκτη

Αναφερθείς στις επενδύσεις, κατόπιν συζητήσεων που είχε η ηγεσία του συνδέσμου με ξένους και εγχώριους επενδυτές τόνισε ότι πρωταρχικό εμπόδιο αποτελεί η έλλειψη χωροταξικού σχεδιασμού και τα θέματα που συνδέονται με την απονομή δικαιοσύνης, κι όχι η υψηλή φορολογία, αφού οι επενδυτές γνωρίζουν ότι σε βάθος 15ετίας θα μειωθεί.

Το μεγάλο «αγκάθι» για τη νέα χρονιά, σύμφωνα με τον κ. Ρέτσος είναι οι γεωπολιτικές εξελίξεις και η αστάθεια στη Ν.Α Μεσόγειο, καθώς και η ανάκαμψη του τουρισμού της Τουρκίας σε συνδυασμό με τον φόβο των Ευρωπαίων να ταξιδεύσουν μετά τα πάμπολα τρομοκρατικά χτυπήματα που έχει δεχτεί η περιοχή.

Καίριο ζήτημα για τον ΣΕΤΕ παραμένει η φορολόγηση των τουριστικών επιχειρήσεων, που σε συνδυασμό με το τέλος διανυκτέρευσης, κάνει πολύ δύσκολη την κατάσταση για τις μικρομεσαίες κυρίως επιχειρήσεις. Ο κ. Ρέτσος εκτίμησε ότι η επιβάρυνση από το τέλος διανυκτέρευσης για τις επιχειρήσεις θα ανέρχεται σε 6%, που θα προστίθεται στα υπόλοιπα φορολογικά βάρη και υπογράμμισε ότι η επιβολή αυτή του φόρου δεν θα βοηθήσει στα έσοδα του κράτους, όπως υπολογίζουν κυβέρνηση και δανειστές.

Επιπλέον, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη ρύθμιση των βραχυπρόθεσμων μισθώσεων τονίζοντας ότι η διαδικασία που έχει ήδη ξεκινήσει είναι ενθαρρυντική αλλά απέχει από το να δώσει ουσιαστική λύση στο πρόβλημα. «Πάγια θέση του συνδέσμου μας είναι ότι πρόκειται για παγκόσμια τάση που θα ενσωματωθεί στο τουριστικό προϊόν γι αυτό και πρέπει να γίνει αποδεκτή. Απλώς θα πρέπει να ρυθμίσουμε την γκρίζα αυτή δραστηριότητα ώστε αυτού του είδους οι επιχειρήσεις να μην λειτουργούν αθέμιτα απέναντι τις τουριστικές επιχειρήσεις» ανέφερε .

Όσο για την επόμενη μέρα του συνδέσμου ο κ. Ρέτσος ανέφερε ότι θα βασίζεται στην εξωστρέφεια και στις συνέργειες. Ήδη έχουμε έρθει κοντύτερα με τα μέλη μας και τις περιφέρειες, και προωθούμε και συνέργιες και με άλλους τομείς της οικονομίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.