Nostos 2017: Ο εναλλακτικός τουρισμός κανεί στάση στη Ναυπακτο 

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Nostos 2017: Ο εναλλακτικός τουρισμός κανεί στάση στη Ναυπακτο 

Πέρα από τον ήλιο και την θάλασσα, η Ελλάδα διαθέτει μια από τις καλύτερες φυσικές πίστες για ράφτινγκ, πάνω από 50 ναυάγια στους βυθούς των θαλασσών της και αμέτρητα μονοπάτια. Εν ολιγοις διαθέτει όλες τις προϋποθέσεις για να αναπτύξει διάφορες μορφές εναλλακτικού τουρισμού επεκτείνοντας την τουριστική σεζόν της και προσελκύοντας μιας διαφορετικής δυναμικής τουρίστες.

Σε αυτές ακριβως τις μορφολογικες δυνατοτητες που έχει η χώρα μας για την ανάπτυξη του εναλλακτικού τουρισμού και στην υπεραξία που μπορεί αυτός να προσφέρει ειναι αφιερωμένη η δεύτερη έκθεση Nostos που λαμβάνει χώρα στη Ναυπακτο.

Η δεύτερη Νοstos 2017, η οποία αποτελεί τη μοναδική εκθεσιακή – συνεδριακή εκδήλωση για τον εναλλακτικό τουρισμό στην Ελλάδα, ξεκίνησε χθες, Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2017, με σημαντικά ενισχυμένη την παρουσία τόσο εκθετών όσο και hosted buyers.

«Ο εναλλακτικός τουρισμός είναι ιδανικός για την μορφολογία της χώρας μας. Αν σκεφτεί κανείς ότι υπάρχουν περίπου 40 εκατ ευρωπαίοι που κάθε χρόνο επιλέγουν την νότια Ευρώπη για εναλλακτικές αποδράσεις και πως υπάρχουν 55 είδη εναλλακτικού τουρισμού αντιλαμβάνεται κανείς πως μονο ο εναλλακτικός τουρισμός μπορεί να επεκτεινει τη σεζόν 365 μέρες το χρόνο», ανέφερε ο Δήμαρχος Ναυπακτιας, Παναγιωτης Λουκοπουλος στα εγκαίνια της εκθεσης . «Το 2016 ξεκινήσαμε μία προσπάθεια προκειμένου η NOSTOS να εξελιχθεί σε σημείο αναφοράς για τον ελληνικό τουρισμό και ειδικά τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού. Το αυξημένο ενδιαφέρον που υπάρχει μας δίνει την ώθηση προκειμένου να συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια» συμπλήρωσε τονίζοντας ότι «η Ναυπακτία αποτελεί ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα των ευκαιριών που προσφέρουν οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού Γι αυτό και με τη στήριξη σύσσωμη της τοπικής κοινωνίας γίνεται προσπάθεια να διευρυνθεί η τουριστική σεζόν σε 52 βδομάδες».

«Το μεγάλο στοίχημα είναι να καταφέρουμε να αλλάξουμε το ΑΕΠ των τοπικών κοινωνιών κι όχι να γίνει ο τουρισμός της χώρας ένα λόμπυ μεγαλοεπιχειρηματιών, τόνισε από την πλευρά του ο Γιάννης Σύψας, αντιδήμαρχος Ναυπακτίας και επικεφαλής της Οργανωτικής Επιτροπής της NOSTOS 2017. «Αυτό που είναι πολύ σημαντικό είναι πως σε σχέση με πέρσι, έχουμε κάνει αρκετά βήματα προκειμένου η NOSTOS να πετύχει τους στόχους που έχουμε θέσει όταν ξεκινήσαμε» συμπλήρωσε διευκρινίζοντας πως «η αύξηση σε εκθέτες και hosted buyers είναι μία βασική παράμετρος επιτυχίας, ενώ θα πρέπει να τονίσω και τη συμβολή όλων των φορέων και επιχειρήσεων της πόλης της Ναυπάκτου που έχουν βοηθήσει προκειμένου και η φετινή προσπάθεια να στεφθεί με επιτυχία».

Στις στρατηγικές προσπάθειες του υπουργείου Τουρισμού για επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν αναφέρθηκε και ο γενιξος γραμματεας Τουριστικης Πολιτικης και Αναπτυξης κ. Γιώργος Τζιάλλας τονίζοντας πως η NOSTOS αποτελεί ένα χαρακτηριστικό δείγμα αυτης της προσπάθειας.

Στην άνοδο του τουριστικού ρευματος της περιφερειας αναφέρθηκε από πλευρας του και ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος, Απόστολος Κατσιφάρας, υπογραμμιζοντας πως υπάρχει δυνατότητα για ακόμα θεαματικότερα αποτελέσματα στο μέλλον.

Με περισσότερους από 170 εκθέτες και 45 hosted buyers που εκπροσωπούν μεγάλες αγορές της Ευρώπης, της Αμερικής και της Ασίας να δηλώνουν το παρών στον ειδικό εκθεσιακό χώρο που έχει δημιουργηθεί στην πόλη της Ναυπάκτου η έκθεση θα ολοκληρωθεί τη Δευτέρα 16 Οκτωβρίου.

Λίγα λόγια για την έκθεση

Αξίζει να σημειωθει ότι η NOSTOS 2017 πραγματοποιείται για δεύτερη φορά σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στην πόλη της Ναυπάκτου και σε σχέση με το 2016, ο αριθμός των εκθετών έχει αυξηθεί σημαντικά (από 90 έφθασαν φέτος τους 170). Σε αυτούς περιλαμβάνονται περιφέρειες, δήμοι, επιμελητήρια, αναπτυξιακές επιχειρήσεις αλλά και επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο τομέα του τουρισμού και ειδικότερα του εναλλακτικού τουρισμού.

Την δεύτερη χρόνια υπάρχει σημαντική αύξηση, όμως, υπάρχει και όσον αφορά τη συμμετοχή hosted buyers που εξειδικεύονται στο χώρο του εναλλακτικού τουρισμού. Από 31 το 2016 φέτος έχουν φθάσει τους 45, οι οποίοι προέρχονται από μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές όπως είναι η Γερμανία, η Γαλλία, η Ελβετία, η Αυστρία, η Ουγγαρία, η Δανία, η Σουηδία, η Ρωσία, η Ουκρανία, η Λευκορωσία, η Κροατία, η Σερβία, η Ρουμανία και η Τουρκία. Παράλληλα, παρών δηλώνουν και εκπρόσωποι από γραφεία της Ελλάδας που ασχολούνται με τον εισερχόμενο τουρισμό και εκπροσωπούν μεγάλες αγορές όπως είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο Καναδάς, η Κίνα, η Ινδία κ.ά. Ο αριθμός των προγραμματισμένων συναντήσεων ξεπερνά τις 3000, ενώ η ζήτηση που υπήρξε ήταν για 4500 συναντήσεις. Η εκτίμηση είναι πως φέτος θα υπάρξει σημαντική ενίσχυση και όσον αφορά τις συμφωνίες που θα επιτευχθούν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider