Η φορολόγηση της Airbnb θα έφερνε 341 εκατ. ετησίως

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η φορολόγηση της Airbnb θα έφερνε 341 εκατ. ετησίως

Τη μεγαλύτερη επιβάρυνση σε σύγκριση με εκείνη των υπόλοιπων ανταγωνιστικών χωρών υφίσταται η ξενοδοχειακή αγορά στη χώρα μας, σύμφωνα με νέα μελέτη της Grant Thornton, η οποία εκπονήθηκε για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας και παρουσιάστηκε σήμερα σε ειδική εκδήλωση που διοργάνωσε το ΞΕΕ στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία.

Εξαιτίας μάλιστα της εν λόγω υπερφορολόγησης, οι τελικές τιμές των ξενοδοχείων είναι υψηλότερες κατά 2,20 έως 6,77%, ούτως ώστε να επιτευχθεί αντίστοιχο ποσοστό κέρδους με τους ανταγωνιστές ξενοδόχους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος και φυσικά και για την ανάπτυξη του.

Κι όλα αυτά τη στιγμή που αν ίσχυε κοινός τρόπος φορολόγησης των ξενοδοχείων και των καταλυμάτων διαμοιρασμού θα δημιουργείτο εισροή εσόδων ύψους 341 εκατ. ευρώ ετησίως για το ελληνικό δημόσιο.

Όπως συμπεραίνει η μελέτη, ο υψηλός βαθμός υποκατάστασης μεταξύ ξενοδοχείων και καταλυμάτων οικονομίας διαμοιρασμού σε συνδυασμό με το φαινόμενο άνισης φορολογικής μεταχείρισης, προκαλεί στρεβλώσεις στον ανταγωνισμό κυρίως σε επίπεδο τιμών. Ταυτόχρονα μάλιστα η αγορά παύει να λειτουργεί αποτελεσματικά και δημιουργούνται αντικίνητρα παραγωγικότητας και βελτίωσης των προσφερόμενων αγαθών.

Κι όλα αυτά την ώρα που η συμβουλή του τουρισμού στην ελληνική οικονομία φτάνει το 18,63%. Για το λόγο αυτό η φορολογική ισότητα των ξενοδοχείων και των καταλυμάτων της οικονομίας διαμοιρασμού κρίνεται περισσότερο από απαραίτητη αφού θα έχει ως παρακαταθήκη την επαύξηση των εσόδων του ελληνικού τουρισμού αλλά και για την εξομάλυνση του κλάδου.

Η φορολογική ισότητα στον τουρισμό δεν θα συνέβαλλε όμως αποκλειστικά στη βελτίωση του κλάδου όπως προέκυψε από τη μελέτη αλλά και στις δυνατότητες αναδιανομής των φορολογικών βαρών προς όφελος των ασθενέστερων, ενώ θα δημιουργούσε ώθηση στις υποδομές και προστιθέμενη αξία στο σύνολο της οικονομίας.

Όπως ανέφερε ο κ. Τσακίρης, τα φετινά νούμερα είναι θεαματικά. Η άμεση συμβολή των ξενοδοχείων στα έσοδα θα ξεπεράσει το 52% της εισφοράς του συνολικού τουριστικού κλάδου και θα φτάσει τα 17 δισ. περίπου δηλαδή το 10% του ΑΕΠ της χώρας.

Τεράστια είναι και η συμβολή του κλάδου στην απασχόληση αφού η συμβολή του τουρισμού στην εθνική απασχόληση ανέρχεται σε ποσοστό 23,5%.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον κ. Τσακίρη, η χώρα μας κατατάσσεται στην 14 θέση από άποψη τουριστικών εσόδων, την ώρα που η ξενοδοχειακή αγορά των πρώτων στη λίστα χωρών εισφέρει πολύ μικρότερα ποσοστά στο εθνικό ΑΕΠ. Ο τουρισμός δηλαδή συμβάλει πολύ περισσότερο στην ελληνική οικονομία από ότι στην οικονομία των ανταγωνιστικών χωρών.

«Η Ελλάδα δεν είναι σε καμία από τις πέντε πρώτες θέσεις προτίμησης των πέντε κυριότερων τουριστικών αγορών μας. Η δε ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουρισμού κατατάσσουν τη χώρα μας στη 24η θέση, Ισπανία και Γαλλία βρίσκονται στην πρώτη και δεύτερη θέση αντίστοιχα. Κι ενώ παράγει εξαπλάσια των δικών μας έσοδα , συνεισφέρει στα αντίστοιχα ΑΕΠ έως και 50% λιγότερο σε σχέση με τον ελληνικό τουρισμό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακίρης.

9.700 ξενοδοχεία αντιπροσωπεύουν και δημιουργούν το 10% του ΑΕΠ κάθε χρόνο

«Οι αποδόσεις των ξενοδοχείων γυρνούν σε θετικό κλίμα πλέον, ενώ πιο κερδοφόρες αποδεικνύονται οι επιχειρήσεις των τριών και τεσσάρων αστέρων. Παράλληλα η οικονομία διαμοιρασμού έχει πάψει να αποτελεί μια εναλλακτική δραστηριότητα αλλά μια παράλληλη με τον αδειοδοτημένο τομέα μεγάλη οικονομική δραστηριότητα, με τεράστιο πλέον τζίρο. Τα ξενοδοχεία από την άλλη είναι σίγουρο πως κοντεύουν να εξαντλήσουν τη φοροδοτική τους δυνατότητα. Γι’ αυτό και τόσο η πολιτεία όσο και οι επαγγελματίες οφείλουν να δράσουν για να κατοχυρωθεί ίση κατανομή των βαρών. Δεν γίνεται να εξακολουθούν να υπάρχουν φορολογούμενοι δυο ταχυτήτων», υπογράμμισε ο κ. Τσακίρης.

«Δεν μπορεί να μιλάμε για πάταξη φοροδιαφυγής χωρίς διεύρυνση φορολογικής βάσης», κατέληξε ο κ. Τσακίρης από το βήμα της παρουσίασης ζητώντας παράλληλα έμπρακτη αναγνώριση της προσφοράς των ξενοδοχείων στην τοπική οικονομία και κοινωνία.

Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματέα του υπουργείου Τουρισμού, Ευριδίκη Κουρνέτα, η πολυαναμενόμενη Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που θα ενεργοποιήσει το νόμο για τη φορολόγηση των καταλυμάτων που νοικιάζονται μέσα από πλατφόρμες διαμοιρασμού, τύπου Αirbnb, θα έρθει σε δύο εβδομάδες.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, μετά από πιέσεις του υπουργείου Τουρισμού, το επισπεύδον υπουργείο Οικονομικών έδωσε το παραπάνω χρονικό πλαίσιο για την έκδοση της απόφασης, η οποία θα διευκρινίζει όλες τις προϋποθέσεις της φορολόγησης, όπως συγκεκριμένο χρόνο ενοικίασης των καταλυμάτων, ο οποίος θα είναι ανάλογος και με τη νησιωτικότητα των περιοχών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider